18.7 C
Belgrade
18.7 C
Belgrade
11, avgust, 2022

Gasprom povećao isporuke gasa Kini za 60,9 odsto

Gasprom je u prvih sedam meseci ove godine smanji proizvodnju gasa za 12 odsto u odnosu na isti period 2021. godine, objavila je kompanija i navela da je smanjila izvoz u zemlje koje nisu deo bivšeg Sovjetskog Saveza za 34,7 odsto, s tim što je plasman u Kinu porastao za 60,9 odsto.

Gasprom je naveo da isporučuje gas u skladu sa potvrđenim zahtevima, a da je smanjena potrošnja gasa u EU za 31 milijardu kubnih metara bila ključni faktor koji je podstakao pad globalne tražnje za ovim energentom.

Prema preliminarnim podacima, Gasprom je u periodu januar-jul 2022. proizveo 262,4 milijarde kubnih metara gasa, što je smanjenje od 12 odsto ili 35,8 milijardi kubnih metara, u odnosu na isti period prošle godine.

Domaća potražnja za snabdevanjem kompanije iz sistema za prenos gasa smanjena je za dva odsto ili tri milijarde kubnih metara u navedenom periodu 2022. godine.

Izvoz gasa u zemlje van bivšeg Sovjetskog Saveza iznosio je 75,3 milijarde kubnih metara, što je za 34,7 odsto ili 40 milijardi kubnih metara manje u odnosu na isti period 2021.

U saopštenju Gasproma ističe se da kompanija isporučuje gas u skladu sa potvrđenim zahtevima, prenosi Energija Balkana.

Izvoz gasa u Kinu preko gasovoda Snaga Sibira nastavlja da raste u okviru dugoročnog bilateralnog ugovora između Gasproma i CNPC. Porastao je za 60,9 odsto u prvih sedam meseci 2022.

Na primer, u julu su isporuke gasa redovno premašivale ugovorene dnevne količine, a rekord u dnevnom izvozu je oboren tri puta.

Smanjena potrošnja gasa u EU bila je ključni faktor koji je podstakao pad globalne tražnje.

Prema prvim preliminarnim procenama i dostupnim aktuelnim podacima, svetska potražnja za gasom u prvih sedam meseci 2022. iznosila je oko 35 milijardi kubnih metara manje u odnosu na isti period 2021.

U 27 zemalja Evropske unije potrošnja gasa je pala za 31 milijardu kubnih metara u navedenom periodu 2022.

Prema Gas Infrastrukture Europe (GIE), rezerve gasa sadržane u evropskim podzemnim skladištima gasa su popunjene za 42,8 milijardi kubnih metara do 30. jula.

Kako je navedeno, kompanije će morati da ubrizgaju još 29,6 milijardi kubnih metara gasa u postrojenja UGS (podzemna gasna skladišta) da bi ih dovele do nivoi zabeleženi na početku perioda povlačenja 2019-2020.

U međuvremenu, neke evropske zemlje, poput Nemačke i Belgije, videle su da su količine gasa povučene određenim danima u julu veće od ubrizganih količina u njihovim pogonima UGS, naveo je Gasprom, prenosi Tanjug.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

YU Grupa obeležiće 50 godina postojanja 10. septembra koncertom na Tašmajdanu

Povodom proslave jubileja YU grupe, 50 godina duge karijere, koja je zakazana za 10. septembar na stadionu Tašmajdan, nastupiće 12 izvođača, najavili su organizatori. Među...

Abazović: Steže se obruč oko kriminalnih struktura bliskih DPS-u

Crnogorski premijer Dritan Abazović pozivao je Specijalno državno tužilaštvo da ispita sve, kako je ocenio, nebulozne optužbe koje se dovode u vezu sa njegovim...

Donald Tramp se pozvao na Peti amandman, odbio da odgovara

Bivši predsednik SAD Donald Tramp pozvao se danas na Peti amandman Ustava i odbio da odgovara na pitanja tokom svedočenja u građanskoj istrazi u...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare