6 C
Belgrade
6 C
Belgrade
3, decembar, 2022

Hirotonija arhimandrita Nektarija za Episkopa jegarskog, vikara Patrijarha srpskog

Na redovnom zasedanju održanom u Beogradu 20. maja 2022. godine Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve izabrao je arhimandrita Nektarija (Samardžića), klirika Eparhije britansko-skandinavske, za vikara Patrijarha srpskog sa titulom Episkop jegarski.

Hirotonija izabranog Episkopa jegarskog biće obavljena u nedelju, 27. novembra 2022. godine, sa početkom u 9 časova u hramu Svetog Save na Vračaru na svetoj arhijerejskoj Liturgiji koju će služiti Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije sa arhijerejima i sveštenstvom. Prethodnog dana, u subotu, 26. novembra 2022. godine sa početkom u 17 časova biće izvršen čin narečenja izabranog episkopa u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu.

Arhimandrit Nektarije (Samardžić) je rođen 18. maja 1983. godine u Sarajevu, od oca Nemanje i majke Nade. Na krštenju je dobio ime Ratko. Osnovnu školu započinje u Sarajevu, a završava je u Geteborgu (Švedska), gde se njegova porodica preselila usled ratnih dešavanja devedesetih.

Sa blagoslovom Episkopa britansko-skandinavskog Dositeja upisuje Bogosloviju Sveta Tri Jerarha (danas Bogoslovija Svetog Petra Dabrobosanskog) koju završava 2003. godine. Potom, episkop Dositej ga šalje na bogoslovsko usavršavanje u Moskvu, gde će na Moskovskoj duhovnoj akademiji diplomirati 2006. godine. Sa blagoslovom episkopa Dositeja, 1. juna 2007. godine biva zamonašen u čin male shime u hramu Svetih Kirila i Metodija u Malmeu od strane Episkopa moravičkog Antonija, vikara Patrijarha i nastojatelja Podvorja Srpske Pravoslavne Crkve u Moskvi. Na monašenju dobija ime Nektarije, po Svetom Nektariju Eginskom. Jerođakonski čin je primio 2. juna, takođe od strane episkopa Antonija. U čin prezvitera biva rukopoložen od strane episkopa Dositeja na dan Svetog Lukilijana, 16. juna iste godine, u manastiru Pokrova Presvete Bogorodice u Smedjeridu. Kao prezviter je postavljen na ispomoć u parohiju u Malmeu. Sa blagoslovom episkopa Dositeja počinje da radi u Centru za hrišćanske studije „Bilda“ gde organizuje i učestvuje u predavanjima i susretima sa katolicima, protenstantima i predstavnicima drugih hrišćanskih denominacija u Švedskoj. Na praznik Svetog Nikolaja Ohridskog i Žičkog, 3. maja 2009. godine, vladika Dositej postavlja jeromonaha Nektarija na parohiju sa sedištem u Olofstremu, u jugoistočnoj švedskoj oblasti Blekinge, gde uspeva da predanim radom organizuje parohijski život i uredi enterijer hrama i crkvenog doma. Episkop Dositej je 10. septembra 2011. godine obavio osvećenje novog ikonostasa u Olofstremu i tom prilikom odlikovao jeromonaha Nektarija činom protosinđela, nakon čega ga šalje na bogoslovsko usavršavanje u Atinu. Dana 21. jula 2013. godine protosinđel Nektarije postaje arhimandrit pri manastiru Pokrova Presvete Bogorodice u Smedjeridu.

Arhimandrit Nektarije je magistrirao na Teološkom fakultetu pri državnom Kapodistrijanskom Univerzitetu u Atini. Pored srpskog, govori švedski, ruski, engleski i grčki jezik.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Tortura Prištine se nastavlja: Uhapšenom Srbinu na Kosmetu određen jednomesečni pritvor

Gavrilu Milosavljeviću uhapšenom u četvrtak popodne u Isotku na Kosmetu, po zahtevu Specijalnog tužilaštva, sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini,...

Magični cvet koji cveta samo jednu noć u godini: Da li znate o kome je reč?

Životni vek ovog cveta je veoma kratak Ljubitelji biljaka smatraju da je ovo jedan od najlepših, ali ujedno i cvet koji ima najkraći životni vek....

Ruska ambasada u SAD: Ograničenjem cene nafte preoblikuje se slobodno tržište

Ograničenje cene ruske nafte, koje su uveli SAD i njeni partneri, u praksi znači da se osnovni principi slobodnog tržišta zapravo preoblikuju, saopštila je...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare