19.8 C
Belgrade
19.8 C
Belgrade
23, mart, 2023

Lideri Zapadnog Balkana sastaju se u okviru procesa Brdo–Brioni

Lideri Zapadnog Balkana sastaju se u okviru procesa Brdo–Brioni koji se održava u Sloveniji. Na samitu učestvuje i srpska delegacija koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić.

Nakon plenarne sednice samita, biće objavljeni zaključci i deklaracija.

Deklaracija, za koju se očekuje da će biti doneta, trebalo bi da sadrži, između ostalog, ideju o nepromenjivosti granica.

Kosovska predstavnica Vjosa Osmani prvi put dolazi na ovakav skup i prvi put će se susresti sa liderima Zapadnog Balkana u ovakvom formatu.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je u Sloveniju došao dan ranije i razgovarao sa slovenačkim kolegom Borutom Pahorom.

foto:Vladimir Banić
foto:Vladimir Banić

Predsednik Francuske Emanuel Makron, čiji je dolazak bio najavljen, ipak neće doći na samit.

Inicijativa Brdo–Brioni je slovenačko-hrvatska inicijativa, pokrenuta 2010. godine, u nastojanju da poveća poverenje između zemalja u regionu i pomogne im da se pridruže Evropskoj uniji.

Prošle godine je dva puta odlagano održavanje samita zbog epidemijske situacije.

Predsednik Aleksandar Vučić nakon Slovenije putuje u Brisel gde će se sastati sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Borel: Sporazum Srbije i Kosova mora da se sprovede, nema biranja

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je danas u Briselu da je ohridski sporazum Kosova i Srbije celina koja...

Počeli zvanični razgovori misije MMF sa delegacijom Srbije

BEOGRAD - Plenarnim sastankom koji je danas održan u Narodnoj banci Srbije, počeli su zvanični razgovori predstavnika Srbije s misijom Međunarodnog monetarnog fonda. Delegaciju Srbije...

Gornji Milanovac: Selo Leušići dobilo punjač električnih automobila

Gornjomilanovačko selo Leušići stalo je uz rame sa modernim gradovima, jer je ovo selo koje broji nešto više od 120 stanovnika dobilo punjač za...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare