34.3 C
Belgrade
33.6 C
Belgrade
5, jul, 2022

Herceg Novi: Liturgija i litija – za napredak grada i ljudi

Obeležavanje slave hercegnovskog sabornog hrama Sv. Vaznesenja Gospodnjeg na Toploj počelo je jutros Svetom arhijerejskom liturgijom, koju je služio mitropolit Crnogorsko-primorski Joanikije sa lokalnim sveštenstvom.

Posle večernje službe nastavljeno je tradicionalnom litijom, od crkve Svetog Spasa do Preobraženjskog hrama u Igalu. Litija se kretala delom NJegoševe ulice, potom uz obalu, Šetalištem, pa kroz Igalo. U dugoj povorci je uz sveštenstvo,predstavnike lokalne uprave, hercegnovskih crkvenih opština, brojne meštane bilo i gostiju. Ispred hrama Sv. Preobraženja priređen je prigodan dečiji program, čule su se besede domaćina i gostiju, a potom se litija vtratila prema Toploj.

Mitropolit Joanikije, u besedi nakon liturgije, podsetio je da nas vera obavezuje da živimo po postulatima hrišćanstva, da stvaramo, radimo, posebno da ljubimo jedni druge, da uvek napredujemo i nikad ne posustanemo.

Premda znamo da je ljudska priroda slaba, sklona padu i lutanju, znamo da je isto tako sklona da se vrati sa svih svojih zastranjenja. Da se vrati kao bludni sin u naručje Oca svoga, naveo je mitropolit Joanikije.

Protojerej stavrofor Protojerej Radomir Nikčević, u ime sveštenstva, hercegnovskog gradonačelnika Stevana Katića, uprave i svih stanovnika i posetilaca herceg Novog zahvalio je mitropolitu što je prisustvom uveličao svečanost. Ovo je velika svetinja, a to se vidi, dragi vladiko i po Vašim dolascima, jer volite da služite u namoljenim svetinjama, mi to znamo. Znamo i da ste svoje monaške dane počeli u manastiru Savina i to je razlog zbog koga volite Herceg Novi, potsetio je protojerej stavrofor Radomir Nikčević.

Arhijerejskoj liturgiji prisustvovao je i učestvovao u litiji i predsednik hercegnovske Opštine Stevan Katić sa saradnicima.

Praznovanje Spasovdana, lepa hercegnovska tradicija tokom godina je povremeno prekidana, ali je uvek i obnavljana – pa i to pokazuje suštinu ovog praznika i kako se uz veru, ljubav i nadu poštuje prošlost, bogatijom čini sadašnjost, a za budućnost zajednički želi dobro i napredak gradu i svim ljudima dobre volje!

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Astronomski kamp „Letenka“ biće održan od 7. jula na Fruškoj Gori

Među predavačima će se naći i brojni astronomi, fizičari, biolozi, astrofizičari, hemičari, kao i članovi astronomskih društava. Astronomski kamp „Letenka“ biće održan od 7. do...

Predstava „Mefisto“ biće izvedena 12. jula u Srpskom narodnom pozorištu

U predstavi nastaloj na predlošku romana "Mefisto" nemačkog pisca Klausa Mana (1906-1949) igraju Mirjana Karanović, Miodrag Krivokapić, Gordana Đurđević Dimić, Aljoša Đidić i brojni...

Rusija: Ukrajinske trupe gađale naselje u Brjanskoj oblasti

Naselje Zernovo se nalazi 117 kilometara južno od grada Brjanska na granici sa Ukrajinom Guverner ruske Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz saopštio je danas da su...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare