19 C
Belgrade
19 C
Belgrade
5, jul, 2022

Lajen: Za prekid zavisnosti od ruskog gasa izdvojićemo 300 milijardi evra

„Imamo dobre vesti. U ovom trenutku naše zalihe gasa su na 45 procenata ukupnih kapaciteta što je za 5 procenata više nego što smo imali prošle godine u isto vreme“, poručila je Lajen.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da je na samitu EU lidera u Briselu dogovoreno da se energetska tranzicija u EU 27 podrži sa 300 miljardi evra iz evropskih fondova.

Ona navodi da se oslobađanje EU od zavisnosti od ruskog gasa zasniva na pronalaženju drugih izvora, bolju interkonektivnost gasovoda širom EU i strateško skladištenje, kao i veliko ulaganje u obovljive izvore.

Lajen pozvala partnere u svetu da ne ograničavaju izvoz hrane

U svetlu rasprave o globalnoj krizi u snabdevanju hranom predsednica Evropske komsije Ursula fon der Lajen upozorila je da se svet trenutno suočava sa kritičnim prioritetom da deblokira preko 20 miliona tona žita koje je „zarobljeno“ u Ukrajini.

„Radimo na putevima solidarnosti koji bi omogućili da se delovi tog žita prevezu kopnenim putevima ili železnicom. Komplikovanije je i skupo, ali je neophodno da se to žito izveze”, poručila je Lajen.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Erdogan: Intenziviraću pregovore o izvozu ukrajinskog žita

Turska sarađuje sa Ujedinjenim nacijama, Ukrajinom i Rusijom kako bi se omogućilo da milioni tona ukrajinskog žita budu otpremljeni kroz bezbedne koridore u Crnom...

Makron: Nema alternative dijalogu između izraelskih i palestinskih vlasti

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da razgovori o oživljavanju nuklearnog programa između svetskih sila i Irana iz 2015. godine, moraju da uspeju...

Predsednik Vučić poručio najboljim studentima: „Sve mogu da vam oduzmu, ali znanje je vaše zauvek“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je prisustvovao svečanoj dodeli stipendija „Dositeja“ najboljim studentima u organizaciji Fonda za mlade talente Republike Srbije. Svečana dodela održala se...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare