6.4 C
Belgrade
6.4 C
Belgrade
6, decembar, 2022

Grčka popustila: Pao dogovor u Prištini

Ministar inostranih poslova Grčke Nikos Dendijas dogovorio je podizanje statusa Kancelarije (tzv.) Kosova u Atini iz proste ekonomske kancelarije u Kancelariju.

Kancelarija će se baviti političkim pitanjima, javlja agencija Anadolu (AA).

Ministarka inostranih poslova i dijaspore tzv. Kosova Donika Gervala je u izjavi za medije nakon sastanka sa grčkim kolegom kazala da je dogovoren nastavak saradnje u mnogim oblastima, preko podizanja statusa Kancelarije Kosova u Atini iz proste ekonomske kancelarije u takozvanu Kancelariju za interesni pristup, koja će se baviti i drugim pitanjima, uključujući i politička.

Ona je istakla da je nezavisnost tzv. Kosova nepovratan proces i što se pre ta činjenica prihvati to će brže biti obezbeđena stabilna perspektiva regiona, pa i Kosova i Srbije. Gervala je kazala da će Kosovo nastaviti da razgovara sa Grčkom, ali i s drugim zemljama EU koje ne priznaju nezavisno Kosovo, o tom pitanju.

– Grčka je za nas važan sused u regionu i kao članica EU i NATO-a daje važan doprinos bezbednosti i stabilnosti u jugoistočnoj Evropi. Delimo sa Grčkom gledište da su integracija u EU i NATO najvažniji koraci za dugoročnu stabilizaciju Zapadnog Balkana, tako da izgradnjom zdrave evropske i transatlantske perspektive možemo iza sebe ostaviti svoja poslednja gorka iskustva – naglasila je Gervala.

Ministar Dendijas je naglasio da, bez obzira na neutralni odnos Grčke prema status tzv. Kosova, u Atini od 2019. radi kosovska kancelarija koja se bavi ekonomskim pitanjima i njen rad treba unaprediti.

Ocenio je da se ekonomski i trgovinski odnosi, kao i energetski, trebaju ojačati. Naglasio je da veruje da ceo Balkan treba da bude povezan gasovodom kako bi bio što manje zavisnosti od uglja u proizvodnji struje.

Grčki diplomata je kazao da njegova zemlja potpuno podržava nastavak dijaloga između tzv. Kosova i Srbije i da ohrabruje obe strane da pronađu zajedničko resenje koje bi stabilizovalo ceo region i približilo ceo region evropskoj porodici.

Kazao je da je Grčka u kontaktu sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i aktivno podržava njegov rad. Takođe je rekao da će Grčka nastaviti da pruža doprinos u okviru mandata KFOR-a, te da se svaka promena rada te mirovne misije treba da se podrži.

Dendijas je naglasio da Grčka veruje da ovaj region treba da bude deo EU.

– Grčka se dve decenije snažno zalaže za evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana. Micotakisova vlada ostaje snažna u ovoj posvećenosti i zbog toga smo preduzeli nekoliko inicijativa za redom – rekao je Dendijas.

U tom kontekstu Grčka se, kako je istakao, zalaže da tzv. Kosovo dobije liberalizaciju viznog režima, jer je ispunilo sve kriterijume. Grčka ne priznaje nezavisno Kosovo, ali priznaje kosovska dokumenta.

 

kosovoonline

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Patrijaraške stipendije studentima završnih godina fakulteta osnivača Univerziteta u Beogradu

Sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija, Arhiepiskopija beogradsko-karlovačka je i ove godine raspisala konkurs za dodelu godišnjih stipendija studentima završnih godina redovnih...

Varheji: Smanjivanje cene rominga prava integracija Zapadnog Balkana

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je danas na samitu u Tirani, gde je potpisana deklaracija o snižavanju cene i ukidanju rominga između...

Šarl Mišel: Istorijski sastanak sa Zapadnim Balkanom

Predsednik Saveta EU Šarl Mišel je danas, na kraju samita EU Zapadni Balkan u Tirani izjavio da je ovaj samit istorijski kao i da...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare