12.3 C
Belgrade
12.4 C
Belgrade
29, maj, 2022

Tzv. Kosovo ne priznaje više od sto zemalja sveta

 

Kako je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon što je aplikacijom za SE Priština najgrublje prekršila brojne sporazume uključujući i Vašingtonski, i za našu zemlju prestala je da postoji bilo kakva obaveza da se držimo onoga što je ranije dogovoreno.

Pre uvođenja moratorijuma na lobiranje za novim otpriznavanjima Kosova, čak 18 država povuklo je priznavanje lažne države. Sa ove četiri nove države, odnos snaga u Ujedinjenim nacijama znatno se popravio u korist Srbije, pa tako od 193 članice 88 priznaje Kosovo, čak 100 ne priznaje, dok se pet zemalja nalazi u fluidnoj poziciji, odnosno uglavnom priznaju Prištinu, ali više ne glasaju u njenu korist.

Nakon jučerašnje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković rekao je da je predsedniku Vučiću predao note četiri države koje su povukle priznavanje tzv. Kosova:

– Savet za nacionalnu bezbednost ovlastio je predsednika Vučića da kada bude smatrao za potrebno obavesti širu javnost o kojim državama je reč.

Ovim gestom, kako je poručio Selaković, Srbija želi da pruži šansu državama članicama Saveta Evrope da u junu ne pokrenu postupak prijema Kosova u ovu organizaciju.

– Time želimo da pokažemo našu spremnost da razgovaramo i da do rešenja dolazimo kroz dijalog, a nikako unilateralno.

Novosti

Potvrda da procedura eventualnog prijema Prištine u SE, i pored zdušne podrške velikih sila neće ići ni lako ni brzo, stigla je u petak: Komitet ministara ove organizacije koji bi sledeće nedelje trebalo da se sastane u Torinu neće raspravljati o zahtevu kosovskih Albanaca za članstvo. Razlog je to što je dnevni red već zaključen, ali i zato što predsedavajuća Italija nije zainteresovana da na kraju svog mandata na čelu SE to stavlja na agendu.

Takođe, potez Prištine naišao je na negodovanje značajnog broja članica EU, pogotovo onih koje ne priznaju Kosovo. Ove zemlje smatraju da nije pogodan geopolitički trenutak da se ulazi u ovaj proces. Takođe, sporno je i da se raspravlja o prijemu jednog nepriznatog entiteta nakon što je jedna suverena država, Rusija, izbačena iz SE.

Takođe, Selaković je otkrio da su naše obaveštajne službe došle do saznanja da najmanje dve velike države rade na pružanju ozbiljne logističke podrške Prištini u kampanji za nova priznavanja, kao i za zaustavaljanje diplomatske akcije Srbije za povlačenje priznanja.

– Srbija se nalazi u veoma teškoj situaciji, naša država izložena je strahovitim pritiscima da prihvatimo narušavanje teritorijalnog integriteta naše države, da prihvatimo rušenje međunarodnog javnog prava na svoju štetu. Vlada SAD je jasno stavila do znanja da Vašingtonski sporazum poštuju. Priština je pokazala da ne poštuje sporazum ni datu reč, da nema nameru da do bilo kakvog rešenja dolazi putem dijaloga.

Beograd će nastaviti da se žestoko bori i radi na otpriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, a „u rukavu“ imamo još najmanje 10 zemalja koje su spremne to da učine.

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za KiM Milovan Drecun smatra da je teren da privremene prištinske institucije uđu u SE uveliko pripremljen, što neće dovesti ni do kakvog napretka u pregovorima Beograda i Prištine. On je istakao da Priština ne povlači poteze sama i da joj pomažu one zapadne države koje su i stvorile lažnu državu Kosovo i koje nastoje da je očuvaju u životu.

Jučerašnjoj sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, kojom je predsedavao Vučić, prisustvovali su i ministar odbrane Nebojša Stefanović, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, predsednik Skupštine Ivica Dačić… Prisutni su bili i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, direktor BIA Bratislav Gašić.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Real Madrid osvojio Ligu šampiona

Završena je Liga šampiona. Trofej nije ostao u Engleskoj, pošto je Real Madrid u sjajnom finalu odigranom u Parizu pred krcatim tribinama stadiona "Francuska"...

Milorad Dodik: Ustavni sud BiH prekoračio ovlašćenja

Ustavni sud BiH utvrdio je da pojedine odredbe akata Narodne skupštine Republike Srpske koje je osporilo 15 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH...

Jak grad pogodio područje između Ivanjice i Sjenice, stradali usevi i zasadi maline

Ispaljeno je sedam protivgradnih raketa. Tokom popodnevnih sati jak grad padao je u selima na planinama Javor i Golija, između Ivanjice i Sjenice i pričinio...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare