4.6 C
Belgrade
5 C
Belgrade
2, decembar, 2022

Kako će Amerikanci vakcinisati 70 odsto stanovnika – smislili su način

Predsednik SAD Džo Bajden izjavio je da je zabrinut da će se Amerika podeliti na dve grupe ljudi: vakcinisane i nevakcinisane.

„Ne želim da vidim već podeljeno društvo da se ponovo deli na one koji žive daleko od kovida i one koji će na jesen ponovo obolevati i umirati. Vakcinisanje nije stvar partijske pripadnosti. Moramo biti ujedinjeni i oslobođeni od straha“, kazao je Bajden.

Predsednik SAD je postavio cilj da se do 4. jula vakciniše 70 odsto odraslih. Sada je vakcinisano 63 odsto.

Pošto se interesovanje za vakcinu smanjuje, posebno u nekim manjinskim zajednicama, Bajden je preporučio da se u poseban program uvrste frizeri i berberi, koji će pohađati kurseve o vakcinama i onda to znanje prenositi svojim mušterijama.

„Frizerski i kozmetički saloni su centri prenošenja informacija, posebno u manjinskim zajednicama“, rekao je Bajden u Beloj kući.

„Amerika ulazi u leto drastično drugačije od prošlogodišnjeg – leto slobode, radosti, okupljanja i proslava. Leto kakvo zaslužujemo posle duge i mračne zime“, kaže američki predsednik.

Nagrada?

Dva najveća lanca vrtića u SAD nude besplatno čuvanje dece na 2.500 lokacija dok im se roditelji vakcinišu.

Neke apoteke ostaće otvorene i tokom noći kako bi ljudi u bilo koje doba mogli da dođu po vakcinu.

Nacionalni lanac apoteka daje novčane nagrade ili krstarenja za imunizovane.

Foto: Profimedia
foto:profimedia

Profesionalna bejzbol liga nudi besplatne ulaznice za one koji su primili vakcinu, ona se može dobiti i na stadionu.

Neki supermarketi će deliti nagradu besplatne kupovine namirnica godinu dana za vakcinisane, a avio-kompanija svoje stalne klijente koji se vakcinišu nagrađuje sa godinu dana besplatnog letenja.

Čak i jedna velika pivara najavljuje da će deliti besplatno pivo svim vakcinisanim punoletnim Amerikancima, ako se do 4. jula vakciniše 70 odsto ljudi.

„Tako je: vakcinišite se i popijte pivo“, kazao je Bajden.

Lanac prodavnica krofni Krispi krim saopštio je da je već poklonio 1,5 miliona krofni onima koji imaju dokaz o vakcinaciji, a za Nacionalni dan krofni u petak, vakcinisani će dobiti dve krofne.

Potpredsednica SAD Kamala Haris biće na čelu vakcinalne ture koja će proći kroz države na jugu i srednjem zapadu SAD.

 

glasamerike

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Lavrov: Umesto formiranja ZSO, Nemačka i Francuska predlažu novu inicijativu

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je da zvanični Berlin i Pariz umesto Zajednice srpskih opština, sada predlažu novu inicijativu koja ne daje...

Inžinjerijska obuka za savladjivanje vodenih prepreka

Na delu Save kod Šapca u toku je redovna obuka pripadnika Prvog pontonirskog bataljona Rečne flotile za izvršavanje zadataka u skladu sa namenom ove...

Svetsko prvenstvo: Danas rasplet u grupama G i H, Srbija od 20 sati igra sa Švajcarskom

Na Svetskom fudbalskom prvenstvu u Kataru, danas će biti odigrani mečevi trećeg kola u grupama G i H. U grupi G od 20 sati će...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare