4.6 C
Belgrade
5 C
Belgrade
2, decembar, 2022

Lideri Zapadnog Balkana sastaju se u okviru procesa Brdo–Brioni

Lideri Zapadnog Balkana sastaju se u okviru procesa Brdo–Brioni koji se održava u Sloveniji. Na samitu učestvuje i srpska delegacija koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić.

Nakon plenarne sednice samita, biće objavljeni zaključci i deklaracija.

Deklaracija, za koju se očekuje da će biti doneta, trebalo bi da sadrži, između ostalog, ideju o nepromenjivosti granica.

Kosovska predstavnica Vjosa Osmani prvi put dolazi na ovakav skup i prvi put će se susresti sa liderima Zapadnog Balkana u ovakvom formatu.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je u Sloveniju došao dan ranije i razgovarao sa slovenačkim kolegom Borutom Pahorom.

foto:Vladimir Banić
foto:Vladimir Banić

Predsednik Francuske Emanuel Makron, čiji je dolazak bio najavljen, ipak neće doći na samit.

Inicijativa Brdo–Brioni je slovenačko-hrvatska inicijativa, pokrenuta 2010. godine, u nastojanju da poveća poverenje između zemalja u regionu i pomogne im da se pridruže Evropskoj uniji.

Prošle godine je dva puta odlagano održavanje samita zbog epidemijske situacije.

Predsednik Aleksandar Vučić nakon Slovenije putuje u Brisel gde će se sastati sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Na KiM uhapšen još jedan Srbin zbog navodnih ratnih zločina

Kosovska policija saopštila je danas da je uhapšen Srbin G.M. (64), osumnjičen za navodno učešće u ratnom zločinu protiv civilnog stanovništva 1999. godine, konkretno...

Lavrov: Umesto formiranja ZSO, Nemačka i Francuska predlažu novu inicijativu

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je da zvanični Berlin i Pariz umesto Zajednice srpskih opština, sada predlažu novu inicijativu koja ne daje...

Inžinjerijska obuka za savladjivanje vodenih prepreka

Na delu Save kod Šapca u toku je redovna obuka pripadnika Prvog pontonirskog bataljona Rečne flotile za izvršavanje zadataka u skladu sa namenom ove...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare