28 C
Belgrade
28 C
Belgrade
16, avgust, 2022

Kako to da Srbija juče ugrožava a danas spašava Crnu Goru

Apsurd nad apsurdima da u samo dva dana lideri bratske nam Crne Gore od opužbi izrečene od strane Predsednika Mila Djukanovića da Srbija ima okupatorske namere prema njegovoj zemlji kao i da ne veruje Predsedniku Vučiću, pa samim tim nije deo vizionarskog projekta razvoja regiona u vidu „Otvorenog Balkana“, dok danas imamo molbu za uvoz iz Srbije pšenice, brašna i ulja od strane Abazovića kandidata za premijersko mesto.

Ovo u samo dva dana rolerkoster političkih stavova dva visoka državnika susedne Crne Gore u odnosu prema Srbiji govori više stvari. Naime daleko je zahtevnija pozicija Srbije u svakom pogledu geopolitičkom u odnosu na susede i od Srbije se i očekuje više samom ulogom naše zemlje koju ima na prostoru zapadnog Balkana, dok to nije po volji vlastodršcima u Crnoj Gori a kad zatreba itekako znaju da se obrate nikom drugom do Beogradu za pomoć. Nedoslednost je vidljiva i raznim drugim odlukama vlasti u bratskoj Crnoj Gori kada je država Srbija u pitanju.

Ideja jednog vizionara kakav je Vučić o slobodnom prometu svih zemalja kod nas u regionu i težnja ka olakšanoj saradnji se tek sada vidi kao značajna a nesumnjivo da u budućnosti će pratkično biti slamka spasa za manje zemlje u regionu. Da je to fakat vidimo koliko danas, kada Crna Gora u očaju vapi za osnovnim životnim namirnicama, prenebregavajući nedgovornost u izjavi Djukanovića, koji eto juče nije video ništa spektakularno u ideji „Balkan Open“. Možda je i video, ali svojim „prištinskim „prijateljima je saopštio da mu nije po volji, verovatno iz razloga jer je noseća greda te ideje država Srbija, na čelu sa svojim Predesednikom.

Da su, kao što nisu, prepoznali i percipriali vreme unapred, kao je to uradio Predsednik Vučić imali bi nešto manje glavobolje lideri pojedinih zemalja u regionu u odnosu na one koje imaju danas, kao i destruktvini deo srpske javnosti koji se čudio čudu odkud Predsednik Srbije brine toliko i apostrofira značaj robnih rezervi u vreme kada je sve i svuda imalo i činilo se da će vazda imati.

Sve navedene činjenice govore u prilog tome da hteli to da prihvate ili ne, Srbija je nezaobilazan faktor u regionu, ključna zemlja u svim aspektima, kako bezbednosti i sigurnosti, tako i na drugoj strani privrednog i ekonomskog napretka. S tim u vidu bi makar diplomatski trebalo i da tretiraju rukovodstvo Srbije sve zemlje u regionu, na uštrb jakih političkih izjava protiv naše države, koje im služe za unutrašnju i jednokratnu upotrebu, a vidimo da u dužem trajanju ipak bez jake Srbije nema ni jakog regiona.

Da politika nije tango, naročito ne medjudržavna, vidimo danas u praktičnom primeru da jedna zemlja moli drugu da joj omogući da uveze osnovne životne namirnice, kako su sami rekli da bi se spasila država. Sa druge strane upitan o potražnji Crne Gore za količinama tih resursa, Predsednik Vučić sa istančano državničkim pristupom odgovorio da će Srbija izaći u susret zahtevima zamalja u regionu za povećanim uvozom brašna i ulja, sve dok to ne ugrožava potrebe domaćeg tržišta.

On je rekao da su zemlje u regionu od Srbije tražile mnogo veće količine ulja i brašna od onih koje su ranije ugovorene odgovarajući na pitanje da li je tačno da je Crna Gora naručila 18.000 tona brašna, kao i ulje i pšenicu.

– Plaše se za budućnost. To nije za kritiku. Oni žele da obezbede svoj narod. Razgovaraćemo sa svima. Onoliko koliko je ugovoreno i koliko smatramo da možemo da damo, a da ne ugrozimo potrebe domaćeg stanovništa mi ćemo dati – naveo je Vučić.

On je precizirao i da se to najpre odnosi na članice “Otvorenog Balkana”, a zatim i na Crnu Goru i BiH.

– Oni su nam prvi susedi i o njima moramo da brinemo i to ćemo da uradimo – poručio je Vučić.

Vučić je napomenuo i da se komplikuju stvari oko izvoza hrane jer je očigledno da će biti velikih nedostataka, bez obzira na cenu na svetskom tržištu.

Možemo s pravom očekivati, ako su dostigli taj stepen zrelosti u najmanju ruku zahvalnost prema najvišem državnom rukovodstvu Srbije za ovakav odnos i za razumevanje, što je gotovo nemoguće naći u današnjem svetu bilo gde kao sličan primer.

Poučan primer u samo dva dana dali su nam crnogorski političari, kako je vrlo bitno imati političku kulturu i odgovornost za sopstvene postupke i svest o posledicama istih.

Napredak Srbije bi trebao u svakom segmentu da raduje sve činioce u regionu, to na prostom životnom primeru vidimo, vidjali smo i mnogo puta u prošlosti poput nesebičnosti u kovid pandemiji i solidarnost prema svima kojima je država Srbija mogla pomoći. Političari u zemljama regiona bi najzad trebalo da razmisle o retorici prema našoj zemlji i šta više da u mejdunarodnim okvirima podržavaju i stanu iza i uzvrate podršku koju smo im nebrojano puta pružili.

No, Srbija je navikla da u poteškoćama ne očekuje neku preteranu podršku od ikoga i jedino preostaje da se unutar naših granica homogenizujemo i osetimo svi zajedno potrebu za sinergijom, za slogom pogotovo oko pitanja koja su od strateškog i vitalnog interesa, a u vremenima krize, mnogo je izazova i tim pre bi trebali skrajnuti sve razlike u odnosu na značaj očuvanja sigurnosti naroda i gradjana kao i integriteta države.

Za kraj što bi naš narod znao da kaže, ako drugog poštuješ za sebe ne brini.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Predsednik Vučić sutra će razgovarati sa ambasadorkom NR Kine Čen Bo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa ambasadorkom Narodne Republike Kine Čen Bo. Sastanak će biti održan u 09.15 časova, u zgradi Generalnog sekretarijata...

Rusi odbili prelet britanskog aviona: “To je namerna provokacija”

Velika Britanija je podnela zahtev za prelet izviđačkog aviona preko teritorije Ruske Federacije, a ruske Vazdušno-kosmičke snage su dobile zadatak da spreče narušavanje granice,...

Gutereš se u četvrtak sastaje sa Zelenskim i Erdoganom

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš otputovaće u četvrtak u ukrajinski grad Lavov, gde će se sastati sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i predsednikom Turske...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare