12.1 C
Belgrade
12.1 C
Belgrade
21, mart, 2023

Haški tribunal je ubio međunarodno pravo i pravdu

Haški tribunal je ubio međunarodno pravo i pravdu, rekao je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske Milorad Kojić.

– U Republičkom centtru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica ističu ako se budu tumačile i konstatovale činjenice konačna presuda generalu Mladiću biće oslobađajuća. Ali, ne ulažemo prevelike nade jer to mislimo mi koji smo sarađivali sa timom odbrane Mladića – rekao je Kojić.

foto:EPA

Kojić ističe da se uslovno može reći da je ovo zadnji postupak u Haškom tribunalu, ako se isključe ponovljeni postupci u slučaju Simatović i Stanišić.

– Imajući u vidu praksu Haga vrlo je teško dati bilo kakvu prognozu, ali moramo znati da je prvostepeno Veće zanemarilo i donelo presudu 2013. u kojoj je bilo dosta proceduralnih propusta, pa se tako u jednoj tački presude našlo nešto što nije deo optužnice što je pravni nonsens i što bi samo po sebi u najmanju ruku značilo da trebalo da dođe do ponovljenog postupka – naveo je Kojić.

Kojić je istakao da očekivanja od novog sastava Veća može da uliva određenu nadu, ali dodaje da je praksa Haškog tribunala nešto što se pokazalo kao potpuno jednostrano.

Kojić podseća da statistički podaci za celu SFRJ govore sami za sebe – za zločine nad Srbima optuženo je samo 19 lica od kojih je 50 odsto pravosnažno oslobođeno.

– Ne treba zaboraviti da su Srbi bili žrtve i proterani iz Hrvatske, i KiM ali da su bili žrtve u građanskom ratu BiH. i ako pogledamo samo ove podatke onda je jasno nedvosmisleno kakva je uloga Haškog tribunala, a ta uloga nije bila onakva kako je to bilo u samim njegovimo snivačkim aktima. Osnovna uloga je da doprinese pomirenju i suživotu, a mi danas možemo da vidimo da smo mi mnogo dalje od toga – zaključio je Kojić.

 

RTRS

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Borel: U Ohridu sporazum nije potpisan iz pravnih razloga ali je pravno obavezujuć

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je danas da je dogovor Srbije i Kosova, postignut na sastanku u Ohridu,...

SAD u izveštaju o ljudskim pravima navode korupciju u vladi Srbije i neslobodne medije

U Srbiji su zabeležena značajna kršenja ljudskih prava na koje upućuju navodi o ozbiljnoj korupciji u vladi i problemi sa nezavisnošću pravosuđa, navedeno je...

Evropska komisija predložila produženje mera za obuzdavanje potražnje za gasom

BRISEL - Evropska komisija predložila je danas da se na još godinu dana produže mere za obuzdavanje potražnje za gasom, s ciljem da se...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare