19.2 C
Belgrade
19.2 C
Belgrade
23, mart, 2023

EU priznala da ne može da kontroliše Prištinu, u dijalog se uključuju i SAD

Sada više nema nikakve dileme: zvanični Brisel priznao je da je nemoćan da pomeri dijalog Beograda i Prištine sa mrtve tačke i u ovom poslu uzda se u pomoć Vašingtona.

Ovako sagovornici „Novosti“ tumače poruke evropskog šefa diplomatije Đuzepa Borelja da će se odmah posle dijaloga u Briselu, zakazanom u utorak, 15. juna, „ako bude potrebe konsultovati i sa američkim predsednikom DŽozefom Bajdenom o ishodu razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija“.

Po mnogima, Bajden koji je već stigao u Evropu, gde učestvuje na tri važna okupljanja „zapadnih saveznika“ – samitu G7, samitu EU i SAD i samitu NATO – praktično će staviti i „pečat“ na obnovu zajedničkog evropsko-američkog pristupa rešavanju kosovskog čvora i povratak Amerike na velika vrata u dijalog.

Bivši diplomata Zoran Milivojević kaže, za „Novosti“, da će posle naredne nedelje mnoge stvari biti mnogo jasnije:

– Kurti će očigledno minirati dijalog, on nastavlja da inisistira da nema razgovora o ZSO i da mora da se priča o priznavanju, što je za Beograd neprihvatljivo, i Borelj je zbog toga unapred potražio podršku SAD, jer EU nema ni snage ni mehanizme da deluje na Prištinu. Srbija ne snosi nikakvu krivicu za stanje u dijalogu, sve je u rukama zapadnih centara moći. Ovo je test za Vašington, da li će pokazati dobru volju i izvršiti uticaj na Kurtija da odustane od ovih svojih pozicija. Ako se to ne dogodi, onda ćemo znati da je njihov cilj isti – da Srbija prizna Kosovo.

Srđan Graovac, iz Centra za društvenu stabilnost, kaže nam da Amerika nikada nije ni napuštala „kosovsku priču“, samo što sada tu politiku sa dva koloseka iz vremena Donalda Trampa, vraća na jedan, sinhronizovan sa evropskim partnerima:

– Dolazak Bajdena u Evropu je pompezan i praktično najavljuje da će Vašington čvršće vezati EU za svoju politiku i interese. To će se odraziti i na rešavanje kosovskog pitanja. Na nas će sada pritisci biti još jači, jer će biti sinhronizovani.

Kurti je u petak, u parlamentu u Prištini, ponovio stav da sa dijalogom ne treba žuriti, da razgovori moraju da se vode u pravcu da Beograd prizna nezavisnost Kosova i pozvao EU da „pritiska“ Srbiju.

Inače, ministarka pravde Maja Popović, poručila je u petak da Kosovo ostaje u preambuli Ustava Srbije.

RAMPA ZA KISIĆ

PRIŠTINA se i dodatno pobrinula za podizanje tenzija uoči nastavka dijaloga. U četvrtak uveče zabranili su ministarki za rad Dariji Kisić Tepavčević da poseti KiM, iako je najava za posetu poslata na vreme i u skladu sa svim procedurama. Kako je istakao direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, Darija Kisić Tepavčević je dolazak najavila u svojstvu profesora, jer je u sklopu svojih redovnih aktivnosti trebalo studentima da održi ispit na Katedri za epidemiologiju.

– Žao mi je što je moja profesorska obaveza iskorišćena u dnevnopolitičke svrhe prištinskih institucija, koje su po ko zna koji put prekršile potpisane sporazume – istakla je Darija Kisić Tepavčević. (D. Z.)

RAMINA PROVOKACIJA

Albanski premijer Edi Rama objavio je u petak fotografiju pripadnika terorističke OVK na „Fejsbuku“, uz podsećanje da je pre 22 godine ta paravojna formacija ušla u Prištinu. Rama je napisao da su prošle „22 godine od blagoslovenog dana oslobođenja Prištine“.

 

novosti

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Počeli zvanični razgovori misije MMF sa delegacijom Srbije

BEOGRAD - Plenarnim sastankom koji je danas održan u Narodnoj banci Srbije, počeli su zvanični razgovori predstavnika Srbije s misijom Međunarodnog monetarnog fonda. Delegaciju Srbije...

Gornji Milanovac: Selo Leušići dobilo punjač električnih automobila

Gornjomilanovačko selo Leušići stalo je uz rame sa modernim gradovima, jer je ovo selo koje broji nešto više od 120 stanovnika dobilo punjač za...

General- major Daniel Lasica načelnik uprave za planove, politiku, strategiju i sposobnosti Evropske komande SAD, posetio je ove nedelje Beograd

General- major Daniel Lasica načelnik uprave za planove, politiku, strategiju i sposobnosti Evropske komande SAD, posetio je ove nedelje Beograd kako bi ponovo potvrdio...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare