6 C
Belgrade
6 C
Belgrade
3, decembar, 2022

EU skinula sa dnevnog reda tekst o viznoj liberalizaciji zbog situacije na severu Kosova

Češka Republika, koja predsedava Evropskom unijom, odlučilla je da odloži usvajanje teksta o viznoj liberalizaciji za Kosovo zbog političkih prilika u zemlji i tenzija na severu.

„Zbog političkih dešavanja na severu Kosova, sutra se ta tačka na dnevnom redu COREPER-a (ambasadori EU) ne čini idealnim. Stoga smo odlučili da odložimo tačku za sledeću nedelju (30. novembar)“, stoji u dopisu koje je češko predsedavanje prosledilo državama članicama Evropske unije (EU).

Naime za sredu, 23 novembar, planirano je da se na sastanku ambasadora država člnica EU, usvoji tekst o viznoj liberalizaciji, prema kojem će ukidanje viznog režima stupiti na snagu kada informativni system ETIAS bude poptuno funkcionalan ili najdalje prvog januara 2024 godine.

Taj korak bi omogućio nastavak relevantnih pravnih procedura ka konačnoj odluci za ukidanje viznog režima za građane Kosova.

Oko završnog teksta eksperti država članica EU su se usaglasili na sastanku u utorak, 22 novembra. Prihvaćen je zahtev Španije da se krajnji datum ne poklapa sa predsedavanjem ove države sa EU.

Španija nije priznala kosovsku nezavisnost, zbog čega je tražila da se datum ne poklapa sa njenim predsedavanjem između 1. jula i 31. decembra 2023. godine.

Zbog toga je Španija jedna od država koje su 16. novembra prekinule takozvanu tihu proceduru kada je trebao da se usaglasi prethodni tekst kojim bi vizna liberalizacija stupila na snagu najdalje 1. decembra 2023. godine.

Situacija na severu Kosova, gde živi većinsko srpsko stanovništvo, zaoštrena je zbog odluke vlade Kosova da počne sa primenom preregistracije vozila sa srpskih tablica, koje smatra nelegalnim, na kosovske.

Krizu na relaciji Priština-Beograd Evropska unija je ocenila kao „najozbiljniju od 2013 godine“.

To je bio razlog zašto je šef evropske diplomatije Đuzep Borelj sazvao hitna sastanak lidera Kosova i Srbije 21. novembra, ali na kome nije postignut dogovor. Odgovornost za krah susreta Borell je prebacio na kosovsku stranu.

Kosovske vlasti su najavila da će od 21. novembra početi sa izdavanjem novčanih kazni za vlasnike automobile sa srpskim registracijama, ali je nakon neuspelog susreta u Briselu, premijer Kosova Aljbin Kurti odlučio da primenu ove odluke odloži za 48 sati.

U sredu će u Briselu boraviti glavni pregovarači Srbije i Kosova, Besnik Bisljimi i Petar Petković u još jednom nastojanju da se pronađe rešenje za krizu oko tablica.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Tortura Prištine se nastavlja: Uhapšenom Srbinu na Kosmetu određen jednomesečni pritvor

Gavrilu Milosavljeviću uhapšenom u četvrtak popodne u Isotku na Kosmetu, po zahtevu Specijalnog tužilaštva, sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini,...

Magični cvet koji cveta samo jednu noć u godini: Da li znate o kome je reč?

Životni vek ovog cveta je veoma kratak Ljubitelji biljaka smatraju da je ovo jedan od najlepših, ali ujedno i cvet koji ima najkraći životni vek....

Ruska ambasada u SAD: Ograničenjem cene nafte preoblikuje se slobodno tržište

Ograničenje cene ruske nafte, koje su uveli SAD i njeni partneri, u praksi znači da se osnovni principi slobodnog tržišta zapravo preoblikuju, saopštila je...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare