26.2 C
Belgrade
26.2 C
Belgrade
6, jul, 2022

Lavrov: Sprečavanje posete neće uništiti odnose sa Srbijom

„Čini mi se da briselski manipulatori nisu želeli još jedan put da nam pruže mogućnost da u prestonici Srbije potvrdimo još jednom ruski stav u vezi Kosova i BiH, ali i iskažemo podršku za inicijativu „Otvoreni Balkan“, koja je u interesu svih zemalja regiona“ zaključio je Sergej Lavrov.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ocenio je da sramno i nezamislivo sprečavanje njegove posete Srbiji, te poručio da niko neće moći da sruši odnose Moskve sa Srbijom.

„Desilo se nešto nezamislivo, oduzimaje prava jednoj suverenoj državi na ostvarivanje spoljne politike, blokiranje međunarodne delatnosti Srbije prema Rusiji”, naveeo je Lavrov na onlajn konferenciji za štampu.On je istakao da se radi o još jednoj očiglednoj demonstraciji koliko su daleko NATO I EU spremni da idu u korišćenju najgrubljih sredstava namećuući svoja pravila u u međunarodnom pravu.

Ponižavajući navodi medija da sam hteo da presretnem Šolca

Ruski šef diplomatije izjavio je da su ponižavajući navodi nekih medija na Zapadnom Balkanu kako je on posetom Beogradu hteo da presretne nemačkog kancelara Olafa Šolca, koji namerava da poseti balkanske zemlje.

Lavrov je, na pitanje Tanjuga da li može da kaže kako je došlo do toga da mu bude uskraćena mogućnost da doputuje u Srbiju, odnosno prelet preko tri države, šta je navedeno kao razlog za to i da li to znači da će mu biti uskraćeno i bilo koje drugo putovanje preko i u zemlje NATO i EU ili se to odnosilo samo na putovanje u Srbju, rekao da u ovom trenutku ne može da razmišlja o drugim zemljama i EU i NATO i relcijama, pošto sada ne postoje nikakvi planovi za razgovore i posete.

Zapad ne želi da čuje ruske argumente

Lavrov je ponovio da zapad ne želi da čuje argumente Rusije.

Na pitanje BBC-a da prokomentariše stav da Britanija ne bi isporučivala raketne bacače Ukrajini da Rusija nije napala Ukrajinu, Lavrov je na konferenciji za štampu se ne radi „o tome da ne bi nečeg bilo da nije bilo nečeg drugog“.

Jasno je što su tri zemlje u NATO, cenimo hrabru poziciju Srbije

Ruski ministar spoljnih poslova izjavio je da je zabrana tri zemlje, Severne Makedonije, Crne Gore i Bugarske, pokazala zbog čega su te zemlje potrebne NATO alijansi, a to je, kaže, da bi održali “antirusku bazu u Evropi”, dodajući da Moskva neće preduzimati nikakve mere koje bi otežale veze među narodima, jer se time bave zapadni partneri.

Na pitanje novinara Raša tudej, da li će Moskva preduzeti neke mere posle ove odluke i postoji li rizik da ovakva zabrana postane norma, Lavrov je rekao da neće postati, već je postala norma za EU i NATO.

Rusija će obezbediti prolazak žita, ali Ukrajina mora da deminira more

Lavrov je izjavio da će Rusija obezbediti prolazak brodova sa žitom iz ukrajinskih luka ako Ukrajina obavi deminiranje mora na tom području.

„Potrebno je uraditi samo jednu stvar, a to je da se naredi Zelenskom da izda nalog da se deminiraju obe luke i da Ukrajinci prestanu da se kriju iza različitih izjava da će Rusija to navodno iskoristiti… Putin je već rekao da Rusija to neće iskoristiti i da je Rusija spremna časno i odgovorno da reši taj problem. Sve što zavisi od nas, mi radimo odavno“, poručio je Lavrov odgovarajući na pitanja na onlajn konferenciji za medije.

Najbolji predlozi Ukrajine za pregovore bili na sastanku u Istanbulu

Ruski šef diplomatije izjavio je danas, na pitanje novinara kakve varijante posredovanja Moskva smatra najrealnijim i najprihvatljivijim u pregovorima sa Ukrajinom, da su najrealniji bili predlozi ukrajinske delegacije 29. marta na sastanku u Istanbulu, do kojeg je došlo bez bilo kakvog posredovanja.

„To su bili predlozi od 29. marta na sastanku ruske i ukrajinske delegacije u Istanbulu i Rusija je odmah prihvatila te predloge ukrajinske delegacije, ali je nakon toga ukrajinska strana sama ili možda pod nalogom Vašingtona ili Brisela odustala od tih predloga“, rekao je Lavrov.

Linija Brisela na Balkanu i linija Brisela u Ukrajini ista

Linija Brisela na Balkanu i linija Brisela u Ukrajini ista, samo što EU na Balkanu podrzava one koji ogranicavaju interese Srbije, a u Ukrajini NATO i EU podržavaju ukrajinski rezim koji je odavno proglasio rat protiv svega što je rusko, naglasio je Lavrov.

Ruski ministar rekao je to na konferenciji za medije odgovarajući na pitanje da li će Rusija u odnosu na pojedine zapadne zemlje imati razumevanja za nacionalne interese Srbije koja je izložena pritiscima „sa obe strane“ iako sa sukobom nema nikakve veze.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Iran traži trajan nuklearni sporazum sa svetskim silama

Od prošle nedelje Iran dovodi u pitanje rešenost SAD da spase sporazum, a zvanični Vašington je saopštio da je Teheran dodao nove zahteve na...

Prva grupa ukrajinskih vojnika stigla u Britaniju na obuku

Prva grupa ukrajinskih vojnika stigla je u Veliku Britaniju na obuku, saopštio je danas ministar odbrane Ben Volas. Obuka je deo britanskog programa koji ima...

Predsednik Vučić u poseti domaćinstvu Bogdanović: „Mnogo dece imate, jako sam srećan što to vidim“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u poseti opštini Ivanjica u Moravičkom okrugu. Vučić stigao u Kumanicu Predsednik Vučić stigao je u selo Kumanicu, gde obilazi...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare