26.4 C
Belgrade
25.6 C
Belgrade
30, jun, 2022

Gaši: Zgrada u Prištini nije crkva jer nije osvećena, čudno da nije srušena do sad

Advokat Tom Gaši izjavio je da „zgradu u kojoj su juče Srbi održali liturgiju treba srušiti, jer nije definisano da li se radi o crkvi“, piše Ekonomija onlajn.

„Prvo moramo da definišemo da li je crkva crkva ili nije. U prizmi osvrta to je samo objekat i nema karakter srpske pravoslavne crkve“, rekao je Gaši u emisiji „Infomagazin“ na TV Kljan Kosova.

Gaši je mišljenja da „izgradnja zgrade koju Srbi nazivaju crkvom dozvoljena kada je Kosovo bilo pod okupacijom režima predsednika Srbije Slobodana Miloševića i da je ne treba prihvatiti kao crkvu“.

„Mislim da izgradnju zgrade koju Srbi nazivaju crkvom i koju ne bismo smeli da prihvatimo kao takvu jer je njena izgradnja započeta 1992. godine, kada je Kosovo bilo potpuno okupirano pod Miloševićevim režimom, imamo izjavu tadašnjeg, istorijskog predsednika Ibrahima Rugova koji je rekao, ako se oslobodimo i ako Kosovo postane država, ovaj objekat neće biti tretiran kao verski objekat i zato mislim da treba da delujemo“, rekao je Gaši.

Iznenađen je što kosovski lideri, kako kaže, već 22 godine nisu preduzeli mere za rušenje te „problematične zgrade“.

„Pomalo je čudno zašto lideri Kosova više od 22 godine, od 12. juna 1999. godine do danas nisu učinili ništa da sruše tu zgradu, jer tako treba uraditi sa zgradama koje su sagrađene iz srpskog šovinizma sa idejom da ponovo okupiraju Kosovo, centar Prištine, kampus Univerziteta u Prištini izgradnjom zgrade koju su nazvali crkva, a ovaj objekat nema ni naziv crkva u verskoj konotaciji, jer nije osveštana“, rekao je Gaši.

kosovoonline

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Vrelo, najviša temperatura do 37 stepeni, grmljavina i pljuskovi u planinama

Republički hidrometeorološki zavod dao je najnoviju prognozu za narednih sedam dana. Pretežno sunčano i veoma toplo. Posle podne u brdsko-planinskim predelima, uglavnom na zapadu, jugozapadu...

U Velikom Trnovcu se peti put ponavljaju izbori za republičke poslanike

Od ponovljenih izbora na ovom biračkom mestu, koje ima 1.089 birača, zavisi kada će biti proglašeni konačni rezultati parlamentarnih izbora. Na biračkom mestu broj šest...

Ana Brnabić: Aleksandar Vučić objasnio suštinu licemerja koje Srbija trpi

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objasnio suštinu licemerja koje trpimo svaki dan", rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić. Premijerka Srbije Ana Brnabić je nakon razgovora predsednika...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare