35 C
Belgrade
35 C
Belgrade
1, jul, 2022

Lideri Zapadnog Balkana sastaju se u okviru procesa Brdo–Brioni

Lideri Zapadnog Balkana sastaju se u okviru procesa Brdo–Brioni koji se održava u Sloveniji. Na samitu učestvuje i srpska delegacija koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić.

Nakon plenarne sednice samita, biće objavljeni zaključci i deklaracija.

Deklaracija, za koju se očekuje da će biti doneta, trebalo bi da sadrži, između ostalog, ideju o nepromenjivosti granica.

Kosovska predstavnica Vjosa Osmani prvi put dolazi na ovakav skup i prvi put će se susresti sa liderima Zapadnog Balkana u ovakvom formatu.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je u Sloveniju došao dan ranije i razgovarao sa slovenačkim kolegom Borutom Pahorom.

foto:Vladimir Banić
foto:Vladimir Banić

Predsednik Francuske Emanuel Makron, čiji je dolazak bio najavljen, ipak neće doći na samit.

Inicijativa Brdo–Brioni je slovenačko-hrvatska inicijativa, pokrenuta 2010. godine, u nastojanju da poveća poverenje između zemalja u regionu i pomogne im da se pridruže Evropskoj uniji.

Prošle godine je dva puta odlagano održavanje samita zbog epidemijske situacije.

Predsednik Aleksandar Vučić nakon Slovenije putuje u Brisel gde će se sastati sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Đoković pobedio Kecmanovića, plasirao se u osminu finala Vimbldona

U trećem međusobnom duelu protiv Miomira Kecmanovića, prvom "na travi", Novak Đoković je dominirao. Osvojio je prvi set "sa nulom", a kasnije je lako...

Gasprom povećao isporuku ruskog gasa u Kinu za 63,4 odsto u prvoj polovini godine

Isporuke gasa Kini preko gasovoda "Snaga Sibira" povećane za 63,4 odsto u prvoj polovini 2022. godine. Gasprom je povećao isporuke gasa Kini preko gasovoda Snaga...

Počeli pripremni radovi za most preko Dunava na Fruškogorskom koridoru

Ovaj projekat je izuzetno važan za Novi Sad, Irig i Rumu jer je ta deonica sa oko 900 kamiona i 10.000 vozila dnevno jedna...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare