2.5 C
Belgrade
2.5 C
Belgrade
3, decembar, 2022

Kurti „kao“ hoće, a oni mu „kao“ ne daju

Premijer privremenih prištinskih institucija, nepriznate države tzv. Kosovo, Aljbin Kurti zaigrao ulogu u kojoj prkosi čitavoj zapadnoj medjunarodnoj zajednici i kao nezaustavljiv državnik bez države, rešeno, sprodvodi u delo odluke koje utemeljenje ne mogu naći ni u jednom formalno-pravnom dokumentu. Kao krunu svog delovnja donosi najnovije ignorisanje preporuka nekih od najmoćnijih država sveta.

Ako mu se svidela gluma i popularnost nekih glumaca koji su ušetali u politiku i zadobili svetsku slavu a na uštrb patnje, jada i stradanja sopstvenog naroda, Aljbin Kurti očigledno hoće da, po ma koju cenu zauzme mesto na sceni i makar iznudi mesto glavnog sporednog glumca, pošto je prva postava već zauzeta. Razliku pravi to, što očigledno mu uzor od prvog do poslednjeg momenta igra u pravcu zahvalnosti i pohvala od pojednih centara moći, dok Aljbin bi da se iznedri u prkosnog i ponosnog artistu, koji ne sluša nikog, ni ti mari za sugestije i smernice, onih koji bez čije zaštite i pomoći, ne bi ni imao nadležnost da upravlja bilo čime, pošto upravo je na čelu privremenih instutucija ,koje više od polovine čovečanstva ne priznaje.

Kurti u nameri da sprovede svoju odluku o preregistraciji tablica na celoj teritoriji autonomne pokrajine Kosova i Metohije, koja je u sastavnom delu Republike Srbije kako po ustavu Srbije, tako i po Rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija 1244, hoće da implementira da na teritoriji Kosova i Metohije postoje jedinstvene registarske oznake za sva vozila i tako sprovede nameru, koja nigde dogovorena i ni sa kim utvrdjena nije.

Zanimljivo je da i pored tihih negodovanja, uglavnom pojedinaca iz dela medjunarodne zajednice, koji pomno prate i zainteresovani su za dešavanja pogotovo na Kosovu i Metohiji, Kurti ne mari i donosi odluku o primeni sumanutog propisa. Postavlja se osnovno pitanje, da li je tolika moć nekakvog činovnika iz Prištine koja osporava i predstavnike neke od najmoćnijih sila sveta, čini nam se da je ipak to samo privid i da uz prećutno dopuštanje glumac iz Prištine dobija slobodu, da uznemirava srpski narod na Kosovu i Metohiji raznim kršenjima svih postulata civilizovanog društva.

Američki stručnjak za politiku i balkanska pitanja sa Univerziteta u Njujorku Alon Ben-Meir izjavio je da jedino što stoji na putu donošenja odluke o odlaganju preristracije vozila za još 10 meseci jeste ponos Aljbina Kurtija koji je kosovski premijer stavio ispred nacionalnog interesa, tako glasi samo jedna od ocena kojom karakterišu Kurtija a za uzvrat stanje na terenu ostaje tako da samo Srbi koji žive na Kosovu i Metohiji trpe i žrtve su tog ponosa.

Ova nerazumna i bahata namera da odluku o registarskim tablicama sprovede je samo jedna u čitavom nizu postupaka koju čini tzv vlada u Prištini. Izmedju ostalih najnovija je da vlada u Prištini započela pripreme za podnošenje aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji, a da je kao prvi korak cilj dobijanje statusa zemlje kandidata. Pojedine zapadne sile negujući i štiteći ovu tvorevinu od dela teritorije Republike Srbije, polako i same počinju da zadobijaju glavobolju od predstavnika istih, jer i pored ogromnog uticaja raznih lobističkih grupa kosovskih albanaca širom sveta i dobrih finansijskih benefita koje crpe upravo od ovakve neartikulisane i neostvarene tzv državnosti, predstavnici Prištine poigravaju se sa integritetom i strpljenjem sopstvenih mentora.

E sada, da li je u pitanju nepoštovanje dogovora i odmetanje Kurtija i družine od sopstvenih zaštitnika ili je pak možda i verovatnija strategija, da on „kao“ nešto hoće a oni mu „kao“ ne daju, po principu oprobane glume sa oformljenim glumcem, uvideće javnost uskoro.

Naš srpski narod ima lepu i funkcionalnu izreku, važno je ono što se dogovori na početku njive, da se sa obe strane ispoštuje i tako bude i na kraju njive, jer treba orati svake godine, da ne zahvati korov.

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Promocija najmladjih podoficira Ratnog vazduhoplovstva i PVO

Vojna svečanost povodom prijema u profesionalnu vojnu službu polaznika 3. klase Kursa za podoficire Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane održana je u Domu Garde...

Kustendorf predstave desetog decembra na Mećavniku

Skraćena verzija festivala "Pozorišni Kustendorf" biće održana posle dve godine pauze, pod nazivom "Kustendrof predstave", 10. decembra u Drvengradu na Mećavniku, najavili su organizatori. Selektor...

Na današnji dan, 3. decembar

1694 - U Engleskoj je usvojen zakon prema kojem će se novi parlament birati svake treće godine. 1800 - Rođen je slovenački pesnik France Prešern,...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare