27.6 C
Belgrade
27.6 C
Belgrade
7, jul, 2022

Italija zadržala nemački humanitarni brod koji spasava migrante na otvorenom moru

Italijanska obalska straža je danas na Siciliji zadržala nemački brod koji na otvorenom moru spasava migrante, a kao razlog su naveli kršenje bezbednosti i propisa za zaštitu životne sredine.

U saopštenju obalske straže se navodi da su zabeležene 23 „nepravilnosti“, a neke su bile dovoljno ozbilje da humanitarni brod Si Aj 4 (Sea-Eye 4) bude zadržan u luci Palermo dok se problemi ne otklone.

Taj brod je prošlog meseca u drugoj luci na Siciliji iskrcao više od 400 migranata koje su našli u krijumčarskim čamcima na Sredozemnom moru.

Obalska straža je tada tvrdila da brod nema dovoljno opreme za spasavanje više od 27 osoba u slučaju nezgode na brodu.

Predsednik humanitarne organizacije Si Aj (Sea-Eye) kojoj pripada brod, Gorden Isler je rekao da je argument obalske straže uvek isti da brod spašava previše ljudi od davljenja, iako nema dovoljno kapaciteta i potrebne sertifikate za takvu svrhu.

„Naš kapetan je izvršio svoju dužnost na moru na uzoran način. Bio je svedok nezgode na moru i izveo je bezbedno spasavanje. Države Evropske unije bi iz toga mogle nešto da nauče“, rekao je on i dodao da je spaseno 408 ljudi, uključujući 105 dece.

Isler tvrdi da se inspekcije u osnovi koriste kako bi se sprečile dalje misije spasavanja.

Si Aj i drugi humanitarni brodovi navode da su na moru jer EU ne brine na adekvatan način o vodama izmedju Libije i EU gde krijumčari svakog dana prevoze čamce prepune migranata iz Afrike.

 

beta

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

U Sremskoj Mitrovici pušten u rad najjači punjač za električna vozila

„Naša kompanija se već četiri godine bavi uvođenjem elektromobilnosti u našoj zemlji. Do sada smo na putevima i autoputevima postavili elektropunjače snage od 50...

Asteroid nazvan „2022 NF“ veličine autobusa prolazi danas pored Zemlje

Asteroidi predstavljaju kamena ili metalna nebeska tela prečnika većeg od jednog metra, koji samostalno ili u grupi sličnih tela obilaze oko Sunca. Asteroid nazvan "2022...

Brnabić: Nije mi jasna rezolucija EP, što se mene tiče, lopta je u dvorištu Brisela

Premijerka Ana Brnabić, je rekla danas u Kragujevcu da joj nije jasna rezolucija Evropskog parlamenta u kojoj se pozivaju Srbija i "Kosovo "da postignu...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare