7.1 C
Belgrade
7.1 C
Belgrade
30, mart, 2023

Lagard: Kamatne stope će rasti, obuzdavanje inflacije prioritet

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard najavila je da će kamatne stope najverovatnije biti podignute za 50 baznih poena radi daljeg obuzdavanja inflacije.

Kristin Lagard, u intervjuu za špansku medijsku grupaciju Vosento, objasnila je da je to bila odluka ECB, koja je nagoveštena na poslednjem sastanku posvećenom monetarnoj politici na kojem su sve brojke koje su ušle u analizu – potvrdile da je povećanje kamatnih stopa vrlo verovatno.

Kristin Lagard

Kristin Lagard

„Glavna stopa inflacije, opala je poslednjih meseci i nastaviće da opada u narednih nekoliko meseci. Bazna inflacija je, koja u evrozoni isključuje energiju i hranu, previsoka. Moramo da nastavimo da preduzimamo potrebne mere da se inflacija vrati na dva odsto i to činimo“, rekla je Lagardova.

„Želimo da ukrotimo inflaciju“

Podsetila je i da mnogi ekonomski eksperti ne isključuju povećanje kamatnih stopa 2024. godine i preko četiri odsto, ali ukazuje na to da se radi na obuzdavanju inflacije – da postoji napredak u tom radu, ali da ima još dosta posla koji bi morao biti obavljen.

„Moja glavna briga je inflacija. Ne želimo da razbijamo ekonomiju, to nije naš cilj, ali želimo da ukrotimo inflaciju. Povećanje kamatnih stopa, naš je glavni alat da to i postignemo jer to umanjuje potražnju i smanjuje inflatorne pritiske. Ekonomija je u ovom trenutku otporna, zaposlenost je visoka, a nezaposlenost na najnižem nivou do sada“, predočila je Kristin Lagard.

Potvrdila je i da građani pate zbog inflacije, posebno najugroženiji, kao i oni koji su najizloženiji, poput penzionera sa niskim primanjima.

„U ECB verujemo da bi podrška vlada trebalo da bude usmerena na te ugrožene kategorije, ali privremeno, na određeni rok. Kada se situacija popravi, kada cene energije padnu i kada se cene hrane stabilizuju, vlade bi tada trebalo da ukidaju podršku jer se tako podstiču građani da štede energiju umesto da je koriste kao da ništa ne košta“, rekla je Lagardova.

IzvorRts

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su večeras u krcatom Pioniru Valensiju – 92:73 u okviru 31. kola Evrolige

  Ekipa Duška Ivanovića je dobro otvorila utakmicu. Poenima Kampaca i Martina povela je na startu 4:0. Odgovorili su gosti, stigli do izjednačenja a onda...

Obradović: Barselona je zaslužila pobedu, kvalitetniji su tim

BEOGRAD - Trener košarkaša Partizana Željko Obradović izjavio je večeras da je Barselona zasluženo pobedila "crno-bele" u meču 31. kola Evrolige. Barselona je pobedila Partizan u...

HEMOFARM- pouzdan partner zdravstvenog sistema Srbije

Kompanija Hemofarm, lider na farmaceutskom tržištu Srbije i regiona, obeležila je petu godišnjicu inovativnog leka Corpos, namenjenog obolelima od multiple skleroze. U želji da...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare