4.6 C
Belgrade
5 C
Belgrade
2, decembar, 2022

„Hvala Srbiji za vakcine“ i „Zalažemo se za dobre odnose sa Prištinom“

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je da je ta država zahvalna prijateljskoj Srbiji na blagovremenoj pomoći u sprečavanju koronavirusa.

Posebno je izdvojio pomoć u procesu vakcinacije.

„Srbija je učinila sve što je u njenoj moći da nam pomogne i mi taj prijateljski gest znamo da cenimo i nećemo ga zaboraviti“, istakao je Pendarovski u intervjuu za današnju beogradsku Politiku.

Odgovarajući na pitanje da li Severna Makedonija ima pravo da lobira za nezavisnost tzv. Kosova, imajući u vidu izjavu zamenika makedonskog premijera da je šefu diplomatije Bujaru Osmaniju pred put u Španiju kazao da je prioritetni zadatak priznavanje tzv. Kosova, Pendarovski je rekao da se Severna Makedonija zalaže za dobre odnose sa Prištinom.

Pendarovski je dodao da Skoplje na taj način ispunjava svoje nacionalne interese, ali i doprinosi učvrsćivanju regionalne saradnje, što je, prema njegovoj oceni, spoljnopolitički prioritet i Srbije. Međutim, Pendarovski smatra da je lobiranje i dalje priznanje Kosova „unutrašnje pitanje“ Prištine.

Prema njegovim rečima, Severna Makedonija nema otvorenih pitanja sa Srbijom, ali ne prestaje da bude na udaru ostalih suseda.

Pendarovski je podsetio da je tridesetogodišnji spor sa Grčkom rešen Prespanskim sporazumom, ali je ukazao da je Severna Makedonija sada na udaru Bugarske, koja, kako je naveo, „napada njen identitet i jezik, držeći čvrsto spuštenu rampu Severnoj Makedoniji na putu evrointegracija“. Pendarovski je istakao da makedonski identitet i jezik nisu i ne bi mogli da budu predmet bilo kakvih pregovora.

 

tanjug

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Na KiM uhapšen još jedan Srbin zbog navodnih ratnih zločina

Kosovska policija saopštila je danas da je uhapšen Srbin G.M. (64), osumnjičen za navodno učešće u ratnom zločinu protiv civilnog stanovništva 1999. godine, konkretno...

Lavrov: Umesto formiranja ZSO, Nemačka i Francuska predlažu novu inicijativu

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je da zvanični Berlin i Pariz umesto Zajednice srpskih opština, sada predlažu novu inicijativu koja ne daje...

Inžinjerijska obuka za savladjivanje vodenih prepreka

Na delu Save kod Šapca u toku je redovna obuka pripadnika Prvog pontonirskog bataljona Rečne flotile za izvršavanje zadataka u skladu sa namenom ove...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare