14.1 C
Belgrade
14.1 C
Belgrade
9, decembar, 2022

Evropa na oprezu: „Situacija ima tendenciju da se pogorša“

Odnosi Rusije i Evropske unije su u nenormalnom stanju i imaju tendenciju da dalje degradiraju, smatra stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov.

„Situacija ima tendenciju da se pogorša, uprkos tome što tokom poslednjih godina nismo zatvorili nijedan pregovarački kanal, nismo spustili nijednu rampu. Spremni smo da vodimo dijalog o širokom spektru pitanja, o mnogim oblastima, ali dijalog, naravno, ravnopravan i sa uzajamnim poštovanjem“, rekao je Čižov za televiziju „Rusija 24“, preneo je „Sputnjik“.

Takođe je podsetio da rukovodstvo Evropske unije priprema strateški pregled odnosa sa Rusijom.

„Kada on bude gotov, moći ćemo da ga predmetno ocenimo“, prokomentarisao je Čižov.

Takođe je dodao da je obnavljanje samita Rusija-Evropska unija moguće, ali ne u bliskoj budućnosti.

„Teoretski, to je moguće. Nadam se da ćemo se vratiti tome, pre ili kasnije. A očigledno je da se to neće desiti ni danas ni sutra. To je tango za koji nije potrebno dvoje, nego 27 sa druge strane“, konstatovao je on, aludirajući na 27 zemalja-članica EU.

Komentarišući predstojeći samit predsednika Rusije i SAD Vladimira Putina i Džoa Bajdena, Čižov smatra da će Evropa biti na oprezu.

„Mislim da će uoči samita u Ženevi naši evropski klijenti pokazati određeni oprez, jer verovatno neće želeti da izgledaju kao ‘spojleri’ dijaloga koji se očekuje između Moskve i Vašingtona“, smatra ruski predstavnik.

Podsetimo, od stupanja na snagu Sporazuma o partnerstvu i saradnji 1. decembra 1997. godine, Rusija i EU su održale 32 samita, od kojih je poslednji održan u Briselu 2014. godine.

 

sputnjik

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Bocan-Harčenko bez rukavica: Cilj je osvajanje severa pokrajine

Priština metodično i tvrdoglavo jača prisustvo svojih snaga na severu Kosova i situacija je tamo veoma opasna, ocenio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar...

Gašić sa ambasadorom Bugarske razgovarao o daljem unapredjenju saradnje dve zemlje

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić sastao se danas sa ambasadorom Bugarske Petkom Dojkovim s kojim je razgovarao o daljem unapređenju saradnje dve zemlje, pre...

Petković razgovarao sa šefom Misije OEBS na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je danas sa šefom Misije OEBS na Kosovu i Metohiji Majklom Davenportom o trenutnoj...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare