11.4 C
Belgrade
11.4 C
Belgrade
25, mart, 2023

Italija zadržala nemački humanitarni brod koji spasava migrante na otvorenom moru

Italijanska obalska straža je danas na Siciliji zadržala nemački brod koji na otvorenom moru spasava migrante, a kao razlog su naveli kršenje bezbednosti i propisa za zaštitu životne sredine.

U saopštenju obalske straže se navodi da su zabeležene 23 „nepravilnosti“, a neke su bile dovoljno ozbilje da humanitarni brod Si Aj 4 (Sea-Eye 4) bude zadržan u luci Palermo dok se problemi ne otklone.

Taj brod je prošlog meseca u drugoj luci na Siciliji iskrcao više od 400 migranata koje su našli u krijumčarskim čamcima na Sredozemnom moru.

Obalska straža je tada tvrdila da brod nema dovoljno opreme za spasavanje više od 27 osoba u slučaju nezgode na brodu.

Predsednik humanitarne organizacije Si Aj (Sea-Eye) kojoj pripada brod, Gorden Isler je rekao da je argument obalske straže uvek isti da brod spašava previše ljudi od davljenja, iako nema dovoljno kapaciteta i potrebne sertifikate za takvu svrhu.

„Naš kapetan je izvršio svoju dužnost na moru na uzoran način. Bio je svedok nezgode na moru i izveo je bezbedno spasavanje. Države Evropske unije bi iz toga mogle nešto da nauče“, rekao je on i dodao da je spaseno 408 ljudi, uključujući 105 dece.

Isler tvrdi da se inspekcije u osnovi koriste kako bi se sprečile dalje misije spasavanja.

Si Aj i drugi humanitarni brodovi navode da su na moru jer EU ne brine na adekvatan način o vodama izmedju Libije i EU gde krijumčari svakog dana prevoze čamce prepune migranata iz Afrike.

 

beta

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

MAKRON POZDRAVIO DOGOVOR IZ OHRIDA: Ključno da Beograd i Priština odmah PRIMENE SPORAZUM u celini

Predsednik Francuske Emanuel Makron je na samitu Evropske unije pozdravio "dogovor Beograda i Prištine" u Ohridukao "značajan napredak" i najavio da će Francuska i...

Svetska fondacija za prirodu: 25. marta u 20.30 gasimo svetla na sat vremena za planetu Zemlju

BEOGRAD - Svetska fondacija za prirodu (WWF) pozvala je danas sve gradove u Srbiji da se priključe kampanji "Sat za planetu Zemlju" i isključe...

Fudbaleri Srbije večeras protiv Litvanije počinju kvalifikacije za EURO 2024

BEOGRAD - Fudbalska reprezentacija Srbije večeras protiv Litvanije na stadionu "Rajko Mitić" od 20.45 sati počinje kvalifikacije za EURO 2024. godine. Srbija nije bila na...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare