0.8 C
Belgrade
0.8 C
Belgrade
27, januar, 2022

Izabran novi izvestilac Bundestaga za Zapadni Balkan

Adis Ahmetović, poreklom iz BiH, novi je izvestilac Bundestaga za Zapadni Balkan.

Njegova glavna težnja je, kako je kaže, da svoju funkciju iskoristi za stabilizaciju regiona.

– Na činjenicu da moja porodica dolazi iz Bosne i Hercegovine sam uvek gledao kao na prednost i kao neku vrstu obogaćenja – rekao je Ahmetović.

Ahmetović je, inače, član Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD). On je tu funkciju preuzeo od Josipa Juratovića, koji je hrvatskog porekla.

Početkom decembra Ahmetović je boravio u Bosni i Hercegovini sa tadašnjim državnim sekretarom u Ministarstvu spoljnih poslova i socijaldemokratskim kolegom, Majklom Rotom.

Iako je Ahmetović rekao kako ne želi da se koncentriše isključivo na spoljnopolitička pitanja vezana za Zapadni Balkan, već da, kao socijaldemokratski političar, želi da drži na oku teme kao što je jednak pristup obrazovanju za decu iz svih socijalnih slojeva, njegov parlamentarni put kreće u pravcu spoljne politike.

– Apelovao bih na Ujedinjene nacije, Evropsku uniju i Nemačku da učine sve da se Bosna i Hercegovina stabilizuje. Ja to ne govorim zato što vučem poreklo iz te zemlje, nego sam zaista zabrinut da bi problemi u BiH mogli da izazovu domino-efekat i u celom regionu: ako potone taj brod, počeće da tonu i ostali brodovi u regionu – rekao je Ahmetović.

Ahmetović je apelovao i na političare da shvate svoju odgovornost kao demokratski izabrane snage i doprinesu konstruktivnim rešenjima.

I u svom saopšenju nakon proglašenja za poverenika za Zapadni Balkan, Ahmetović je potvrdio u kom smeru će ići njegov angažman.

“O očuvanju mira u Evropi se u budućnosti neće odlučivati samo na rusko-ukrajinskoj granici, nego u velikoj meri i na Zapadnom Balkanu i to pre svega u Bosni i Hercegovini. I zato ću aktivno raditi i na stabilnosti i očuvanju mira u ovom regionu”, poručio je on.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Mitropolit Joanikije u manastiru Svetog Save na Savinoj glavici u Donjem Grblju

Sveti Sava uspeo je da sabere narod i da ga celog duhovno preporodi zato što je bio sasud Duha Svetoga, takav duhovni autoritet da...

Predsednik Vučić: Ništa nam danas nije toliko potrebno kao mostovi koji nas spajaju

Na instagram nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića objavljen je snimak o izgradnji mostova u Srbiji - i onih pravih, ali i metaforičkih, koji nas...

Gabrijel Eskobar poručuje Prištini: Formirajte ZSO, vratite zemlju Dečanima

Kosovska Vlada obavezala se da će imati Zajednicu srpskih opština, a SAD očekuju da Kosovo i Srbija ispoštuju prethodne obaveze, izjavio je zamenik pomoćnika...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare