19.8 C
Belgrade
19.8 C
Belgrade
23, mart, 2023

Federacija tri godine bez nove Vlade

ZBOG sukoba oko izmena Izbornog zakona BiH na relaciji HDZ BiH i SDA, Vlada Federacije radi u tehničkom mandatu već 31 mesec i to je apsolutni negativni rekord u BiH kada je reč o radu jedne od institucija, kažu sagovornici „Novosti“. Ističu da je i dosad FBiH držala negativan rekord i to iz 2010. kad je imala Vladu u tehničkom mandatu od 24 meseca.

Fadil Novalić je tako ostao premijer FBiH skoro sedam godina, a ni sastav Vlade na čijem je čelu se nije mnogo promenio u odnosu na 2014. kada je i formirana Vlada na čelu sa njim koji je imenovan za mandatara kao kadar SDA.

Zbog krize vlasti u Federaciji BiH i odnosa HDZ BiH i SDA nisu izabrani ni novi predsednik i potpredsednici Federacije BiH, a u čitavoj priči kolateralna šteta je srpski narod koji nije dobio Ustavom predviđena mesta u Vladi FBiH ali ni potredsednika FBiH.

Dušanka Majkić, srpski delegat u DN PBiH, kaže da se slučajno ovo desilo u Srpskoj reagovali bi i PIK, OHR i NATO i svi bi pokušali da disciplinuju vlast RS.

– Međunarodna zajednica ima dvostruke aršine u BiH, jer dopušta da Vlada FBiH ne bude formirana skoro tri godine od održanih izbora, a sa druge strane znaju da kritikuju RS i to najčešće bez ikakvog razloga. Valentin Incko, OHR i PIK tri godine okreću glavu od blokade izbora Vlade FBiH, ali zato su neustavno nametnuli novog visokog predstavnika – kaže Majkićeva.

Ivana Marić, politički analitičar ističe da nova Vlada FBiH sigurno neće biti formirana ni do izbora 2022. i to će crnim slovima biti upisano u političkoj istoriji zemlje.

– Blokiranjem izbora Vlade od strane SDA i HDZ obesmišljeni su izbori, jer sad vidimo da se rezultati izbora ne realizuju – ističe Marićeva i predlaže izmenu Izbornog zakona, kako bi ubuduće mandati u Vladi iznosili osam godina umesto četiri jer se očigledno tako sada radi.

Goran Broćeta, srpski delagat u PFBiH, kaže da je srpski narod u protekle tri godine izgubio mogućnost da u FBiH dobije legitimne predstavnike u institucijama, jer Vlada radi u tehničkom mandatu.

– Zbog blokade izbora Vlade blokiran je i izbor novog srpskog potpredsednika FBiH, pa je potpredsendik već tri godine u tehničkom mandatu – kaže Broćeta.

Vehedi Šehić, bivši predsednik CIK BiH kaže da je aktuelna Vlada FBiH bez legitimiteta, jer nije formirana na osnovu rezultata poslednjih izbora.

– Jedino rešenje su ustavne i promene Izbornog zakona za FBiH, a kojima bi se uredilo da ukoliko se u tri meseca od završetka izbora ne formira Vlada, onda slede vanredeni izbori – ističe Šehić.

SUKOB NA RELACIJI SDA I HDZ

VLADA FBiH nije formirana nakon izbora 2018. jer je došlo do sukoba na relaciji SDA i HDZ BiH. Bošnjaci su tada svojim glasovima u FBiH izabrali Željka Komšića za hrvatskog člana PBiH i porazili lidera HDZ Dragana Čovića u izbornoj trci. HDZ je odmah zatražio izmenu Izbornog zakona u delu izbora hrvatskih predstavnika, a što je SDA odbio i tako se blokirao izbor nove Vlade FBiH jer HDZ nije želeo da učestvuje u tom procesu.

 

novosti.rs

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Borel: Sporazum Srbije i Kosova mora da se sprovede, nema biranja

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je danas u Briselu da je ohridski sporazum Kosova i Srbije celina koja...

Počeli zvanični razgovori misije MMF sa delegacijom Srbije

BEOGRAD - Plenarnim sastankom koji je danas održan u Narodnoj banci Srbije, počeli su zvanični razgovori predstavnika Srbije s misijom Međunarodnog monetarnog fonda. Delegaciju Srbije...

Gornji Milanovac: Selo Leušići dobilo punjač električnih automobila

Gornjomilanovačko selo Leušići stalo je uz rame sa modernim gradovima, jer je ovo selo koje broji nešto više od 120 stanovnika dobilo punjač za...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare