17.3 C
Belgrade
17.3 C
Belgrade
27, septembar, 2022

Ko je kupac srpskog gejmerskog ponosa

Da IT industrija ima svetlu budućnost u Srbiji pokazala je inajnovija akvizicija američke kompanije.

Da podsetimo,američki „Tejk tu“ (Take-Two Interactive Software) kupio je srpski Nordeus za neverovatnih 378 miliona dolara, što je najveća akvizicija u istoriji te kompanije.

Nordeus nije prvi izdavač video-igara kojeg je „Tejk-tu“ kupio.

U portfoliju ove kompanije su već američki izdavači „Rokstar gejms“ (Rockstar Games) i 2K, igračima najpoznatiji po igrama Grand Theft Auto, Max Payne, L.A. Noire, BioShock, Borderlands i NBA 2K.

Osim pomenutih izdavača, poseduje i 50 odsto udela e-sports organizaciji NBA 2K League. Akvizicijom developera kao što su Socialpoint, Playdots i Nordeus „Tejk-tu“ želi da se pozicionira na tržištu igara za mobilne uređaje.

Takođe, nezavisno od toga, „Tejk-tu“ poseduje i brend Private Division, osmišljen da pomogne objavljivanju i prodaji igara nezavisnih izdavača srednje veličine, poput Squad’s Kerbal Space programa.

Kompaniju čije je sedište u Njujorku osnovao je Rajan Brant 1993. godine. Poslovanjem u Evropi upravlja se iz regionalnog centra u Vindzoru u Engleskoj, dok je sedište za Aziju locirano u Singapuru.

Od 2016, oko polovina prihoda kompanije potiče od distibucije digitalnog sadržaja, bilo od prodaje igara preko personalnih računara ili konzola, ili putem drugih načina prihodovanja od svojih digitalnih naslova.

Od marta 2018, „Tejk-tu“ je treća po veličini gejming kompanija u Americi i Evropi čijim se akcijama javno trguje, sa procenjenom tržišnom kapitalizacijom od preko 13 milijardi dolara.

 

b92

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Vladimir Putin: Rekordan rod pšenice u Rusiji

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da isporuke žita iz Ukrajine i dalje zaobilaze najsiromašnije zemlje sveta bez obzira na to što je Rusija...

Predsednik Vučić čestitao Petru Milenkoviću osvojenu zlatnu medalju

    Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić čestitao je Petru Milenkoviću na osvojenom evropskom zlatu u para pauerliftingu. – Srdačne čestitke našem Petru Milenkoviću na osvojenom evropskom zlatu...

Međunarodni susret dece „Radost Evrope“ biće održan od 1. do 5. oktobra u Beogradu

Međunarodni susret dece Evrope, poznat pod nazivom "Radost Evrope", održaće se od 1. do 5. oktobra, posle dve godine pauze, najavio je danas predsednik...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare