24.2 C
Belgrade
24.2 C
Belgrade
14, avgust, 2022

Kad sila nastupi, pravo istupi

Svedoci smo munjevite, tektonske promene poretka u celom svetu, pre svega zaobilaženja pravnih normi i pravnih regulativa, koje gotovo prestaju da važe, pogotovo za one koji imaju veliku sliu na raspolaganju kao jači argument.

U svetlu nemilih svakako dešavanja oko i na teritoriji Ukrajine, u senci tih dešavanja koje svet prati netremice i u odnosu na to se i izjašnjava i donosi političke i druge odluke, naša zemlja je možda i u najnezavidnijoj poziciji od svih zemalja članica u UN. Možemo reći da možda u jedino nepovoljnijoj poziciji od naše zemlje su one zemlje na čijoj teritoriji se odvijaju borbena dejstva.

Zašto je naša zemlja u nepovoljnijoj poziciji u odnosu na druge, paradoksalno ali je tako činjenično a to je da smo mi kao država jedna od retkih u svetu koja se poziva na poštovanje medjunarodnog javnog prava ali uvek i za sve, da smo jedna takodje od retkih zemalja koja je samostalno donela sopstvenu odluku, a ne po automatizmu ili po naredbi ili pritisku kao ostale druge zemlje.

Nalazimo se u apsurdnoj situaciji da se enormni pritisci vrše na Predsednika Srbije kao nosioca najviše vlasti u zemlji, samo zato što se grčevito borimo za očuvanje i poštovanje medjunarodnog javnog prava iz motiva da ako ono „padne“ onda čitav svet će dobiti neke druge dimenzije ponašanja i pravila koja se svakako neće ticati prava i integriteta država.

Nažalost ili na sreću u ovakvim konstalacijama svetskih moćnih država, Srbija je vojno neutralna i nije formalno pravno deo nekog šireg vojnog saveza. Takva pozicija je blagodarna u normalnim okolnostima, sa izraženim integirtetom kao državnim stubom pred medjunarodnom zajednicom, medjutim u ovo nevreme, krizno vreme, kao da nam nedozvoljavaju da se ne mešamo u pitanja koja nas se direktno ne tiču. A ona pitanja koja nas se direktno tiču, poput rezolucije 1244 ili onih medjunarodnih sporazuma koja se tiču srpskog naroda kao u okviru Dejtonskog sporazuma, spremni su da nam ne dozvoljavaju nametanje poštovanja pravnih dokumenata u kojima su i sami sudeonici.

Država Srbija nije nekakva zajednica mladog naroda bez identiteta i izgradjene samosvesti, pa da ne može da živi bez uputa velikih kao što to čine mnoge mnoge zemlje, koje to ni ne kriju, jednostavno se naslone na politiku moćnih država i ne zanima ih pitanje identiteta i izgadjene nacionalne svesti. Naprotiv, Srbija je svetskoj kulturnoj baštini podarila mnogo, mi imamo izgradjene civilizacijske tekovine, vekovima smo gradili identitet i integritet.

Uz nepogode koje nam slede u vidu zanemarivanja prava, sve više ulog preuzimaće institut sile i moći, svi mi zajedno moramo više nego ikad pre dati doprinos u homogenizaciji i pružanju podrške u stavu pre svih Predsednika Srbije, da mi svoju državotvornost znamo da izgaradimo i sačuvamo, za razliku od mnogih drugih koji to nisu u stanju.

Valjda je to prirodno, ljudski i normalno, da kada imamo pritiske s polja, da nas unutra, granica naše lepe zemlje ujedinjuje i solidariše da prevazidjemo problem da lakše podnesemo iskušenja koja se stavljaju pred nas. Pa kada okončamo opasnost svake vrste stavljene pred nas, onda možemo diskutovati i razmenjivati razlike u stavovima koje je normalno da postoje u jednoj demokratsko organizovanoj državi. Dakle, dok je izazov pitanje države u celini, morali bi biti odgovorni i pokazati zrelost i ljudsku i političku i stati bezkompromisa u red borbe za očuvanje vitalnih interesa jedine države koju imamo.

Valja iskazati mudrost, diplomatiju, odgovornost na prvom mestu i podržati državne činioce u naporima da sačuvamo na prvom mestu mir, pa nakon toga ekonomiju i sve ono što sledi, jer postaje isuviše očigledno da onima koji vuku poteze, ne oslanjaju se na list hartije i ono što na njemu piše, već na komande moći i sile. Završićemo kao sto reče predsednik, mi smo dali sve od sebe, izdržaće Srbija sve ovo, i nastaviće da pobeđuje!

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Ruske snage: Ukrajinska vojska izvela veliki raketni napad na Herson

Ukrajinska vojska izvela je veliki raketni napad na Herson i predgrađa, rečeno je danas RIA Novostima u pres-službi uprave Hersonske oblasti, koja je pod...

Ukrajina: Eliminisano oko 43.350 ruskih vojnika od početka rata

Prema tvrdnjama ukrajinskog generalštaba, Oružane snage Ukrajine eliminisale su, zaključno sa jučerašnjim danom, oko 43.550 ruskih vojnika. Od početka napada na Ukrajinu, 24. februara, do...

Nastavljaju se pritisci! Kosovska policija uhapsila dvojicu Srba

Dvojica državljana Srbije uhapšena su nakon što su pokušali da ilegalno pređu sa teritorije centralne Srbije na Kosovo, saopštila je Kosovska policija. Policija je saopštila...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare