29.3 C
Belgrade
29.3 C
Belgrade
12, avgust, 2022

Kuda vodi misteriozni “put od žutih cigala”, otkriven u dubinama Pacifika?

Naučnici već duži period prate “put od žutih cigala”, koji je otkriven u dubinama Tihog okeana.

Ekspedicija na dubokomorski greben, severno od Havajskih ostrva, otkrila je drevno isušeno korito jezera popločano nečim što izgleda kao put od žute cigle. Na neobičnu i pomalo jezivu scenu naišao je istraživački tim broda “Nautilus”, koji trenutno istražuje greben Liliʻuokalani u okviru Nacionalnog spomenika pomorske obale Papahānaumokuākea Marine National Monument.

Inače Papahānaumokuākea Marine National Monument jedno je od najvećih područja očuvanja mora na svetu, veće od svih nacionalnih parkova u Sjedinjenim Državama. Do sada su naučnici istražili samo tri odsto morskog dna tog područja.

Istraživači iz “Ocean Exploration Trust” pomeraju granice ove divljine, koja se nalazi na više od 3.000 metara ispod talasa, a najbolji deo je što svako može da posmatra istraživanje.

Tokom dana sa objekta istraživači dele snimke uživo, a nedavno je deo zanimljivosti vožnje dubokomorskim vozilom objavljen na Jutjubu.

“To je put do Atlantide, put od žute cigle”, može se čuti kako uzvikuje istraživač na radiju.

Iako se nalazi ispod oko hiljadu metara okeana, korito jezera koje su otkrili istraživači izgleda iznenađujuće suvo. Zemlja liči skoro na ‘pečenu koru’ koja se može oguliti.
U jednom malom delu, vulkanska stena je pukla na isti način kako pucaju cigle.

Praćenje puta od cigala je znak da smo krenuli u pravom smeru i uskoro bismo mogli da naučimo mnogo više o skrivenoj geologiji Zemlje.

Izvorb92

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Kurti opet provocira pred odlazak u Brisel, ali poruka predsednika Vučića je jasna: Nećemo se odreći svojih prava!

Kurti tvrdi da dogovor zavisi od Beograda, jer je prištinska strana, prema njegovim rečima, "spremna i nepokolebljiva za međusobno priznanje" Premijer lažne države Kosovo Aljbin...

AMSS upozorava vozače: Budite oprezni, ima puno divljih šlep službi na putevima

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je danas vozače da se svake sezone na putevima pojavljuju divlje šlep-službe, koje se lažno predstavljaju kao saradnici AMSS-a...

Brnabić: Činimo sve da pomognemo poljoprivrednicima!

Premijerka Ana Brnabić poručila je poljoprivrednicima da je spremna, pošto se nalazi u Novom Sadu da se ponovo vidi sa ratarima koji su blokirali...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare