34.3 C
Belgrade
33.6 C
Belgrade
5, jul, 2022

Kako putovati u EU: Koje vakcine se priznaju

Uželeli smo se proslava , ali i putovanja. U odnosu na prošlu godinu, kada je kretanje van granica Srbije bilo skoro potpuno onemogućeno, ove godine pravila su manje stroga.

Savet EU usvojio je preporuku prema kojoj građani trećih zemalja mogu u države Unije ukoliko su primili Fajzer/Biontek, Modernu, Džonson i Džonson ili Astrazeneku.

Kineska i ruska vakcina nisu prihvaćene u svim evropskim zemljama, ali pošto svaka članica ima pravo da uvede sopstvena pravila, građani Srbije mogu da putuju u 6 zemalja – Grčku, Bugarsku, Mađarsku, Kipar, Sloveniju i Hrvatsku. Za ulazak u te zemlje potrebno je pokazati:

1. QR kod ili potvrdu koji se dobijaju posle vakcinisanja bilo kojom vakcinom, dakle prihvata se i ruska i i kineska
2. Ili, ukoliko niste vakcinisani, negativan PCR ili serološki test, ne stariji od 48 odnosno 72 sata.
Izuzetak je Španija koja za sada ne prihvata ljude vakcinisane ruskim Sputnjikom.

 

Prema trenutnim podacima Ministarstva spoljnih poslova, državljanima Srbije i dalje nije dozvoljeno putovanje iz turističkih razloga u 18 zemalja: Austriju, Belgiju, Češku, Dansku, Estoniju, Francusku, Finsku, Nemačku, Italiju, Litvaniju, Luksemburg, Holandiju, Poljsku, Portugaliju, Rumuniju, Slovačku, Švedsku i Maltu.

Trenutno u te države građani Srbije mogu da putuju isključivo ukoliko imaju boravišnu dozvolu, zbog poslovnih ili hitnih razloga.

izvor:tvprva

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Koje su omiljene pesme Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Porfirija

Patrijarh srpski Porfirije je već nekoliko puta dokazao da je ljubitelj popularne kulture, a posebno muzike. Otkriće slušaocima Radija 202 svoje omiljene pesme 6. jula...

Predsednik Vučić u Novom Sadu na dodeli stipendija „Dositeja“ najboljim studentima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje svečanoj dodeli stipendija „Dositeja“ najboljim studentima u organizaciji Fonda za mlade talente Republike Srbije. Svečana dodela održava se u Novom...

Rusija: Nećemo se povući iz OEBS-a

Prvi zamenik Saveta federacije ističe da je Rusija jedan od osnivača Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju i da se neće iz nje povući. "Rusija...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare