36.2 C
Belgrade
36.2 C
Belgrade
1, jul, 2022

EU podnosi tužbu protiv Mađarske?

Komesar Evropske unije za industriju Tijeri Breton zatražio je od Mađarske da suspenduje diskriminaciju u prodaji goriva vlasnicima vozila sa stranim registarskim tablicama ili će se naći pred sudom, navodi se u pismu Evropske komisije u koje je Rojters imao uvid.

Breton je podsetio da vozači vozila sa tablicama iz drugih zemalja EU moraju da plaćaju gorivo 50 do 60 odsto skuplje u odnosu na vozila sa mađarskim tablicama i da je to direktna diskriminacija, protivno pravilima Evropske unije.

On je naveo u pismu da Evropska komisija zadržava pravo da pokrene hitnu proceduru povodom kršenja pravila, što može dovesti i do sudske akcije protiv Mađarske i novčanih kazni.

Mađarska je saopštila da je mera uvedena zbog “turizma radi goriva” i povećanog saobraćaja u tranzitu, što je povećalo potrošnju goriva.

Mađarske vlasti su od petka, 28. maja, ograničile cenu benzina i dizela na 1,20 evra po litru, koja važi samo za automobile sa mađarskim registarskim tablicama. Strani vozači u Mađarskoj moraju da plate za oko 0,60 evro centi više.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Velikan narodne muzike Zoran Kalezić predstavio novi album „Spomenar“ sa 15 pesama

Jedan od najboljih pevača narodne muzike, veliki i jedinstveni Zoran Kalezić (72), predstavio je u prodavnici "Jugoton Kroacija rekords" u Beogradu, novi studijski album...

Mađarska jača odbranu, Orban: Čini se da je rat daleko, ali situacija može da se promeni

Mađarska će ubrzati razvoj programa odbrane, rekao je danas premijer Viktor Orban. – Moramo radikalno da povećamo svoje odbrambene sposobnosti – izjavio je Orban i...

Bugarska: Proteruju 70 ruskih diplomata – moraju da napuste zemlju 3. jula

Bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je notu ruske ambasade u kojoj se traži od bugarskog Ministarstva spoljnih poslova da poništi odluku o proterivanju 70...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare