11.6 C
Belgrade
12.1 C
Belgrade
20, mart, 2023

Gaši: Zgrada u Prištini nije crkva jer nije osvećena, čudno da nije srušena do sad

Advokat Tom Gaši izjavio je da „zgradu u kojoj su juče Srbi održali liturgiju treba srušiti, jer nije definisano da li se radi o crkvi“, piše Ekonomija onlajn.

„Prvo moramo da definišemo da li je crkva crkva ili nije. U prizmi osvrta to je samo objekat i nema karakter srpske pravoslavne crkve“, rekao je Gaši u emisiji „Infomagazin“ na TV Kljan Kosova.

Gaši je mišljenja da „izgradnja zgrade koju Srbi nazivaju crkvom dozvoljena kada je Kosovo bilo pod okupacijom režima predsednika Srbije Slobodana Miloševića i da je ne treba prihvatiti kao crkvu“.

„Mislim da izgradnju zgrade koju Srbi nazivaju crkvom i koju ne bismo smeli da prihvatimo kao takvu jer je njena izgradnja započeta 1992. godine, kada je Kosovo bilo potpuno okupirano pod Miloševićevim režimom, imamo izjavu tadašnjeg, istorijskog predsednika Ibrahima Rugova koji je rekao, ako se oslobodimo i ako Kosovo postane država, ovaj objekat neće biti tretiran kao verski objekat i zato mislim da treba da delujemo“, rekao je Gaši.

Iznenađen je što kosovski lideri, kako kaže, već 22 godine nisu preduzeli mere za rušenje te „problematične zgrade“.

„Pomalo je čudno zašto lideri Kosova više od 22 godine, od 12. juna 1999. godine do danas nisu učinili ništa da sruše tu zgradu, jer tako treba uraditi sa zgradama koje su sagrađene iz srpskog šovinizma sa idejom da ponovo okupiraju Kosovo, centar Prištine, kampus Univerziteta u Prištini izgradnjom zgrade koju su nazvali crkva, a ovaj objekat nema ni naziv crkva u verskoj konotaciji, jer nije osveštana“, rekao je Gaši.

kosovoonline

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

CDT i CeMI: Milatović i Đukanović u drugom izbornom krugu; DIK: Izlaznost 64,06 odsto

PODGORICA - Prema konačnoj proceni CDT-a na današnje predsedničke izbore u Crnoj Gori izašlo je 63,6 odsto građana upisanih u birački spisak ili oko...

Putevi Srbije: Moguća magla na pojedinim deonicama, neophodan oprez u vožnji

BEOGRAD - Postoji mogućnost pojave magle na putevima, pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura i na putnim objektima preko...

Predsednik Bajden razgovarao telefonom sa Benjaminom Netanijahuom

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas u telefonskom razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom da su demokratska društva ojačana istinskim kontrolnim mehanizmima, kao...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare