29.3 C
Belgrade
29.3 C
Belgrade
12, avgust, 2022

Istoričari utvrdili: Drevni grad Inka se ne zove Maču Pikču

Više od 100 godina, jedno od najpoznatijih arheoloških nalazišta na svetu, Maču Pikču, poznat je pod pogrešnim imenom, prema nedavno objavljenoj naučnoj studiji u časopisu “Ñawpa Pacha: Journal of the Andean Studies”.

Sveti grad Inaka koji se nalazi na najvišem delu istočnih Anda, na istočnim padinama planinskog lanca Urubamba, na visini od 2.350 metara nadmorske visine, se zvao Huajna Pikču navodi se u izveštaju tima naučnika, prenosi Si-En-En.

Huajna u prevodu znači “nov ili mlad”, dok Pikču znači “planinski vrh” na jeziku domorodačkog kečua naroda, navodi Emili Din, profesorka antropologije na Univerzitetu Južna Juta, koja nije bila uključena u ovu studiju. Maču znači “stari”, pa smo ga čitav vek zvali Stari planinski vrh, dodaje antropološkinja.

Prema autoru izveštaja, Brajanu Baueru, profesoru antropologije na Univerzitetu Ilinois u Čikagu, veruje se da je naselje Inka izgrađeno oko 1420. godine kao imanje za kraljevsku porodicu koja je živela u Kusku, glavnom gradu carstva Inka.

Kada su Španci kasnije osvojili Inke, Huajna Pikču je napušten, navodi se u izveštaju. Vekovima je bio skriven duboko u planinama Anda sve dok ga američki istraživač Hajram Bingam nije ponovo otkrio 1911. godine.

U svojim terenskim beleškama, Bingam je odlučio da drevni grad nazove Maču Pikču, na osnovu informacija koje mu je dao njegov vodič, Melčor Arteaga, seljak koji je živeo u toj oblasti, napominje Bauer.

Tokom istraživanja Maču Pikčua, Bauer je pronašao dokaze da je ime grada bilo sasvim drugačije. Autor izveštaja, Donato Amado Gonzales, istoričar pri Ministarstvu kulture Perua, nezavisno od njega je otkrio isti obrazac, pa su odlučili da se udruže i zajedno otkriju pravo ime.

Istraživači su počeli tako što su najpre pogledali Bingamove beleške, gde stoji da nije siguran u ime ruševina kada ih je prvi put posetio. Zatim su Bauer i Amado Gonzales pregledali karte i atlase štampane pre i posle Bingamove posete.

Jedan od dokumenata koji ih je najviše iznenadio bio je izveštaj iz 1588. godine u kojem se navodi da starosedeoci regiona Vilkabamba razmišljaju o povratku u Huajna Pikču, navodi Bauer.

Uopšte ne iznenađuje što je došlo do ovakve greške, smatra profesorka Din, jer mnogi arheolozi nisu uložili baš mnogo truda u istraživanje imena mesta i nisu u potpunosti razumeli kečuanski jezik.

“Prestanite da uništavate Maču Pikču”: Unesco ljut na vlasti Perua zbog izgradnje aerodroma

“Šire gledano, ovo otkriće dovodi u pitanje popularnu priču da je Hajram Bingam otkrio Maču Pikču“, napominje profesorka. Očigledno su meštani znali za lokaciju mnogo pre njegovog dolaska.

Uprkos otkriću prvobitnog i pravog imena grada Inka, ovo svetski poznato arheološko nalazište će verovatno i dalje ostati Maču Pikču, smatra Bauer.

“Ne nameravamo da predložimo promenu imena pošto je Maču Pikču poznat širom sveta”, dodaje arheolog.

Ime Maču Pikču je takođe objavljeno u hiljadama knjiga, članaka, reklama i pravnih dokumenata, napominje profesorka Din.

Izvorrts

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Kurti opet provocira pred odlazak u Brisel, ali poruka predsednika Vučića je jasna: Nećemo se odreći svojih prava!

Kurti tvrdi da dogovor zavisi od Beograda, jer je prištinska strana, prema njegovim rečima, "spremna i nepokolebljiva za međusobno priznanje" Premijer lažne države Kosovo Aljbin...

AMSS upozorava vozače: Budite oprezni, ima puno divljih šlep službi na putevima

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je danas vozače da se svake sezone na putevima pojavljuju divlje šlep-službe, koje se lažno predstavljaju kao saradnici AMSS-a...

Brnabić: Činimo sve da pomognemo poljoprivrednicima!

Premijerka Ana Brnabić poručila je poljoprivrednicima da je spremna, pošto se nalazi u Novom Sadu da se ponovo vidi sa ratarima koji su blokirali...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare