12.3 C
Belgrade
12.4 C
Belgrade
29, maj, 2022

Lice vojnika pre i posle Drugog svetskog rata

Lice vojnika pre i posle Drugog svetskog rata: 1941-1945. godine.
Čovek na fotografiji je Evgenij Stepanovič Kobitev. 1941. godine bio je mladić koji je težio ka tome da postane umetnik jer je voleo da slika portrete i pejzaže.
Upravo je bio diplomirao na kijevskom državnom institutu u Ukrajini i želeo je da započne umetničku karijeru kada je Nemačka napala Sovjetski Savez. Kobitev je morao da ostavi svoje snove na stranu da bi se borio u ratu.
Borio se u nekoliko žestokih borbi u Ukrajini, ali je ranjen u septembru 1941. godine i postao je ratni zarobljenik. Bio je zatvoren u zatvorskom logoru zvanom „Korol pit“ gde je umrlo 90.000 civila.
Logor je bio sagrađen na zidinama nekadašnje fabrike cigli i imao je samo jednu baraku koja je služila kao sklonište. Oni koji su bili smešteni u baraku bili su natrpani unutra kao sardine. Unutra je smrad bio neizdrživ, ali bilo je bolje nego živeti napolje.
Kobitev je proveo dve brutalne godine u logoru, pre nego što je konačno uspeo da pobegne. Zatim se brzo pridružio vojsci i proveo ostatak rata u bitkama za oslobođenje ukrajinskih okupiranih gradova.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Real Madrid osvojio Ligu šampiona

Završena je Liga šampiona. Trofej nije ostao u Engleskoj, pošto je Real Madrid u sjajnom finalu odigranom u Parizu pred krcatim tribinama stadiona "Francuska"...

Milorad Dodik: Ustavni sud BiH prekoračio ovlašćenja

Ustavni sud BiH utvrdio je da pojedine odredbe akata Narodne skupštine Republike Srpske koje je osporilo 15 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH...

Jak grad pogodio područje između Ivanjice i Sjenice, stradali usevi i zasadi maline

Ispaljeno je sedam protivgradnih raketa. Tokom popodnevnih sati jak grad padao je u selima na planinama Javor i Golija, između Ivanjice i Sjenice i pričinio...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare