13.6 C
Belgrade
13.6 C
Belgrade
1, april, 2023

Hovenijer: Po evropskom predlogu Srbija nije dužna da ukloni KiM iz ustava

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer saopštio je da evropski predlog o normalizaciji ni u jednoj od 11 tačaka ne govori o tome da je Srbija dužna da ukloni Kosovo i Metohiju iz svog Ustava.

Američki ambasador Hovenijer rekao je da nije video da se u nekoj od 11 tačaka evropskog predloga spominje uklanjanje Kosova i Metohije iz Ustava Srbije.

Hovenijer: Po evropskom predlogu Srbija nije dužna da ukloni KiM iz ustava

Hovenijer: Po evropskom predlogu Srbija nije dužna da ukloni KiM iz ustava

„Nisam video da se ovo pitanje pokreće kroz 11 tačaka evropskog predloga, tako da ne verujem da je ono specifičan element trenutnih razgovora“, rekao je Hovenijer, prenosi ATV.

On je istakao da su dugoročna američka i evropska vizija da se takozvano Kosovo integriše u evropske i evroatlantske strukture, kao i Srbija. Po njegovom mišljenju, priznanje takozvanog Kosova može biti uslov Srbiji za članstvo u Evropskoj uniji.

„Koliko ja razumem, Srbija ima veliki interes da uđe u Evropsku uniju, bar je to deklarisana težnja. Nisam evropski diplomata, ali koliko sam shvatio iz kriterijuma za članstvo u Evropskoj uniji, mislim da bi se u poglavlju 35 od Srbije tražilo da prizna Kosovo kao nezavisnu državu kao uslov za ulazak u EU“, naglasio je Hovenijer.

On je rekao da u potpunosti veruje u EU, ali da se još ne zna proces i mehanizam kroz koji će, kako je naveo, Srbija priznati takozvano Kosovo.

„ZSO je postojeća obaveza, bila bi dobra za Kosovo“

Američki ambasador u Prištini izjavio je i da se o sporazumu za Zajednicu srpskih opština, koji je potpisan u Briselu, ne pregovara, kao i da se o najnovijim tačkama francusko-nemačkog predloga, koji je sada nazvan „evropski“, više ne može pregovarati i da je to zvaničan i potvrđen stav SAD.

„Naš stav je da je to postojeća obaveza, ali i da bi bilo dobro za Kosovo. Održao sam sastanak sa svim zainteresovanim stranama 31. januara i čuo sam mnogo različitih aktera, ali nije bilo nijednog srpskog predstavnika na tom sastanku koji nije izrazio želju da na ovaj ili onaj način vidi osnivanje Zajednice“, rekao je Hovenijer.

On je dodao da postoji mnogo opcija kako bi ZSO mogla da izgleda.

Naglasio je i da su SAD jasne i da ne veruju da je primereno da takozvano Kosovo pristane na bilo šta što bi bilo u suprotnosti sa ustavom.

On je rekao da su fokus i očekivanja SAD da se postigne dogovor u Ohridu, nakon koga bi sve partije učestvovale na aprilskim izborima na severu Kosova i Metohije, uključujući i srpske, ali da izbori moraju biti demokratski i bezbedni za sve učesnike.

IzvorRts

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Brnabić: SAD su partner broj jedan za Srbiju na polju informacionih tehnologija

Sjedinjene Američke Ddržave su partner broj jedan za Srbiju na polju razmena usluga što se tiče sektora informacionih i komunikacionih tehnologija, rekla je predsednica...

Đedović: Pripremamo plan prioritetnih investicija u energetici

U toku je priprema plana prioritetnih investicija u energetici, koja će se uskoro naći pred Vladom Srbije, a kroz taj plan biće definisani prioritetni...

Drugi krug predsedničkih izbora u Crnoj Gori održava se 2 aprila

Priča o predsedničkim izborima u Crnoj Gori dobiće epilog 2. aprila. Đukanović je u prvom krugu osvojio 36, a Milatović 29 odsto glasova. Drugi krug predsedničkih izbora...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare