19.8 C
Belgrade
19.8 C
Belgrade
23, mart, 2023

Imate li uplata od besplatnih akcija i koliko?

U slučaju da niste prodali besplatne akcije, kao ni podizali novac od dividendi, sada vaša imovina po ovom osnovu vredi oko 10.500 dinara.

Na ime dividendi tokom prethodnih nekoliko godina, kompanije NIS, Aerodrom i Telekom Srbija svakom građaninu su uplatili po ukupno oko 4.600 dinara. S druge strane, oko 5.000 dinara ukupno imate i u akcijama na Beogradskoj berzi, pod uslovom da ih niste prodali.

Jedna akcija NIS na berzi danas vredi 614 dinara, a pet koliko je svaki građanin dobio pre punih 11 godina, vredi ukupno 3.070 dinara. Akcija Aerodroma vredi 1.040 dinara, a svako od nas je 2010. godine dobio po jednu ovu deonicu. Takođe, građanima je u međuvremenu na račune uplaćeno i po 1.700 dinara na osnovu akcija Akcionarskog fonda, piše Blic.

Prava adresa za gotovo sva pitanja je Pošta. Praktično u Pošti, možete da proverite da li, i koliko imate besplatnih akcija. Ovde možete da proverite i koliko one vrede. U Pošti možete i da prodate akcije, a sve što je potrebno jeste da tražite njihovu prodaju. Jedini potreban dokument za sve pomenuto jeste lična karta.

Što se tiče dividendi odnosno novca koje dobijate po osnovu akcija, uplatu od njih možete imati samo ukoliko deonice niste prodali. I sve o dividendama, dakle koliko novca imate na računu i kad je on uplaćivan, takođe možete saznati u Pošti. U Pošti takođe možete i podići novac od dividende, ali i novac od prodaje akcija.

Novac od dividende građani, dakle, mogu da podignu na šalteru preduzeća Pošta Srbije uz obavezno pokazivanje lične karte – sve što je potrebno jeste lično prisustvo, lična karta i rečenica da hoćete da podignete novac po osnovu dividende od akcija. Građani koji nemaju račun za besplatne akcije u Pošti, novac od dividende mogu da podignu u svojoj banci.

Ono što je važno znati kod isplate dividende, jeste da ukoliko podignete ovaj novac to ne znači da gubite akcije. Naprotiv, vi ste i dalje vlasnik akcija, i po osnovu njih svake godine možete računati na novu uplatu dividende. Odluku o isplati i visini dividende naravno donosi kompanija, a u zavisnosti od poslovanja i ostvarenih rezultata.

Kod dividende je važno, dakle, i reći da, ukoliko do sada niste, već sada možete da odete u Poštu ili banku i da podignete svojih 4.600 dinara, kao i da sa takvim potezom ne gubite prava na akcije.

S druge strane, novac od akcija možete da dobijete samo ukoliko deonice prodate, a to je moguće takođe u Pošti davanjem naloga za prodaju. Novac pritom ne dobijate odmah, već po prodaji, a to može da znači jedan ili više dana nakon davanja naloga za prodaju u Pošti.

Pritom je važno znati da prodajom akcija, gubite i akcije i pravo na dividendu.

Treba reći i da su retki građani koji sve poslove sa akcijama završavaju u nekoj drugoj poslovnoj banci. Ukoliko je tako, oni bi to trebalo i da znaju jer je sve urađeno na njihov zahtev.

Nova dividenda od NIS

Građani koji poseduju akcije kompanije NIS dobiće dividendu od 5,1 dinar za svaku deonicu, odnosno 25 dinara za pet akcija, koliko smo dobili od države pre deset godina. Istina, mnogi će reći da to i nisu neke pare, ali treba reći da je u korona godini jako malo naftnih kompanija koje su zbog gubitaka i donosile dobre odluke za svoje akcionare.

NIS će akcionarima isplatiti ukupno nešto više od milijardu dinara. Kada će novac tačno biti uplaćan na račune još nije poznato, ali se može reći da je NIS ranijih godina dividendu uvek isplaćivao u periodu od oktobra do novembra.

Akcije NIS, podsetimo, početkom 2010. godine dobilo je 4,8 miliona građana, a svako od njih dobio je po pet akcija ove naftne kompanije.

 

izvor:blic

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Počeli zvanični razgovori misije MMF sa delegacijom Srbije

BEOGRAD - Plenarnim sastankom koji je danas održan u Narodnoj banci Srbije, počeli su zvanični razgovori predstavnika Srbije s misijom Međunarodnog monetarnog fonda. Delegaciju Srbije...

Gornji Milanovac: Selo Leušići dobilo punjač električnih automobila

Gornjomilanovačko selo Leušići stalo je uz rame sa modernim gradovima, jer je ovo selo koje broji nešto više od 120 stanovnika dobilo punjač za...

General- major Daniel Lasica načelnik uprave za planove, politiku, strategiju i sposobnosti Evropske komande SAD, posetio je ove nedelje Beograd

General- major Daniel Lasica načelnik uprave za planove, politiku, strategiju i sposobnosti Evropske komande SAD, posetio je ove nedelje Beograd kako bi ponovo potvrdio...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare