27.6 C
Belgrade
27.6 C
Belgrade
7, jul, 2022

Italijanski profesor poručio:“Demolirate” činjenice – proglašavate srpsko kulturno nasleđe za albansko

Ugledni italijanski politikolog i profesor Univerziteta u Trstu Stefano Piloto ocenio je da najava kosovskih vlasti da će aplicirati za članstvo u organizaciju UNESKO pokazuje cinični pristup Prištine spomenicima i nasleđu Srpske pravoslavne crkve na Kosovu.

Piloto ističe u intervjuu za Kosovo onlajn da je bilo koje tumačenje koje srpsko kulturno nasleđe na Kosovu, kao i nasleđe SPC, tretira kao „kosovsko“ ili „albansko“, ozbiljno demoliranje istorijskih činjenica.

Kaže i da bi međunarodna zajednica trebalo da spreči članstvo Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, „sve dok pitanje statusa pokrajine ne bude definisano“.

Prethodno je veliku buru u prištinskim političkim krugovima izazvala vest da je organizacija „Evropa Nostra“ uvrstila manastir Visoki Dečani na svetsku listu ugroženog kulturnog naleđa, zbog čega je kosovski premijer Aljbin Kurti pisao premijerima više od 50 država sveta navodeći da su Dečani na tu listu uvršteni po političkoj liniji.

-Mislim da je manastir Dečani zaista u potencijalnoj opasnosti. NJegova vrednost je nemerljiva za kulturni identitet čitave srpske civilizacije, a neki ekstremisti među kosovskim Albancima pokazali su da žele da izbrišu sve istorijske spomenike i crkve koji pokazuju istorijski legitimitet srpske civilizacije na Kosovu i Metohiji. Organizacija “Evropa Nostra“ je stara i dobro poznata institucija, koja nema nikakvu političku etiketu, već samo kulturnu. Žalbe predstavnika samoproglašene republike Kosovo nisu relevantne, odbor “Evropa Nostre“ podvukao je to pitanje zvaničnom deklaracijom 1. juna 2021. godine, kazao je Piloto.

foto:arhiva novosti

Kurti, inače, u pismu tvrdi da je briga o kulturnom nasleđu na Kosovu nešto čime se Kosovo ponosi, a takođe i da su spomenici Srpske pravoslavne crkve u dobrom stanju.

Piloto takve tvrdnje vidi kao veštački instrument Prištine za članstvo u UNESKO.

-Predstavnici samoproglašene republike Kosovo pokušavaju da steknu kredibilitet izjavljujući da im je stalo do srpskih spomenika i crkava, ali ponavljanje činova nasilja nad Srbima u regionu, ne samo planirana devastacija 17. marta 2004. godine, nego takođe, razaranja grobalja i napadi na srpsko stanovništvo i građevine pokazuju volju nekih ekstremista medu kosovskim Albancima da sve više uništavaju, podseća Piloto uz ocenu da je kredibilitet predstavnika Kosova slab.

Piloto dodaje da žalbe Prištine toj organizaciji pokazuje „licemerno ponašanje“ predstavnika Kosova.

foto:Tanjug

-Oni žele da iskoriste neverovatnu istorijsku i umetnicku vrednost srpskih manastira na KiM da bi stekli legitimitet na međunarodnom nivou, cak pretvarajući se da ti manastiri pripadaju veličini kosovsko-albanskog stanovništva, tvrdi Piloto i poručuje da bi svet trebalo da zna istinu.

U tekstu se navodi i da se Kosovo obavezalo Vašingtonskim sporazumom da neće tražiti prijem u međunarodne organizacije, ali da prištinske vlasti najavljuju da će podneti zahtev za članstvo u UNESKO.

foto:Z.Jovanović

To je korak koji definiše cinični pristup Prištine, kaže Piloto i objašnjava:

-Oni smatraju da time što su je UNESKO naveo manastire Dečani, Peć, Prizren i Gračanica kao nasleđe čovečanstva, oni imaju pravo da budu članovi. Ali svi ti manastiri pripadaju srpskoj civilizaciji i bili su pod kosovsko-albanskim napadom tokom poslednjih 40 godina, nakon Titove smrti. Međunarodna zajednica treba da zaustavi svaki pokušaj Prištine da se prijavi bilo kojoj međunarodnoj organizaciji sve dok pitanje statusa pokrajine ne bude definisano, rekao je, između ostalog italijanski politikolog.

 

tanjug

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

U Sremskoj Mitrovici pušten u rad najjači punjač za električna vozila

„Naša kompanija se već četiri godine bavi uvođenjem elektromobilnosti u našoj zemlji. Do sada smo na putevima i autoputevima postavili elektropunjače snage od 50...

Asteroid nazvan „2022 NF“ veličine autobusa prolazi danas pored Zemlje

Asteroidi predstavljaju kamena ili metalna nebeska tela prečnika većeg od jednog metra, koji samostalno ili u grupi sličnih tela obilaze oko Sunca. Asteroid nazvan "2022...

Brnabić: Nije mi jasna rezolucija EP, što se mene tiče, lopta je u dvorištu Brisela

Premijerka Ana Brnabić, je rekla danas u Kragujevcu da joj nije jasna rezolucija Evropskog parlamenta u kojoj se pozivaju Srbija i "Kosovo "da postignu...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare