4.6 C
Belgrade
5 C
Belgrade
2, decembar, 2022

Evropski velikani će izgubiti više od 7 milijardi evra

COVID-19 ozbiljno je testirao otpornost evropskog fudbalskog ekosistema.

Utakmice širom kontinenta zaustavljene su u periodu kada domaća i međunarodna takmičenja ulaze u završnu i najvredniju nokaut fazu.

Kao rezultat toga, nacionalna udruženja i klubovi izgubili su svoje vitalne prihode i prihode od emitovanja i komercijalnih partnera.

Prema podacima koje je izneo SafeBettingSites.com, godišnji prihod UEFA, iznosio je nešto više od 3 milijarde evra, što je pad od 800 miliona evra u godini.

Prihodi od prodaje karata opali su za 92% u godini

Nakon udara pandemije, Izvršni komitet UEFA morao je da odloži ili otkaže nekoliko takmičenja kako bi zaštitio zdravlje igrača i zvaničnika i smanjio pritisak na udruženja članica.

EURO 2020 je odložen za dvanaest meseci, osiguravajući da evropska domaća takmičenja mogu smanjiti određenu finansijsku štetu kompletiranjem svojih sezona nakon ublažavanja ograničenja zaključavanja. Zauzvrat, klubovi su se složili da odlože početak sezone 2020/21 kako bi UEFA mogla bezbedno da zaključi takmičenja u Ligi šampiona i Ligi Evrope.

Evropsko regulativno telo u fudbalu takođe je prekinulo nekoliko kurseva obuke i obrazovne programe, smanjilo troškove putovanja i smeštaja, otkazalo manje bitne projekte i prihvatilo privremeno smanjenje plata.

Kolektivno, ove protivmere donele su 34 miliona evra uštede. Međutim, ukupni gubici prihoda izazvani pandemijom i dalje su bili ogromni.

Nakon što je u sezoni 2018/2019 ostvario više od 3,8 milijardi evra, godišnji prihod UEFA opao je na 3,03 milijarde evra. Kao najveći tok prihoda, prava na emitovanje opala su za 21% na godišnjem nivou, na skoro 2,6 milijardi evra.

Prihod od komercijalnih prava iznosio je 417,8 miliona evra, što je pad od 12% u godini. Međutim, ulaznice i prihodi od gostoprimstva doživeli su najveći pogodak usred pandemije, smanjivši se za 92% na godišnjem nivou na 3,8 miliona evra prošle sezone.

Vrhunski UEFA klubovi izgubiće 7,2 milijarde evra za dve godine

Ovog meseca, UEFA je takođe objavila dvanaesto izdanje izveštaja The European Club Football Football Landscape, koji je otkrio puni obim razornih finansijskih gubitaka izazvanih pandemijom.

Statistike pokazuju da će UEFA-ini vrhunski fudbalski klubovi izgubiti ukupno 7,2 milijarde evra prihoda u sezonama 2019/2020 i 2020/2021. Kombinovani prihodi od prodaje karata treba da padnu za 3,6 milijardi evra ili 50% ukupnih gubitaka. Još 2,4 milijarde evra biće izgubljeno iz sponzorstava i komercijalnih ugovora, dok se očekuje da će prihodi od emitovanja za dve godine pasti za 1,2 milijarde evra.

Predviđa se da će profesionalni fudbalski klubovi nižeg nivoa izgubiti 1,5 milijardi evra u periodu 2019-21.

Istraživanje UEFA-e otkrilo je da su se i transferni troškovi evropskih klubova u leto 2020. godine smanjili za 39% u godini i u proseku su opali za 30% u prethodna tri letnja prelazna roka.

 

izvor:b92

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Na KiM uhapšen još jedan Srbin zbog navodnih ratnih zločina

Kosovska policija saopštila je danas da je uhapšen Srbin G.M. (64), osumnjičen za navodno učešće u ratnom zločinu protiv civilnog stanovništva 1999. godine, konkretno...

Lavrov: Umesto formiranja ZSO, Nemačka i Francuska predlažu novu inicijativu

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je da zvanični Berlin i Pariz umesto Zajednice srpskih opština, sada predlažu novu inicijativu koja ne daje...

Inžinjerijska obuka za savladjivanje vodenih prepreka

Na delu Save kod Šapca u toku je redovna obuka pripadnika Prvog pontonirskog bataljona Rečne flotile za izvršavanje zadataka u skladu sa namenom ove...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare