4.2 C
Belgrade
4.2 C
Belgrade
1, decembar, 2022

Jasna poruka: „Nije država, Rezolucija 1244 ostaje“

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko poručio je da nijedna odluka o Kosovu i Metohiji neće moći da prođe bez Saveta bezbednosti UN.

Kao i da Rezolucija 12 44 ostaje na snazi.

On je za Radio-televiziju Vojvodine naglasio da Rusija do sada nije imala zvaničan poziv za učešće u dijalogu Beograda i Priština.

„Srbija polazi od toga da je Rusija član Saveta bezbednosti i mi nastupamo u tom formatu. Beograd nije ništa tražio od nas, ni ti bi mi na taj način nešto tražili od Beograda, ali sarađujemo na najbolji način na osnovu zajedničkih interesa. Rezolucija 12 44 je ono što je važeće. Ona govori o posebnom statusu Kosova, ali ne o Kosovu kao nezavisnoj državi“, pojasnio je on.

Bocan-Harčenko je poručio da je Moskva spremna da razmotri nove aspekte, ali samo ako Srbija to želi.

„Ako poziva bude bilo, mi ćemo svakako razmotriti zvaničan poziv da Rusija učestvuje u dijalogu na drugačijem nivou“, rekao je on.

Ruski ambasador je naglasio da Rusija stoji iza zahteva Srbije da se mora ispuniti ono što je do sada dogovoreno, odnosno Briselski sporazum.

„Stvaranje zajednice srpskih opština je polazna tačka, a nije ni započeto stvaranje ove zajednice. Ovo je situacija koja smanjuje autoritet EU, jer ako se ne ispunjava ono što je dogovoreno, teško se može dalje pregovarati“, rekao je on.

Bocan-Harčenko je istakao da nije u redu da Amerika prodaje oružje Kosovu, a da se deklarativno zalaže za mir i stabilnost, prenosi Sputnjik.

„Potkopavanje napora je recimo prodaja oružja iz Amerike Kosovu i za nas to nije prihvatljivo. To je primer dvojnih standarda. Sa jedne strane je želja i doprinos rešenju kosovske krize, sa druge strane popunjava se oružjem teritorija koja je krizna“, rekao je on.

Kada je reč o najavljenoj vojnoj vežbi Rusije, Belorusije i Srbije, on je rekao da ne vidi ništa sporno u tome.

„Mi ne razumemo zašto je to nekom problem. Kada pravimo vežbe sami na našoj teritoriji, nama se prigovara kako to ne smemo da radimo. To je naravno van svakog normalnog razmišljanja. Tri suverene države, koje imaju pravo da rade ono što odgovara interesu svake države, saradnja u vojnoj sferi je isto sasvim normalna. Ja ne razumem gde je problem“, zaključio je Bocan_Harčenko za RTV.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Sednice Svetog Arhijerejskog Sinoda i Patrijaršijskog upravnog odbora u Dalju

U Patrijaršijskom dvoru, letnjoj rezidenciji srpskih patrijaraha u Dalju, 1. decembra 2022. godine, na praznik Svetog mučenika Plantona i Svetih mučenika Romana i Varula...

Komesar EU Oliver Varhelji stiže u Beograd

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji 1. decembra stiže u Beograd, najavila je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero. „Komesar Varhelji...

Piksi poručio: Put do pobede postoji

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi i najbolji strelac orlova Aleksandar Mitrović obratili su se javnosti pred poslednji meč grupne faze Svetskog prvenstva...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare