24.8 C
Belgrade
24.8 C
Belgrade
7, jul, 2022

Kako je srpska ekonomija prošla tokom pandemije i kakve su projekcije za drugu polovinu godine

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je da se tokom aprila dogodio jak skok koji nije bio očekivan, kao i da je Srbija tokom prošle godine bila karakteristična u odnosu na zemlje neposrednog okruženja. Dodao je da će mere finansijske pomoći Vlade izazvati budžetski deficit koji je predviđen i koji se neće videti sledeće godine.

Industrijska proizvodnja u aprilu veća je za 33,9 odsto u odnosu na april 2020. godine, a u odnosu na prosek 2020. godine, veća je za 5,8 odsto. Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je da je industrijska proizvodnja od januara do aprila porasla za 10,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a da je prerađivačka industrija, što je, kako je naveo, pravi signal rasta proizvodnje, porasla je za 10,9 odsto.

„U aprilu se dogodio jedan skok koji, može se reći, nismo očekivali. Naravno da smo očekivali oporavak, očekivali smo rast. Imali smo dobar prvi kvartal, ali je taj aprilski skok bio baš vrlo jak“, rekao je Miladin Kovačević na RTS-u.

Dodao je da je u svetskoj ekonomiji i kod razvijenih zemalja ekonomski rast bio poput latiničnog slova „V“, ali da je Srbija u tom pogledu, u odnosu na neposredno okruženje, vrlo karakteristična i da postoje tri razloga zbog čega smo godinu pandemije završili dobro i sa rastom u prvom kvartalu ove godine.

„Prvi razlog je preneseni efekat jednog ciklusa rasta koji je započeo 2015, ubrzao se u drugoj polovini 2019. godine, pa smo imali prvi kvartal 2020. godine negde sa rastom preko 5, 5,1, 5,2 posto i to ima svoj efekat dalje na stopu pada, odnosno stopu rasta u 2020. i sada u 2021. godini kada se vraćamo na pretpandemijske nivoe proizvodnje, kada je reč o industriji i drugim delatnostima“, kazao je Kovačević.

Dodao je da su drugi razlog paketi mera pomoći fiskalne vlasti, koje su, kako je ocenio, imale pozitivan efekat na trend brzog oporavka nakon prolaska pandemije, dok je treći razlog struktura ekonomije.

„Industrija jeste drajver, jeste glavni sektor koji gura BDP. U prvom kvartalu on je završio sa 1,7, iako je prvobitna procena bila 1,2, a pre toga projekcije su nam bile čak i -1,3. To su projekcije koje smo imali krajem prošle godine, ali evo vidimo da je taj oporavak mnogo brži nego što smo očekivali i očekujemo da će ova godina nastaviti sa rastom i da će se završiti sa stopom rasta od šest posto“, istakao je Miladin Kovačević.

Najavu premijerke Ane Brnabić da će ove godine minimalni rast BDP-a biti šest odsto i da će, ako se računa po švajcarskoj formuli, od prvog januara 2022. godine penzije rasti za pet odsto, Kovačević je ocenio kao dobru prognozu.

„Rast od šest odsto je vrlo realan“ 

Prema izveštaju Svetske banke, Srbiji se predviđa rast od pet odsto. Miladin Kovačević je naveo da su i Svetska banka i MMF veoma konzervativni, naročito u vreme pandemije, kao i da je rast od šest odsto vrlo realan.

Kovačević je naveo da će predviđena pomoć za nezaposlene dovesti do budžetskog deficita, koji je predviđen i koji će iznositi oko sedam odsto.

„Taj deficit javnih finansija neće se održati u sledećoj godini. Nastupiće konsolidacija, a ona je bila planom budžeta koji je donet u decembru mesecu prošle godine predviđena za već za ovu godinu, tako da je taj budžetski plan imao deficit od tri posto, a sada je sedam posto. Tome je razlog paket mera koji je predviđen zbog nastavka pandemije“, naglasio je Miladin Kovačević.

Naglasio je da su to stimulativne mere koje je preporučio i MMF i da su one primenjene i u razvijenim zemljama i u novorastućim ekonomijama, u koje spada Srbija.

Govoreći o blagom porastu nezaposlenih u Evropskoj uniji, Miladin Kovačević je naveo da je svuda došlo do smanjenja broja zaposlenih ili rasta podzaposlenosti, kada ljudi rade kraće od predviđenog radnog vremena.

„Mi sada imamo osnova da očekujemo nastavak tog oporavka i rasta i, naravno, konsolidacije. U narednom periodu, ono što se za nas kao izazov javlja jesu neke strukturne reforme i reforme institucionalnog sistema“, kazao je Kovačević.

Kao reforme izdvojio je nastavak konsolidacije i reforme javnih preduzeća, na šta nas upozoravaju MMF i Evropska komisija u poslednjem izveštaju, kao i reforme u energetici i mere pospešivanja rasta i stvaranja sve boljeg ambijenta.

rts

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Patrijarh srpski Porfirije: Pokajanje je neraskidivo povezano sa Carstvom Božjim

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije načalstvovao je 7. jula 2022. godine, na praznik Rođenja Svetog Jovana Preteče – Ivanjdan, svetom arhijerejskom Liturgijom u...

Nije više samo stvar prestiža, osvajaču Kupa Srbije solidna finansijska injekcija!

Osvajač Kupa Srbije osvojiće primamljivu nagradu... Kup Srbije je oduvek bio manje bitan od prvenstva, tako će biti i u novoj sezoni, s tim što...

Jokić dobio nove saigrače: Dvojac iz Vašingtona pojačao Denver

Čelnici NBA ligaša Vašingtona prosledili su u Denver dvojicu košarkaša Kentavijusa Koldvel-Poupa i Iš Smita u zamenu za Montea Morisa i Vila Bartona, prenose...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare