26.4 C
Belgrade
25.6 C
Belgrade
30, jun, 2022

Izvoz Rusije u EU se više nego udvostručio

Evropske zemlje su i dalje najveći trgovinsko-ekonomski partner Rusije, čak i nakon uvođenja sankcija, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

„Moraćemo da imamo posla sa starim svetom na ovaj ili onaj način i to, mislim, prilično dugo, uključujući i Evropu. Koliko god to zvučalo čudno u trenutnim uslovima, Evropa i nakon šest paketa sankcija ostaje naš najveći trgovinsko-ekonomski partner“, rekao je Čižov za televizijski kanal „Rusija 24“.
Kako je saopštio, u prvom kvartalu 2022. godine izvoz Rusije u EU se više nego udvostručio, „na veliko razočarenje naših bivših partnera u EU“.
„Koliko su poskupeli nafta i gas? Rusija je najveći izvoznik energenata u EU. Fizički obim nije mnogo porastao, a uticao je na povećanje cena koje su upravo rezultat njihove politike“ , rekao je on.
Čižov je ocenio da su razgovori o sedmom paketu sankcija EU preuranjeni, jer je preostao samo gas, a na to EU nije spremna.
„Ako se odluče na tu stratešku grešku, onda ćemo to i rešavati“, ocenio je on.
Ruski diplomata se osvrnuo i na planove Vašingtona da ograniči ruske prihode od nafte.
„Videćemo, jer SAD nisu gospodar sveta. Svet je mnogo širi i potrošnja energenata raste pre svega u Aziji, Africi i Latinskoj Americi, gde će rado videti ruske energente“, rekao je Čižov.
Jubilarni 25. Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu počinje danas, 15. juna, i trajaće do 18. juna, a u njemu će učestvovati predstavnici više od 90 zemalja. Tema ovogodišnjeg foruma je „Novi svet – nove mogućnosti“.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Pravoslavna crkva i njeni vernici obelećaju dan svetog Manuila, Savela i Ismaila

Bili su rođena braća. Rođeni su u Persiji. Vaspitani u hrišćanskom duhu i kršteni. Bili su visoki činovnici kod persijskog cara Alamundara. Car ih je...

Danilo Anđušić: Prelep je osećaj vratiti se u klub koji volim

"Prelep je osećaj vratiti se kući, u klub koji volim, ali i u kojem u dva navrata nisam ostavio trag kakav sam želeo. Verujem...

Vaterpolisti Španije pobedili Crnu Goru, plasirali se u polufinale

Prethodno se u polufinale plasirala Grčka, a drugi polufinalista biće poznat posle utakmice Mađarska-Italija. Vaterpolisti Španije plasirali su se u polufinale Svetskog prvenstva u Budimpešti...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare