26.2 C
Belgrade
26.2 C
Belgrade
6, jul, 2022

Između Tajpeja i Pekinga se nastavljaju tenzije oko Tajvanskog moreuza

Tajvanski moreuz bio je čest izvor vojnih tenzija, a poslednjih godina američki i brodovi NATO saveznika plovili su kroz moreuz, izazivajući nezadovljstvo u Pekingu, navodi britanska agencija.

Tajvanski moreuz je međunarodni plovni put i Vlada u Tajpeju podržava američke ratne brodove koji prolaze njime, saopštilo je u utorak ministarstvo spoljnih poslova Tajvana odbijajući tvrdnje Kine da ima suverenitet nad strateškim prolazom.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine je u ponedeljak saopštilo da ta zemlja „ima suverenitet i jurisdikciju nad Tajvanskim moreuzom“.

 

Kina: Pitanja Tajvana i Ukrajine suštinski se razlikuju

 

Ministarstvo spoljnih poslova Kine ponovilo je da se tajvansko pitanje suštinski razlikuje po prirodi od pitanja Ukrajine, da je Tajvan neotuđivi deo kineske teritorije i da je tajvansko pitanje čisto unutrašnja stvar Kine koja ne dozvoljava nikakvo strano mešanje.

Portparol Ministarstva Vang Venbin je to rekao u ponedeljak na redovnoj konferenciji za novinare kada je upitan da prokomentariše izjave ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog na forumu o bezbednosti u Aziji „Šangri La dijalog“, prenosi Međunarodni kineski radio.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Predsednik Vučić: Golija, srpska vazdušna banja spremna za turiste

Okolina Golije bogata je i kulirno-istoriskim spomenicima poput manastira Studenice, Gradac i Brezova, kao i Crkve Svete Bogorodice u Dolcu, Crkve Svetog Nikole u...

Muftija Mustafa Jusufspahić: Smisao Kurban-bajrama je posvećenost Bogu i čoveku

Na pitanje kako se Islamska zajednica Srbije priprema za obeležavanje Kurban-bajrama ove godine, Jusufspahić kaže da preko svoje Vakufske direkcije preuzima na sebe regulative...

Iran traži trajan nuklearni sporazum sa svetskim silama

Od prošle nedelje Iran dovodi u pitanje rešenost SAD da spase sporazum, a zvanični Vašington je saopštio da je Teheran dodao nove zahteve na...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare