19.8 C
Belgrade
19.8 C
Belgrade
23, mart, 2023

Kon skinuo masku, čeka se sednica Kriznog štaba

Epidemiolog Predrag Kon rekao je danas da je epidemiološka situacija sada stabilnija, ali je virus i dalje prisutan.

Prema njegovim rečima virus se „pomerio“ ka mlađem uzrastu, ali se u ukupnoj populaciji u svim uzrastima smanjio.

„Povećan je kolektivni imunitet – tu nema sumnje“, rekao je Kon, koji je i član Kriznog štaba za borbu protiv širenja epidemije kovida 19.

Gnjatović: Ne treba žuriti sa vakcinama za malu decu

Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije (INEP) izjavila je danas da ne treba žuriti s vakcinama protiv kovid 19 za malu decu, jer su rezultati INEP-ovog istraživanja pokazali da su deca visoko prokužena.

Gnjatović je za RTS rekla da je praćena infekcija koronavirusom kod dece do 10 godina u porodicama gde je bilo više inficiranih.

„Čak i kad su nalazi bili negativni, ispostavilo se da je na 70 porodica, 80 odsto dece imalo antitela. Za taj mlađi uzrast treba dobro razmisliti koliko je neophodna vakcinacija“, izjavila je Gnjatovićeva, dodajući da doze neće biti pripremljene i ispitane pre 2022. godine.

Napominje da na vakcinama za malu decu treba raditi ako se pojavi neki soj posebno opasan za decu, a posebno je važno da se pruže informacije mlađoj populaciji, od 16 do 25 godina, u kojoj je malo vakcinisanih.

Treća doza vakcine će, kako dodaje, verovatno biti potrebna kod određenog broja ljudi koji ne razvijaju adekvatan odgovor u proizvodnji antitela.

Prema istraživanjima INEP-a, vakcine novije generacije – „Fajzer“, „AstraZeneka“ i „Sputnjik“ – razvijaju imunološki odgovor nešto ranije nego kod klasične vakcine „Sinofarm“, i pružaju zaštitu od minimum godinu dana.

izvor:agencije

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Počeli zvanični razgovori misije MMF sa delegacijom Srbije

BEOGRAD - Plenarnim sastankom koji je danas održan u Narodnoj banci Srbije, počeli su zvanični razgovori predstavnika Srbije s misijom Međunarodnog monetarnog fonda. Delegaciju Srbije...

Gornji Milanovac: Selo Leušići dobilo punjač električnih automobila

Gornjomilanovačko selo Leušići stalo je uz rame sa modernim gradovima, jer je ovo selo koje broji nešto više od 120 stanovnika dobilo punjač za...

General- major Daniel Lasica načelnik uprave za planove, politiku, strategiju i sposobnosti Evropske komande SAD, posetio je ove nedelje Beograd

General- major Daniel Lasica načelnik uprave za planove, politiku, strategiju i sposobnosti Evropske komande SAD, posetio je ove nedelje Beograd kako bi ponovo potvrdio...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare