-1.6 C
Belgrade
-1.6 C
Belgrade
6, februar, 2023

Hirotonija arhimandrita Dositeja za Episkopa lipljanskog, vikara Patrijarha srpskog

Na redovnom zasedanju održanom u Beogradu 20. maja 2022. godine Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve izabrao je arhimandrita Dositeja (Radivojevića), nastojatelja manastira Svetog Georgija u Ćelijama kod Lazarevca, za vikara Patrijarha srpskog sa titulom Episkop lipljanski.

Hirotonija izabranog Episkopa lipljanskog biće obavljena u nedelju, 11. decembra 2022. godine, sa početkom u 9 časova u hramu Svetog Save na Vračaru na svetoj arhijerejskoj Liturgiji koju će služiti Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije sa arhijerejima i sveštenstvom. Prethodnog dana, u subotu, 10. decembra 2022. godine sa početkom u 17 časova biće izvršen čin narečenja izabranog episkopa u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu.

Arhimandrit Dositej (Radivojević) rođen je u Ljigu 1971. godine od oca Miroslava Radivojevića (kovača) i majke Nade (domaćice), devojačko Tošnić. Detinjstvo je proveo u selu Slavkovici, a osnovnu školu završio je u Ljigu 1986. godine. Vojnu gimnaziju u Beogradu završava 1990. godine.

Tokom školovanja u Vojnoj gimnaziji često posećuje manastir Vavedenje koji se nalazi u neposrednoj blizini škole, gde prima osnovna saznanja o monaškom životu. Nakon završene Vojne gimnazije u Beogradu, dalje školovanje nastavlja na Vojnoj akademiji Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane u Rajlovcu kod Sarajeva, koja je zbog ratnih dešavanja premeštena u Beograd, gde nastavlja dalje školovanje.

Zvanje oficira u činu potporučnika stiče diplomiranjem na Vojnoj akademiji 1995. godine, i započinje oficirsku službu u Kraljevu. Tokom službovanja u kraljevačkom 450. raketnom puku veoma često odlazi na bogosluženja u manastir Žiču. Nakon tri godine oficirske službe stiče čin poručnika, a ubrzo potom napušta službovanje u vojsci i 1998. godine odlazi na Svetu Goru, u manastir Hilandar.

Bratstvu Srpske carske lavre Nemanjića, manastira Hilandara, pristupa 19. decembra 1998. godine u svojstvu iskušenika, a monaški postrig prima na praznik Roždestva Presvete Bogorodice 2000. godine. U monaštvu prolazi manastirska poslušanja crkvenjaka, oltarnika, prosforara, trpezarca, manastirskog pčelara, gostoprimca, bibliotekara i rizničara. Po blagoslovu Sabora staraca manastira Hilandara kao vanredni student započinje studije na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu koje okončava 2005. godine. Nakon završenih osnovnih studija, po blagoslovu Sabora staraca, upisuje postdiplomske studije na Bogoslovskom fakultetu Aristotelovog univerziteta u Solunu. Magistarski rad iz oblasti dogmatskog bogoslovlja na temu Ime Božje u ruskoj teologiji HH veka, pisan pod rukovodstvom prof. Hrizostoma Stamulisa, uspešno je odbranio januara 2010. godine u Solunu.

Rukopoložen je u čin jerođakona rukom Episkopa žičkog Hrizostoma (Stolića) na praznik Sretenja Gospodnjeg u Hilandaru 2009. godine, a rukopoloženje u čin jeromnaha izvršio je Episkop valjevski Milutin (Knežević) na praznik Vavedenja Presvete Bogorodice 2010. godine u Hilandaru. Srpski oficiri počinju organizovano da posećuju manastir Hilandar od 2002. godine, a u to vreme, po blagoslovu igumana, monah Dositej biva zadužen za prijem i rad sa grupama oficira, kadeta Vojne akademije i učenika Vojne gimnazije.

Na poziv Patrijarha srpskog Irineja (Gavrilovića), a po blagoslovu igumana manastira Hilandara arhimandrita Metodija (Markovića), tokom 2010. godine počinje da se angažuje na ispomoći tadašnjem Episkopu vojnom Porfiriju (Periću) na uvođenju svešteničke službe u Vojsci Srbije. Posle potpisivanja sporazuma između Srpske Pravoslavne Crkve i Vojske Srbije i početka njegove primene, jeromonah Dositej se vraća u manastir Hilandar.

Obnovu zapuštene hilandarske kelije Paterica u Kareji u administrativnom sedištu Svete Gore, koju je osnovao i u njoj neko vreme živeo sam Sveti Sava i u kojoj je ostavio kao blagoslov igumanski štap Svetog Save Osvećenog (patericu), iguman manastira Hilandara sa Saborom staraca poverava jeromonahu Dositeju. Tokom šest godina, kelija Paterica biva potpuno materijalno obnovljena i u njoj ponovo biva vaspostavljen keliotski bogoslužbeno-molitveni život. Poklonici iz srpskog roda koji posećuju keliju Patericu imaju mogućnost da se upoznaju i sa keliotskim oblikom molitvenog tihovateljnog života.

Početkom februara 2019. godine po blagoslovu igumana Hilandra i Sabora staraca Manastira Hilandara prelazi u Eparhiju šumadijsku, gde biva postavljen za nastojatelja manastira Svetog Georgija Ćelije u selu Ćelijama, a da po rečima hilandarskog igumana arhimandrita Metodija plamen koji je poneo sa Svete Gore ne zadrži samo za sebe, nego da se taj plamen razgori i u srcima onih koji budu dolazili u obitelj Svetog velikomučenika Georgija u Ćelijama. Episkop šumadijski Jovan rukoproizvodi ga u čin igumana 2019. godine, a u čin arhimandrita juna 2021. godine. U manastiru Svetog Georgija Ćelije u Ćelijama radi na obnovi manastira i duhovnog života. Od njegovog dolaska u manastir značajno je uvećano manastirsko imanje, rešeno vodosnabdevanje i sagrađen novi monaški konak.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Zlatko Lutovac govoriće u narednih nekoliko dana na televiziji o osnivanju pokreta Pobednička Srbija, izborima, i svim drugim temama

Zlatko Lutovac govoriće u narednih nekoliko dana na televiziji o osnivanju pokreta Pobednička Srbija, izborima, mogućoj prelaznoj tehničkoj vladi, aktuelnoj situaciji vezano za KIM i...

SPREMAN SAM DA IDEMO NA IZBORE! Vučić na sednici SNS. Samo kada, o tome odlučuje nova skupštinska većina!

SPREMAN SAM DA IDEMO NA IZBORE! OSTALI SMO SAMI. Vučić na sednici SNS. Samo kada, o tome odlučije nova skupštinska većina! Kako "Novosti" ekskluzivno saznaju,...

Više od 1.500 žrtava zemljotresa u Turskoj i Siriji, Srbija šalje timove za spasavanje

Najmanje 1.500 ljudi je poginulo u Turskoj i Siriji, a više hiljada je povređeno u današnjem razornom zemljotresu, koji je pogodio jug Turske, u...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare