14.1 C
Belgrade
14.1 C
Belgrade
9, decembar, 2022

Jača pritisak na Srbiju

ZVANIČNI Vašington aktivirao je sve diplomatske motore kako bi pokušao da Prištini, i bez prijema u Ujedinjene nacije, obezbedi članstvo u NATO. Pod posebnim pritiskom da se saglase sa ovim su četiri evropske države, članice Alijanse, a koje ne priznaju nelegalno proglašenu nezavisnost Kosova – Grčka, Španija, Rumunija i Slovačka.

Cilj ove akcije je dvostruk. Da se, s jedne strane, u potpunosti slomi otpor Beograda, predstavi kako je sve gotovo i da nam je samo preostalo da priznamo Kosovo. S druge strane, to bi bila znakovita poruka i za naše istočne partnere, pre svega Rusiju, da je ceo prostor Zapadnog Balkana, izuzimajući Srbiju, pod bezbednosnim kišobranom Amerike i njenih saveznika.

O ovoj novoj opasnosti sa kojom se Srbija suočava otvoreno je govorio i predsednik Aleksandar Vučić, koji je rekao da je ideju o prijemu Kosova u NATO, ako ne bude moglo u UN, lansirao Danijel Server, profesor DŽon Hopkins univerziteta, sa jednim Srbinom:

– Ideja je da se do određenog nivoa podigne odnos Španije, Grčke, Slovačke i Rumunije sa Prištinom, jer im Kipar za to nije potreban. Zatim bi se pojavili Amerikanci sa bilateralnim zahtevom, u kojem bi rekli da oni, u ime i za račun Kosova podnose zahtev za ulazak Kosova u NATO, i da ga u Alijansu prime. Time bi Srbiji dodatno vezali ruke, napravili bezbroj problema. I to je jedan od načina ozbiljnih pritisaka i na mene i na Srbiju.

Na konstataciju da nas NATO okružuje sa svih strana, Vučić je rekao da on ima vrlo fer odnos sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom, te da protiv NATO ne može ništa da kaže, jer su u poslednjim godinama poštovali sve što je dogovarano. Dodao je da nam je NATO pomogao i da sačuvamo mir na KiM.

Direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma, general u penziji Mitar Kovač kaže, za „Novosti“ da je „guranje“ Kosova u NATO deo strateškog plana SAD za Balkan:

– Sve je jači pritisak i na Srbiju i na države EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova da pristanu na nelegalan prijem kosovske teritorije u Alijansu. Ova priča je ponovo otvorena pre otprilike pola godine, a sada se sve više govori o tome, jer se pre svega Amerikancima žuri da, i pre eventualnog dogovora Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, Kosovo uđe u NATO. Ipak, mislim da će saglasnost da Kosovo postane član Alijanse teško proći test javnosti u pojedinim zemljama, poput Grčke i Španije, jer bi to indirektno značilo i da su ove države priznale nezavisnost KiM.

I za Branka Krgu, bivšeg načelnika Generalštaba Vojske SCG, nema dileme da će nova administracija u Vašingtonu pokušavati sve što može da zaokruži projekat lažne države:

– Prijem Kosova u NATO bio bi nastavak nasilja nad međunarodnim pravom, kojem svedočimo od trenutka nelegalnog proglašenja nezavisnosti Kosova. Da ne pričam o tome da bi to bio i presedan za NATO, jer bi u Alijansu trebalo da budu primane samo zemlje koje imaju punopravni kapacitet samostalne države – kaže Krga za „Novosti“.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da Amerika pokušava da zaštiti lažni integritet Kosova, odnosno pomogne „nakaznoj kvazidržavi, koja je čedo ljudi koji čine danas Bajdenovu administraciju“:

– Onog momenta kad bi Kosovo ušlo u NATO, nema više prostora da se išta uradi, jer sada mi, ipak, u određenim okolnostima možemo da pošaljemo svoje snage u pokrajinu. Ovo je jedan ozbiljan plan i za nas je to velika opasnost. Moramo da vidimo kako da se prema tome postavimo i da jasno zauzmemo stav i otvoreno kažemo svim zapadnim zemljama da bi to značilo potpuno guranje Srbije i za nas bi to bio jedan novi vid agresije.

RASTEGLJIVA PRAVILA O PRIJEMU

PO pravilima NATO, članica može postati „bilo koja evropska država, koja je u poziciji da podrži načela sporazuma iz 1949. i da doprinese bezbednosti u evroatlantskoj oblasti“. Znači, ne zahteva se da buduća članica ima i stolicu u Ujedinjenim nacijama ili da ispunjava neki drugi kriterijum da je međunarodno priznata država. Jedina prepreka za prijem NATO trenutno je to što sa tim treba da se usaglase sve dosadašnje članice Alijanse, među kojima ima država koje ne priznaju nezavisnost KiM.

POPULARNOST

SAGOVORNICI „Novosti“ ukazuju da pojedine zapadne zemlje već duže pripremaju kosovske Albance za NATO, uključujući i učešće pripadnika tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga u vežbama Alijanse. Anđelković ukazuje i da se pokušajem da Priština postane deo Alijanse demonstrira i onima u samom NATO, koji su nezadovoljni tim savezom, da, eto, neko novi hoće da uđe. Tako, organizacija koja više nema nikakvu svrhu živi na lažnoj popularnosti.

 

 

novostionline

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Bocan-Harčenko bez rukavica: Cilj je osvajanje severa pokrajine

Priština metodično i tvrdoglavo jača prisustvo svojih snaga na severu Kosova i situacija je tamo veoma opasna, ocenio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar...

Gašić sa ambasadorom Bugarske razgovarao o daljem unapredjenju saradnje dve zemlje

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić sastao se danas sa ambasadorom Bugarske Petkom Dojkovim s kojim je razgovarao o daljem unapređenju saradnje dve zemlje, pre...

Petković razgovarao sa šefom Misije OEBS na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je danas sa šefom Misije OEBS na Kosovu i Metohiji Majklom Davenportom o trenutnoj...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare