12.4 C
Belgrade
12.4 C
Belgrade
24, septembar, 2022

Lajen: EU nepotpuna bez Zapadnog Balkana, Ukrajine i Moldavije

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen istakla je da EU ostaje posvećena proširenju, porukom da je put ka EU put ka snažnoj demokratiji, a da su Zapadni Balkan, Ukrajina i Moldavija budućnost Unije

Fon der Lajen je, u obraćanju Evropskom parlamentu, rekla da EU, kada je reč o spoljnopolitičkoj agendi, mora investirati u demokratiju.

„Treba sa partnerima objediniti snage da proširimo demokratiju, a direktni put je jačanje naših odnosa i demokratije u našim državama“, poručila je ona.

Fon der Lajen je rekla da postoje zemlje koje su već na putu ka EU i da Unija mora da ih podrži tokom svakog njihovog koraka na tom putu, jer je put ka snažnijoj demokratiji isti kao i put u EU.

„Zato građanima na Zapadnom Balkanu, u Ukrajini i Moldaviji želim da kažem da su oni deo naše porodice, budućnost naše Unije. Bez njih naša EU ne bi bila potpuno“, podvukla je ona.

Fon der Lajen je kazala da je EU videla da postoji potreba da se ide i dalje od procesa proširenja, da je potrebna politička zajednica, u vezi sa čim će Evropska komisija predati svoje ideje Savetu Unije, prenosi Tanjug.

Prema njenim rečima, budućnost EU zavisi i od saradnje sa partnerima izvan Evrope.

„Ima zemalja koje žele da sarađuju sa nama u suočavanju sa velikim izazovima“, kazala je ona najavljujući sporazume sa više zemalja i napore u produbljivanju saradnje.

Ukazala je i na to da strane autokrate napadaju evropske vrednosti, kroz finansiranje institucija preko kojih žele da miniraju te vrednosti.

S tim u vezi je najavila mere koje treba da spreče takve aktivnosti.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Carina: Uspešno usklađivanje tranzitnog sistema sa EU

Tokom dana je planski i privremeno prekinut kompjuterizovani tranzitni sistem NCTS, a radi usklađivanja sa sistemom EU koje sprovode sve evropske carinske administracije, saopšteno...

Sajam tradicionalne hrane i pića održao se danas na Sava Promenadi

Sajam tradicionalne hrane i pića, na kojem nastupa više od sto izlagača iz Srbije i regiona, održava se danas na beogradskom šetalištu Sava promenada,...

Rusija: Mihail Mizincev postao zamenik ministra odbrane

Načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom Mihail Mizincev postao je novi zamenik ministra odbrane, saopštila je danas ruska vojska. "General-pukovnik Mihail Mizincev imenovan je...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare