16.1 C
Belgrade
16.1 C
Belgrade
11, avgust, 2022

Lavrov: Razumna odluka patrijarha Porfirija, osujećen je provokativni plan

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov pozitivno je ocenio odluku Arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC) da se crkva u Severnoj Makedoniji vrati u njen sastav i nazvao je mudrom.

– Ovo (obnavljanje evharistijskog zajedništva između Srpske i Makedonske crkve) ocenjujem samo pozitivno. Mislim da je to razumna odluka SPC i patrijarha Porfirija – rekao je Lavrov u intervjuu za „Naše kino“.

Prema rečima ministra, „ovo je dostojan odgovor na intrige koje plete carigradski patrijarh“.

On je pokušao da zauvek sahrani svaki odnos između drugih pravoslavnih crkava, pre svega srpske i makedonske. Ovaj provokativni plan je osujećen – istakao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije nazvao je mudrom odluku o obnavljanju evharistijskog opštenja između Srpske i Makedonske crkve.

– To omogućava da se ponovo uspostavi evharistijsko opštenje sa Ruskom pravoslavnom crkvom, za šta smo mi zainteresovani. Siguran sam da će to služiti na dobro pravoslavlja – zaključio je Lavrov.

Patrijarh srpski Porfirije uručio je početkom juna u Sabornoj crkvi arhiepiskopu makedonsko-ohridskom Stefanu tomos kojim Srpska pravoslavna crkva priznaje autokefalnost Makedonskoj pravoslavnoj crkvi – Ohridskoj arhiepiskopiji.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

YU Grupa obeležiće 50 godina postojanja 10. septembra koncertom na Tašmajdanu

Povodom proslave jubileja YU grupe, 50 godina duge karijere, koja je zakazana za 10. septembar na stadionu Tašmajdan, nastupiće 12 izvođača, najavili su organizatori. Među...

Abazović: Steže se obruč oko kriminalnih struktura bliskih DPS-u

Crnogorski premijer Dritan Abazović pozivao je Specijalno državno tužilaštvo da ispita sve, kako je ocenio, nebulozne optužbe koje se dovode u vezu sa njegovim...

Donald Tramp se pozvao na Peti amandman, odbio da odgovara

Bivši predsednik SAD Donald Tramp pozvao se danas na Peti amandman Ustava i odbio da odgovara na pitanja tokom svedočenja u građanskoj istrazi u...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare