13 C
Belgrade
13 C
Belgrade
10, decembar, 2022

Lideri G7 u saopštenju o Kini, Rusiji, klimi, taksama, vakcinama

KERBIS BEJ – Lideri G7 saglasili su se danas, na samitu u Kerbis beju, u Velikoj bBritaniji, da će brzo poboljšati tehnologije i politike koje ubrzavaju prelazak s korišćenja uglja, i potvrdili obaveze da će povećati doprinose za finansiranje borbe protiv klimatskih promena.

 

„Prepoznajući da je proizvodnja električne energije od uglja najveći uzrok emisije gasova sa efektom staklene bašte i u skladu sa ovim sveukupnim pristupom i našim ojačanim NDC (doprinosi koji se određuju na nacionalnom nivou), mi smo se na domaćem terenu posvetili ubrzanom povećanju tehnologija i politika koje ubrzavaju prelazak sa kapaciteta uglja koji se ne smanjuje, u skladu sa našim NDC-za 2030. i neto nula obaveza“, navodi se u saopštenju.

Makron: Francuska poštuje britanski suverenitet

KERBIS BEJ – Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da Francuska poštuje suverenitet Velike Britanije, ali da je vreme da se okončaju nesuglasice oko kobasica i fokusiraju na ozbiljnija pitanja.

Napetost između Britanije i Evropske unije zbog njihovog sporazuma o Bregzitu eksplodirala je danas an samotu G7 u otvorenom ratu reči, pri čemu su obe strane optužile onu drugu za razmimoilaženja, preneo je Rojters. „Moja želja je da uspemo zajedno da sprovedemo u delo ono što smo potpisali pre nekoliko meseci“, rekao je Makron na konferenciji za novinare posle samita lidera G7.

Merkel: G7 mora da da pomogne zemljama u razvoju

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da se nada da radna grupa G7 može da prezenetira infrastrukturne projekte u zemljama u razvoju 2022. godine.

Sedam najjačih svetskih ekonomija su naznačile tokom samita u Velikoj Britaniji da žele da naprave pandan kineskom projektu „Pojas i putna inicijativa“, koji za plan ima investicije u 70 zemalja i međunarodnih organizacija. Američki predsednik Džozef Bajden i ostali lideri se nadaju da će njihov plan, poznat pod imenom „Izgradimo bolji svet (B3W)“, sakupiti 40 hiljada milijardi dolara neophodnih za zemlje u razvoju do 2035. godine, navela je Bela kuća.

Makron: G7 nije neprijateljski raspoložen prema Kini

Stav grupe država G7 možda se razlikuje u odnosu na stav Kine oko pitanja poput prisilnog rada i ljudskih prava, ali taj klub nije neprijateljski raspoložen prema toj azijskoj ekonomski moćnoj zemlji, izjavio je danas francuski predsednik Emanuel Makron.

„Kina je ekonomski rival od koga očekujemo puno poštovanje pravila (međunarodne trgovine)“, rekao je Makron na konferenciji za novinare na kraju samita lidera G7 u Velikoj Britaniji, preneo je Rojters.

 

 

 

G7 povećava doprinos za finansiranje klimatskih promena

Grupa sedam industrijski najrazvijenijih država na svetu dogovorila se danas da poveća doprinos za finansiranje klimatskih promena i ispuni zakasnelo obećanje da će dati 100 milijardi dolara godišnje za pomoć siromašnijim zemljama, i pozvala druge razvijene zemlje da se pridruže tim naporima.

U zajedničkom saopštenju nakon sastanka sedam najvećih ekonomija sveta tokom vikenda u Kerbis beju, na jugozapadu Velike Britanije, G7 je naveo da ponovno potvrđuje zajednički cilj razvijenih zemalja da izdvoje 100 milijardi dolara iz javnih i privatnih izvora do 2025. godine, preneo je Rojters.

tanjug

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Bocan-Harčenko bez rukavica: Cilj je osvajanje severa pokrajine

Priština metodično i tvrdoglavo jača prisustvo svojih snaga na severu Kosova i situacija je tamo veoma opasna, ocenio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar...

Gašić sa ambasadorom Bugarske razgovarao o daljem unapredjenju saradnje dve zemlje

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić sastao se danas sa ambasadorom Bugarske Petkom Dojkovim s kojim je razgovarao o daljem unapređenju saradnje dve zemlje, pre...

Petković razgovarao sa šefom Misije OEBS na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je danas sa šefom Misije OEBS na Kosovu i Metohiji Majklom Davenportom o trenutnoj...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare