24.2 C
Belgrade
24.2 C
Belgrade
14, avgust, 2022

Kako je novinar Špigla obradovao svojom srednjoškolskom analizom portal Direktno

Slavodobitno „domaći“ portal Direktno na svom sajtu kao udarnu vest izneo tekst nemačkog online izdanja Špigl-a, u kome novinar Valter Majr napravio sopstvenu analizu Predsednika Srbije, njegove stavove i stavove naše zemlje, tako tendenciozno koristio kvalifikacije i ocene da su mu se po automatizmu antidržavno nastrojeni mediji u Srbiji obradovali i „ko vele“ da se obajvi, da se ne baci.

Tekst obiluje poluinfomacijama nabacanih ličnih doživaljaja novinara zanimljivog imena, njegovog poimanja politike i pristrasnog pogleda na svet. A kako je govorio još davno čuveni naš diplomata Slobodan Jovanović, ništa opasnije po društvo nije od poluintelektualca i poluinformacija.

Ukoliko je verovati verodostojnosti prenetog pisanija, vidimo puno postavljenih pitanja, pretpostavljamo retoričkih, da su prava pitanja uputio bi ih na adresu i očekivao odgovor. Zabrinuti Valter, postavlja pitanje kako to da Predsednik Srbije vešto balansira izmedju svih moćnih centara kao što su Brisel, Moskva, Peking i ne može sebi da objasni jedan novinar renomiranog nemačkog čuvenog Špigla, kako to da uspeva Aleksandar Vučić da vodi takvu politiku. Dalje se kaže i upitnik gde se on, a to se odnosi na Predsednika Vučića, najbolje oseća i njegov narod, pa prosto i jednostavno rekli bi mu mi, da mu prekratimo nedoumicu i kažemo da naravno da se najbolje oseća medju svojim narodom i gde drugde bi se osećao bolje nego kod svoje kuće, a to kao da je teško razumljivo autoru te analize koja obiluje površnosti ruku na srce.

U članku dalje vredja naš Beograd nazivajući ga najbizarnijim gradom kome šetaju ljudi sa drvenim krstovima ispred, usput podržavajući Rusiju. Ovo je sablasno i komentarisati, pogotovo nekome kome krst ne znači ništa, dalje, postoji i ona druga strana koju gore pomenuti autor Valter Majr ne želi da primeti a to je i šetnja podrške državi Ukrajini koja je takodje održana u našem prelepom Beogradu. Tako da upravo možda taj kosmopolitski duh naše prestonice para oči, Beograd je svet, ispravno je naš narod još davno to zaključio.

Dalje u tom tekstu, ogradjujemo se ukoliko nije preneta verodostojnost od strane antidržavnog portala Direktno, navodi čudjenje kako srpski Predsednik uspeva da drži diplomatski kurs tako perfektno i da se nikom ne zameri. Izražavanje neverice da niko ne kritikuje Srbiju zbog svoje politike poštovanja medjunarodnog javnog prava u prvom redu, jasno svakom objektivnom čitaocu ukazuje da je jako tanka analiza za tako moćan medij kao što je Špigl i da ne čudi promovisanje ove srednjoškolske analize od strane portala Direktno koje i sam promoviše unutar granica Srbije sopstvenim sličnim analizama.

Na neki volšeban način u samu priču uključen je i predsednički kandidat dela opozicije Zdravko Ponoš, ni u kom slučaju deo teme i teksta i kao takav navode predstavlja ozbiljnog konkurenta Vučiću, bez dorečenosti da li je zapažanje ili nekakva metafora, nema naročitog smislenog povezivanja sa ostatkom navedenog teksta.

Još jedan u moru ciničnih i prilično subjektivnih stavova piše Valter Majr, da agresivna Rusija obasipa bombama mirnu susednu državu Ukrajinu. Pa gospodo vi koja pišete na ovakav način i vi koji to zdušno prenosite, imajte na umu zrnce objektivnosti nije na odmet u novinarstvu. Ukrajina je državnim udarom promenila legitimo izabranu vlast na ulici, repovi te novoizabrane vlasti sa čuvenog „Majdana“ izvršili masakr u Odesi recimo za primer, kada je stradalo nedužno 42 osobe, da ne navodimo granatiranje i podizanje avijacije i teror osmogodišnji koji vrše nad delom svog stanovništva koja se izjašnjava kao rusko. Zamislite kada bi bilo koja druga država bilo gde podigla avione i artiljeriju nad civilima kako bi se odnosili prema tome.

Naravno da je nezahvalno ulaziti u problematiku rusko-ukrajinskog odnosa i to ni ne želimo, medjutim ovakvim tekstovima i nepromišljenim zaključcima samo se raspiruje vatra a nikako motiviše mir.

Na kraju moramo pomenuti i pohvaliti Valtera, koji je imao u moru nesuvislih stavova i ispravno zapažanje u kom je konstatovao da je odnos izmedju Angele Merkel najveće političke ličnosti Nemačke u ovom veku i Predsednika Srbije bio veoma dobar i uspešan.

U nadi da će takav odnos se nastaviti sa novim rukovodstvom Nemačke i da ćemo iznaći mudrosti prilikom rešavanja svih pitanja i u dobroj veri razvijati bilatetralne relacije na zadovoljstvo obe zemlje.

Da zaključimo, srpski predsednik je na prvom mestu srpskoj državi i obrnuto. Što bi naš narod rekao: I jedan neprijatelj je mnogo, a sto prijatelja je malo.

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Ruske snage: Ukrajinska vojska izvela veliki raketni napad na Herson

Ukrajinska vojska izvela je veliki raketni napad na Herson i predgrađa, rečeno je danas RIA Novostima u pres-službi uprave Hersonske oblasti, koja je pod...

Ukrajina: Eliminisano oko 43.350 ruskih vojnika od početka rata

Prema tvrdnjama ukrajinskog generalštaba, Oružane snage Ukrajine eliminisale su, zaključno sa jučerašnjim danom, oko 43.550 ruskih vojnika. Od početka napada na Ukrajinu, 24. februara, do...

Nastavljaju se pritisci! Kosovska policija uhapsila dvojicu Srba

Dvojica državljana Srbije uhapšena su nakon što su pokušali da ilegalno pređu sa teritorije centralne Srbije na Kosovo, saopštila je Kosovska policija. Policija je saopštila...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare