28.1 C
Belgrade
26.8 C
Belgrade
19, avgust, 2022

Hidrolozi upozoravaju na sve dramatičniju situaciju na većini rečnih tokova u našoj zemlji

Vodostaji reka u Srbiji su na veoma niskom nivou, blizu biološkog minimuma, i takva situacija će potrajati do septembra, izjavio je hidrolog Dejan Vladiković.

Vladiković je objasnio da su 140 mernih stanica u Srbiji domeni podeljeni na pet nivoa – niski, srednje niski, srednji, srednje visoki i visoki, i da niski i srednje niski nivoi dominiraju na rekama.

– U ovom trenutku najniži vodostaji su na Velikoj Moravi, Južnoj i Zapadnoj Moravi, na celom slivu reke Save. Što se tiče Dunava, tu je za nijansu povoljnija situacija jer smo imali manji porast tako da je tu srednje niski nivo, kao i na Tisi – navodi Vladiković i dodaje da su to vodostaji u rangu najnižih koji su na našim rekama zabeleženi.

Vladiković kaže da je mala verovatnoća da vodostaji budu još niži, jer sada su na nekoj granici na kojoj se izdaju hidrološka upozorenja i alarmi.

– To znači da je to na granici tečenja i da se količina kiseonika u rekama lagano smanjuje što ima uticaja i na živi svet na rekama – naveo je.

Na osnovu prognoza, kaže Vladiković, takva situacija će se nastaviti do kraja avgusta jer ćemo imati deficit padavina.

– Biće retkih pojava sa olujnim karakterom koje ne mogu da pomognu da se vodni bilans popravi. Mi očekujemo da će slična situacija trajati do početka septembra – navodi hidrolog.

On naglašava da to nije neubičajena pojava.

– Niski vodostaji su u Srbiji karakteristični od jula do početka septembra i mi se za tu pojavu pripremamo od juna – navodi Vladiković, i dodaje da je slična situacija bila 2003, 2011. i 2012. kada smo imali apsolutno minimalne vodostaje.

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

London: Rusija nema moralno pravo da bude na samitu G20

Portparol britanskog ministarstva spoljnih poslova izjavio je večeras da Rusija nema moralno pravo da bude na samitu G20 dokle god traje njena invazija na...

Moskva: U ukrajinskim lukama i dalje blokirana 52 broda

Načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom Mihail Mizincev rekao je danas da su u ukrajinskim lukama i dalje blokirana 52 broda. "Ukupno 52 broda...

Asošijejted pres javlja: NATO trupe raspoređene duž puteva na severu Kosova nakon neuspeha pregovora!

Američke NATO trupe raspoređene su danas duž svih glavnih puteva na severu Kosmeta posle neuspeha pregovora Beograda i Prištine u Briselu, prenosi Asošijejted pres. AP...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare