11.6 C
Belgrade
12.1 C
Belgrade
20, mart, 2023

Kako je Mikelanđelo, najveći umetnik svih vremena znao toliko o anatomiji čoveka?

Uprkos tome što je radio u mnogim oblastima, Mikelanđelo je uspeo da uhvati toliko detalja svojim prikazom struktura ljudskog tela kao što je prikazano na čuvenoj Davidovoj skulpturi.

Mikelanđelo se smatrao najvećim živim umetnikom tokom svog života, a od tada se smatra jednim od najvećih umetnika svih vremena. Brojna njegova dela u slikarstvu, skulpturi i arhitekturi svrstavaju se među najpoznatije svih vremena. Iako su freske na plafonu Sikstinske kapele verovatno najpoznatije od njegovih dela, umetnik je o sebi mislio pre svega kao o vajaru. Mikelanđelo se ceo život bavio mermernom skulpturom, a drugim umetnostima samo u određenim periodima.

Kako i zašto je Mikelanđelo naučio anatomiju?

Bolnica samostana Santa Maria del Santo Spirito pružila je Mikelanđelu anatomske slike tela preminulih. Tokom svoje 18. godine života počeo je da izvodi seciranje ljudi, a mnoge od ovih procedura su se odvijale u manastiru Santo Spirito u Firenci, gde su leševi često dolazili iz obližnjih bolnica.

Da li je Mikelanđelo ukrao mrtva tela?

Pošto su bili upoznati sa prošlim situacijama pljačke grobnica, dali su sve od sebe da dođu do tela. Poput otimača tela Burka i Hara, priča se da je Mikelanđelo razmišljao o upotrebi umetnosti za kupovinu leševa.

Kako je Mikelanđelo naučio o anatomiji?

Italijanska umetnost oponaša pokrete, strasti, interesovanja i hobije odanog lekara-filozofa kada je Mikelanđelo (1475–1564) bio član dvora Lorenca de Medičija u svojim ranim tinejdžerskim godinama. Tokom celog Mikelanđelovog života, on uči i crpi i od živih ljudi. U svojoj ulozi na dvoru Lorenca de Medičija, dao je glas humanizmu u istoriji Firence. Anatomske studije pacijenata su sprovedene na telima koja je Mikelanđelo nabavio iz bolnice samostana Santa Maria del Santo Spirito.

Zašto je Mikelanđelo proučavao ljudsku anatomiju?

Mikelanđelova umetnost odaje počast prirodi na isti način kao i brojni legendarni majstori njegovog vremena. Na nivou oblika ljudskog tela koji je zahtevao razumevanje oblika tela, pa je umetnik posmatrao žive modele i secirane leševe, kao i mišiće, tetive i krvne sudove. Mnogi umetnici i naučnici su radili seciranje radi boljeg razumevanja tela uprkos tome što je Katolička crkva to zabranila. U doba renesanse, mnogi umetnici su želeli da saznaju više o svojim telima kako bi razvili veštinu da ih slikaju i vajaju na različite načine.

Ko je bio prvi umetnik koji je secirao tela?

Najpoznatiji renesansni umetnik Leonardo da Vinči (1417-1509) iz Francuske, izvodio je mnoge autopsijske zahvate na ljudskim leševima koji predstavljaju osnovu za njegov poznati rad o anatomiji koji se može videti u današnjim muzejima umetnosti.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

CDT i CeMI: Milatović i Đukanović u drugom izbornom krugu; DIK: Izlaznost 64,06 odsto

PODGORICA - Prema konačnoj proceni CDT-a na današnje predsedničke izbore u Crnoj Gori izašlo je 63,6 odsto građana upisanih u birački spisak ili oko...

Putevi Srbije: Moguća magla na pojedinim deonicama, neophodan oprez u vožnji

BEOGRAD - Postoji mogućnost pojave magle na putevima, pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura i na putnim objektima preko...

Predsednik Bajden razgovarao telefonom sa Benjaminom Netanijahuom

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas u telefonskom razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom da su demokratska društva ojačana istinskim kontrolnim mehanizmima, kao...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare