5.8 C
Belgrade
5.8 C
Belgrade
6, decembar, 2022

Kako putovati u EU: Koje vakcine se priznaju

Uželeli smo se proslava , ali i putovanja. U odnosu na prošlu godinu, kada je kretanje van granica Srbije bilo skoro potpuno onemogućeno, ove godine pravila su manje stroga.

Savet EU usvojio je preporuku prema kojoj građani trećih zemalja mogu u države Unije ukoliko su primili Fajzer/Biontek, Modernu, Džonson i Džonson ili Astrazeneku.

Kineska i ruska vakcina nisu prihvaćene u svim evropskim zemljama, ali pošto svaka članica ima pravo da uvede sopstvena pravila, građani Srbije mogu da putuju u 6 zemalja – Grčku, Bugarsku, Mađarsku, Kipar, Sloveniju i Hrvatsku. Za ulazak u te zemlje potrebno je pokazati:

1. QR kod ili potvrdu koji se dobijaju posle vakcinisanja bilo kojom vakcinom, dakle prihvata se i ruska i i kineska
2. Ili, ukoliko niste vakcinisani, negativan PCR ili serološki test, ne stariji od 48 odnosno 72 sata.
Izuzetak je Španija koja za sada ne prihvata ljude vakcinisane ruskim Sputnjikom.

 

Prema trenutnim podacima Ministarstva spoljnih poslova, državljanima Srbije i dalje nije dozvoljeno putovanje iz turističkih razloga u 18 zemalja: Austriju, Belgiju, Češku, Dansku, Estoniju, Francusku, Finsku, Nemačku, Italiju, Litvaniju, Luksemburg, Holandiju, Poljsku, Portugaliju, Rumuniju, Slovačku, Švedsku i Maltu.

Trenutno u te države građani Srbije mogu da putuju isključivo ukoliko imaju boravišnu dozvolu, zbog poslovnih ili hitnih razloga.

izvor:tvprva

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Mađarska stavila veto na pomoć Ukrajini

Mađarska je danas blokirala odluku o paketu pomoći Ukrajini u vrednosti od 18 milijardi evra i tako primorala Evropsku komisiju i EU da traže...

Deklaracija iz Tirane: EU opredeljena presprektivi članstva Zapadnog Balkana u Uniji

Lideri Evropske unije i džava članica potvrdili su danas u Deklaraciji iz Tirane potpunu i nedvosmislenu opredijeljenost perspektivi članstva zapadnog Balkana u EU i...

Patrijaraške stipendije studentima završnih godina fakulteta osnivača Univerziteta u Beogradu

Sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija, Arhiepiskopija beogradsko-karlovačka je i ove godine raspisala konkurs za dodelu godišnjih stipendija studentima završnih godina redovnih...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare