19.6 C
Belgrade
19.9 C
Belgrade
31, mart, 2023

Kako putovati u EU: Koje vakcine se priznaju

Uželeli smo se proslava , ali i putovanja. U odnosu na prošlu godinu, kada je kretanje van granica Srbije bilo skoro potpuno onemogućeno, ove godine pravila su manje stroga.

Savet EU usvojio je preporuku prema kojoj građani trećih zemalja mogu u države Unije ukoliko su primili Fajzer/Biontek, Modernu, Džonson i Džonson ili Astrazeneku.

Kineska i ruska vakcina nisu prihvaćene u svim evropskim zemljama, ali pošto svaka članica ima pravo da uvede sopstvena pravila, građani Srbije mogu da putuju u 6 zemalja – Grčku, Bugarsku, Mađarsku, Kipar, Sloveniju i Hrvatsku. Za ulazak u te zemlje potrebno je pokazati:

1. QR kod ili potvrdu koji se dobijaju posle vakcinisanja bilo kojom vakcinom, dakle prihvata se i ruska i i kineska
2. Ili, ukoliko niste vakcinisani, negativan PCR ili serološki test, ne stariji od 48 odnosno 72 sata.
Izuzetak je Španija koja za sada ne prihvata ljude vakcinisane ruskim Sputnjikom.

 

Prema trenutnim podacima Ministarstva spoljnih poslova, državljanima Srbije i dalje nije dozvoljeno putovanje iz turističkih razloga u 18 zemalja: Austriju, Belgiju, Češku, Dansku, Estoniju, Francusku, Finsku, Nemačku, Italiju, Litvaniju, Luksemburg, Holandiju, Poljsku, Portugaliju, Rumuniju, Slovačku, Švedsku i Maltu.

Trenutno u te države građani Srbije mogu da putuju isključivo ukoliko imaju boravišnu dozvolu, zbog poslovnih ili hitnih razloga.

izvor:tvprva

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Svečani doček Kovačevskog ispred Palate „Srbija“, sastanak sa premijerkom Brnabić

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski boravi u poseti Srbiji. Razgovarao je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Predsednica Vlade Ana Brnabić upriličila je svečani doček za...

Pravoslavni vernici i SPC danas slave svetog Kirila Jerusalimskog

Pravoslavni vernici i SPC danas slave svetog Kirila Jerusalimskog! Rođen je u Jerusalimu za vreme vladavine Konstantina Velikog, (315-386.) a umro je za vreme...

Kralj Čarls, prvi britanski monarh koji se obratio poslanicima u Bundestagu

Britanski kralj Čarls je danas postao prvi britanski monarh koji se obratio poslanicima u Bundestagu, u Berlinu i skoro ceo taj istorijski govor održao...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare