12.9 C
Belgrade
13.1 C
Belgrade
25, mart, 2023

General Ratko Mladić će se pojaviti na izricanju presude

General Ratko Mladić pojaviće se u utorak, 8. juna, u sudnici u Hagu na izricanju konačne presude, rekao je njegov sin Darko Mladić, ističući da će i on prisustvovati izricanju presude, kao i advokat iz pravnog tima, Peta-Luiz Bagot, iz Engleske.

Naveo je da Bagotova nije nametnuti advokat, kako su preneli pojedini beogradski mediji, nego je ona savetnik u Mladićevom pravnom timu, već duže vreme.

Od početka pandemije generalu Ratku Mladiću bilo je onemogućeno da se viđa sa advokatima i radi na pripremi odbrane. NJegov advokat Branko Lukić čak nije mogao da prisustvuje ni na usmenoj raspravi po pitanju žalbe, zbog čega neće moći da prisustvuje u sudnici haškog tribunala na izricanju drugostepene presude. Drugi advokat Dragan Ivetić kao član američke advokatske komore mogao je da prisustvuje ali zbog teške bolesti je sprečen. Ohrabruje da je Apelaciono veće u Hagu usvojilo zahtev advokata odbrane da pravna savetnica Peta-Luiz Bagot zastupa generala Mladića i prisustvuje izricanju konačne presude, inače bi nametnuli advokata za kojeg ne bismo mogli da garantujemo kakve uslove će da prihvati.

Sada je definitivno da će general biti s jednom pravnom savetnicom u sudu, ja idem i biću tamo u posebnoj prostoriji i moći ću da gledam prenos uživo. Neću moći da ga gledam kroz staklo kao ranije u publici, ali ću biti u jednoj prostoriji pored njega – rekao je Mladić.

Izricanje presude je zakazano za 15 časova u utorak 8. juna,a istog dana i sednica Saveta bejzbjednosti UN-a na kojoj se očekuje da Srbija bude kritikovana zbog zbog nepostupanja po nalogu za izručenje doskorašnjih narodnih poslanika SRS Vjerice Radete i Petra Jojića. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne veruje u slučajnosti.

– Kako je to podešeno prosudite sami. Reći će vam neko da je redovna sednica Saveta bezbednosti i jeste, ali da li je slučajno ili ne zaključite sami – istakao je Vučić.

Vučić je podsetio i na činjenicu da je u dosadašnjim presudama Haški tribunal osudio najviše jedan narod – Srbe na 1138 i po godina robije, a Bošnjake na samo 42 godine. Podjsetio je i na to, iako je to bila prvobitna ideja međunarodnog rezidualnog mehanizma, da je srpskim sudovima bilo dopušteno da samo u jednom predmetu sude zločincima za najteže zločine na Srbima, a u 13 dodeljeno sudovima u BiH.

– S druge strane ne moram da govorim da su svi oni koji su bili optuženi za najteže ratne zločine da su u Hagu pravosnažno oslobođeni id Ramuša Haradineja, Nasera Orića i Ante Gotovine, sa sve tri teritorije na kojima su i Srbi teško stradali a ne samo Albanci, Bošnjaci i Hrvati. Svi oni koji su prikazivani kao počinioci zločina i postojale su užasno teške optužnice , pravosnažno im je presuđeno da su oslobođeni – naglasio je predsednik Srbije.

Darko Mladić, ipak se nada da će njegov otac da dođe u Srbiju. Ukoliko se to ne desi, očekuje da već 1. jula dozvole posete, kako bi ga porodica napokon mogla videti.

 

rtrs

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

MAKRON POZDRAVIO DOGOVOR IZ OHRIDA: Ključno da Beograd i Priština odmah PRIMENE SPORAZUM u celini

Predsednik Francuske Emanuel Makron je na samitu Evropske unije pozdravio "dogovor Beograda i Prištine" u Ohridukao "značajan napredak" i najavio da će Francuska i...

Svetska fondacija za prirodu: 25. marta u 20.30 gasimo svetla na sat vremena za planetu Zemlju

BEOGRAD - Svetska fondacija za prirodu (WWF) pozvala je danas sve gradove u Srbiji da se priključe kampanji "Sat za planetu Zemlju" i isključe...

Fudbaleri Srbije večeras protiv Litvanije počinju kvalifikacije za EURO 2024

BEOGRAD - Fudbalska reprezentacija Srbije večeras protiv Litvanije na stadionu "Rajko Mitić" od 20.45 sati počinje kvalifikacije za EURO 2024. godine. Srbija nije bila na...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare