17.3 C
Belgrade
17.3 C
Belgrade
27, septembar, 2022

Lice vojnika pre i posle Drugog svetskog rata

Lice vojnika pre i posle Drugog svetskog rata: 1941-1945. godine.
Čovek na fotografiji je Evgenij Stepanovič Kobitev. 1941. godine bio je mladić koji je težio ka tome da postane umetnik jer je voleo da slika portrete i pejzaže.
Upravo je bio diplomirao na kijevskom državnom institutu u Ukrajini i želeo je da započne umetničku karijeru kada je Nemačka napala Sovjetski Savez. Kobitev je morao da ostavi svoje snove na stranu da bi se borio u ratu.
Borio se u nekoliko žestokih borbi u Ukrajini, ali je ranjen u septembru 1941. godine i postao je ratni zarobljenik. Bio je zatvoren u zatvorskom logoru zvanom „Korol pit“ gde je umrlo 90.000 civila.
Logor je bio sagrađen na zidinama nekadašnje fabrike cigli i imao je samo jednu baraku koja je služila kao sklonište. Oni koji su bili smešteni u baraku bili su natrpani unutra kao sardine. Unutra je smrad bio neizdrživ, ali bilo je bolje nego živeti napolje.
Kobitev je proveo dve brutalne godine u logoru, pre nego što je konačno uspeo da pobegne. Zatim se brzo pridružio vojsci i proveo ostatak rata u bitkama za oslobođenje ukrajinskih okupiranih gradova.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Svečani čin kanonizacije svetog Irineja, episkopa bačkog, ispovednika vere, i svetih mučenika bačkih

U nedelju, 2. oktobra 2022. godine, na svetoj arhijerejskoj Liturgiji koju će, u Sabornom hramu u Novom Sadu, sa početkom u 9:00 časova, služiti...

Ministar Mali objavio – Održan sastanak sa francuskom poslovnom delegacijom MEDEF

Ministar finansija Siniša Mali održao je sastanaka sa francuskom poslovnom delegacijom MEDEF, na kojem se razgovaralo o ulaganju francuskih kompanija u našu zemlju. Imamo dobre...

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije u poseti Rumuniji

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović boravi u zvaničnoj poseti Rumuniji, koja se realizuje na poziv načelnika Generalštaba Rumunske armije generala Danijela Petreskua. Zvanični...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare