29.8 C
Belgrade
29.7 C
Belgrade
26, jun, 2022

Ko je kupac srpskog gejmerskog ponosa

Da IT industrija ima svetlu budućnost u Srbiji pokazala je inajnovija akvizicija američke kompanije.

Da podsetimo,američki „Tejk tu“ (Take-Two Interactive Software) kupio je srpski Nordeus za neverovatnih 378 miliona dolara, što je najveća akvizicija u istoriji te kompanije.

Nordeus nije prvi izdavač video-igara kojeg je „Tejk-tu“ kupio.

U portfoliju ove kompanije su već američki izdavači „Rokstar gejms“ (Rockstar Games) i 2K, igračima najpoznatiji po igrama Grand Theft Auto, Max Payne, L.A. Noire, BioShock, Borderlands i NBA 2K.

Osim pomenutih izdavača, poseduje i 50 odsto udela e-sports organizaciji NBA 2K League. Akvizicijom developera kao što su Socialpoint, Playdots i Nordeus „Tejk-tu“ želi da se pozicionira na tržištu igara za mobilne uređaje.

Takođe, nezavisno od toga, „Tejk-tu“ poseduje i brend Private Division, osmišljen da pomogne objavljivanju i prodaji igara nezavisnih izdavača srednje veličine, poput Squad’s Kerbal Space programa.

Kompaniju čije je sedište u Njujorku osnovao je Rajan Brant 1993. godine. Poslovanjem u Evropi upravlja se iz regionalnog centra u Vindzoru u Engleskoj, dok je sedište za Aziju locirano u Singapuru.

Od 2016, oko polovina prihoda kompanije potiče od distibucije digitalnog sadržaja, bilo od prodaje igara preko personalnih računara ili konzola, ili putem drugih načina prihodovanja od svojih digitalnih naslova.

Od marta 2018, „Tejk-tu“ je treća po veličini gejming kompanija u Americi i Evropi čijim se akcijama javno trguje, sa procenjenom tržišnom kapitalizacijom od preko 13 milijardi dolara.

 

b92

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Predsednik Vučić na Instagramu objavio video sa novog aerodroma kod Kruševca

Aerodrom "Rosulje" ima najmoderniju pistu i hangare za male avione. Ovo je veliki početak i velika stvar, izgleda prelepo. Ovo je poruka predsednika Srbije Aleksandra...

Olaf Šolc: U podršci Ukrajini važno je međunarodno jedinstvo

Nemački kancelar je istakao dosadašnje jedinstvo Grupe sedam industrijskih sila, Evropske unije i NATO u organizovanju podrške Ukrajini. Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas...

Entoni Blinken: Sankcije Zapada Rusiji imaju značajan uticaj

"Rusija ne može da nabavi ono što joj je potrebno da modernizuje svoj odbrambeni sektor, da modernizuje svoju tehnologiju, da modernizuje svoja energetska istraživanja,...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare