19.6 C
Belgrade
19.9 C
Belgrade
31, mart, 2023

Hamas: Zatišje u Gazi – moguće, ali

Gaza — Zvaničnik Hamasa Kalil al Haja izjavio je danas da Izrael mora zaustaviti svoju „agresiju“ i u pojasu Gaze i u Jerusalimu ako želi zatišje posle 11 dana rata.

Al Haja je to izjavio posle sastanka sa šefom egipatske diplomatije Abasom Kamelom, koji je došao u Gazu pošto se sastao u Jerusalimu sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom u nastojanju da se učvrsti neformalan prekid vatre kojem je posredovao Kairo.

Kamel je najviši arapski zvaničnik koji je posetio Gazu od 2018. godine, a razgovarao je sa Jehijem Sinvarom, vođom Hamasa u Gazi.

Najnoviji rat Izraela i Hamasa podstaknut je višenedeljnim protestima i sukobima u Jerusalimu zbog izraelske politike na svetilištu u tom gradu i nastojanja grupe jevrejskih naseljenika da iseli palestinske porodice iz obližnjeg arapskog kvarta Šeik Džarah u istočnom delu grada.

Zvaničnik Hamasa je rekao novinarima da je sa šefom obaveštajne službe Egipta razgovarao o potrebi da „okupator okonča svoju agresiju na Gazu, Jerusalim, Šeik Džarah i u čitavoj Palestini“.

Al Haja je dodao da Izrael takođe mora u potpunosti ukinuti blokadu uvedenu nad Pojasom Gaze još 2007. godine, kada je islamski ekstremistički Hamas silom preuzeo vlast od snaga lojalnih umerenijem Fatahu.

On je odbacio vezivanje obnove Gaze za oslobađanje dva izraelska civila i predaju posmrtnih ostataka dvojice izraelskih vojnika ubijenih u prethodnom ratu, koje navodno drži Hamas.

Umesto toga, Hamas će, po svoj prilici, zahtevati oslobađanje velikog broja palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.

Prekid vatre kojem je posredovao Egipat se poštuje, ali se ne bavi nijednim osnovnim sporom u izraelsko-palestinskom sukobu.

Izrael i Hamas su već četiri puta ratovali od 2008. godine.

 

izvor:beta

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Svečani doček Kovačevskog ispred Palate „Srbija“, sastanak sa premijerkom Brnabić

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski boravi u poseti Srbiji. Razgovarao je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Predsednica Vlade Ana Brnabić upriličila je svečani doček za...

Pravoslavni vernici i SPC danas slave svetog Kirila Jerusalimskog

Pravoslavni vernici i SPC danas slave svetog Kirila Jerusalimskog! Rođen je u Jerusalimu za vreme vladavine Konstantina Velikog, (315-386.) a umro je za vreme...

Kralj Čarls, prvi britanski monarh koji se obratio poslanicima u Bundestagu

Britanski kralj Čarls je danas postao prvi britanski monarh koji se obratio poslanicima u Bundestagu, u Berlinu i skoro ceo taj istorijski govor održao...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare