19 C
Belgrade
19 C
Belgrade
6, jul, 2022

Joanikije: Sloga i jedinstvo potrebni kao vazduh

Novoizabrani mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikije (Mićović), ukazao je nakon izbora na tu dužnost da su „sloga i jedinstvo potrebni kao vazduh, hleb i kao disanje“.

„Potpuno sam se prepustio volji božijoj i očigledno da je božija volja preko arhijereja Srpske pravoslavne crkve ispunjena“, kazao je Joanikije u kratkoj izjavi za današnji podgorički Dan.

Sabor SPC izabrao je u subotu dosadasnjeg administratora Mitropolije crnogorsko-promorske Joanikija za naslednika Amfilohija (Radovića) koji je preminuo od posledica korona virusa u oktobru prošle godine.

Sabor je za Joanikijevog naslednika na dužnosti episkopa budimljansko-nikšićkog izabrao episkopa Metodija.

Izbor episkopa pratile su optužbe o uticaju političara na crkvene poslove.

Joanikijevo imenovanje za mitropolita crnogorsko primorskog čestitali su predsednici Skupštine i Vlade Crne Gore, Aleksa Bečić i Zdravko Krivokapić. Čestitku je uputio i potpredsendnik Vlade Dritan Abazović. Mediji su naveli da se do sada nije oglašavao predsednik Crne Gore Milo Djukanović, oštar kritičar delovanja SPC u crnogorskom društvu.

„Srećan sam jer je Mitropolija crnogorsko-primorska dobila mitropolita za kog smo se molili. Verujem da će mitropolit Joanikije biti dostojan naslednik mitropolita Amfilohija i da će hrabro hoditi njegovim putem pravde i istine. Dostojan! Na mnogaja ljeta“, poručio je Krivokapić na Tviteru.

Bečić je izrazio uverenje da će mitropolit Joanikije „pomoći našem narodu da u ovim izazovnim vremenima sačuva svoju veru“, te da će biti „duhovni oslonac verujućem narodu“.

izvor:agencije

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Erdogan: Intenziviraću pregovore o izvozu ukrajinskog žita

Turska sarađuje sa Ujedinjenim nacijama, Ukrajinom i Rusijom kako bi se omogućilo da milioni tona ukrajinskog žita budu otpremljeni kroz bezbedne koridore u Crnom...

Makron: Nema alternative dijalogu između izraelskih i palestinskih vlasti

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da razgovori o oživljavanju nuklearnog programa između svetskih sila i Irana iz 2015. godine, moraju da uspeju...

Predsednik Vučić poručio najboljim studentima: „Sve mogu da vam oduzmu, ali znanje je vaše zauvek“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je prisustvovao svečanoj dodeli stipendija „Dositeja“ najboljim studentima u organizaciji Fonda za mlade talente Republike Srbije. Svečana dodela održala se...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare