21.9 C
Belgrade
21.6 C
Belgrade
19, avgust, 2022

Hodočasnici su ove godine izabrani među milionima prijavljenih putem interneta

Milion muslimanskih vernika iz celog sveta okupilo se danas u svetom gradu Meki, u Saudijskoj Arabiji, kako bi obavili početne obrede hadžiluka, nakon što je pandemija korona virusa u poslednje dve godine značajno ograničila pristup jednom od najvećih muslimanskih svetilišta.

Ove godine hadž je dozvoljen za milion stranih i domaćih hodočasnika koji su u potpunosti vakcinisani protiv korona virusa, negativni na kovid-19 i imaju između 18 i 65 godina, prenosi AP.

Vlasti procenjuju da je 85 odsto stiglo iz inostranstva.

Hadžiluk u Meki je jedan od pet stubova islama.

Svaki musliman, po verskom zakonu, dužan je da bar jednom u životu ode na hadžiluk, ako poseduje dovoljno novca za podmirenje troškova putovanja i dobrog je zdravlja i fizički spreman za posetu rodnom mestu proroka Muhameda.

Hodočasnici su ove godine izabrani među milionima prijavljenih putem sistema lutrije na internetu, navodi AP.

U odnosu na prošlu i pretprošlu godinu, koje je obeležila pandemija korona virusa, vlasti su dozvolile većem broju ljudi da se uputi u Meku.

Samo 1.000 vernika je moglo da obavi hadž u leto 2020, u odnosu na 2,5 miliona učesnika iz celog sveta koliko ih je bilo 2019. godine.

Hodočašće se sastoji od puta u Meku, dolaska u Meku i svetkovine hadžiluka, koji obuhvata devet osnovnih obreda.

Na početku svetkovine hodočasnici su danas obilazili oko Kabe, kockaste građevine koja je centralno svetilište islama i kojoj se muslimani iz celog sveta okreću u molitvama, bez obzira gde se nalaze.

Tokom narednog dana, muslimani će se uputiti na brežuljak Arafat udaljen od Meke petnaestak kilometara, što je obaveza svakog hadžije i sastavni deo obreda hadža, prenosi AP.

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

U Novi Sad vraćena ukradena slika Vlaha Bukovca

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, dočekali su danas u Novom Sadu sliku Vlaha Bukovca "Blagoveštanski sabor u Sremskim...

Ričard Grenel: Kurti odbijao svaku ideju koju su predlagale SAD

Bivši američki izaslanik za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, izjavio je danas da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti odbijao svaku ideju...

Predsednik Vučić iz Brisela: Jedva čekam da se vratim u našu Srbiju

- Poštovani građani Srbije, težak dan je za nama, za sve građane Srbije i celu našu zemlju. Ne mogu da kažem da je uspešno...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare