14.1 C
Belgrade
14.1 C
Belgrade
9, decembar, 2022

Hamas: Zatišje u Gazi – moguće, ali

Gaza — Zvaničnik Hamasa Kalil al Haja izjavio je danas da Izrael mora zaustaviti svoju „agresiju“ i u pojasu Gaze i u Jerusalimu ako želi zatišje posle 11 dana rata.

Al Haja je to izjavio posle sastanka sa šefom egipatske diplomatije Abasom Kamelom, koji je došao u Gazu pošto se sastao u Jerusalimu sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom u nastojanju da se učvrsti neformalan prekid vatre kojem je posredovao Kairo.

Kamel je najviši arapski zvaničnik koji je posetio Gazu od 2018. godine, a razgovarao je sa Jehijem Sinvarom, vođom Hamasa u Gazi.

Najnoviji rat Izraela i Hamasa podstaknut je višenedeljnim protestima i sukobima u Jerusalimu zbog izraelske politike na svetilištu u tom gradu i nastojanja grupe jevrejskih naseljenika da iseli palestinske porodice iz obližnjeg arapskog kvarta Šeik Džarah u istočnom delu grada.

Zvaničnik Hamasa je rekao novinarima da je sa šefom obaveštajne službe Egipta razgovarao o potrebi da „okupator okonča svoju agresiju na Gazu, Jerusalim, Šeik Džarah i u čitavoj Palestini“.

Al Haja je dodao da Izrael takođe mora u potpunosti ukinuti blokadu uvedenu nad Pojasom Gaze još 2007. godine, kada je islamski ekstremistički Hamas silom preuzeo vlast od snaga lojalnih umerenijem Fatahu.

On je odbacio vezivanje obnove Gaze za oslobađanje dva izraelska civila i predaju posmrtnih ostataka dvojice izraelskih vojnika ubijenih u prethodnom ratu, koje navodno drži Hamas.

Umesto toga, Hamas će, po svoj prilici, zahtevati oslobađanje velikog broja palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.

Prekid vatre kojem je posredovao Egipat se poštuje, ali se ne bavi nijednim osnovnim sporom u izraelsko-palestinskom sukobu.

Izrael i Hamas su već četiri puta ratovali od 2008. godine.

 

izvor:beta

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Bocan-Harčenko bez rukavica: Cilj je osvajanje severa pokrajine

Priština metodično i tvrdoglavo jača prisustvo svojih snaga na severu Kosova i situacija je tamo veoma opasna, ocenio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar...

Gašić sa ambasadorom Bugarske razgovarao o daljem unapredjenju saradnje dve zemlje

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić sastao se danas sa ambasadorom Bugarske Petkom Dojkovim s kojim je razgovarao o daljem unapređenju saradnje dve zemlje, pre...

Petković razgovarao sa šefom Misije OEBS na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je danas sa šefom Misije OEBS na Kosovu i Metohiji Majklom Davenportom o trenutnoj...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare