16.1 C
Belgrade
16.1 C
Belgrade
11, avgust, 2022

EU nije u stanju da natera Prištinu da omogući formiranje ZSO

Evropska unija insistira da Priština mora što pre da osnuje Zajednicu srpskih opština (ZSO), u skladu sa Briselskim sporazumom iz 2013. godine, ali nema mogućnost da „natera“ Kosovo da to uradi, proizilazi iz odgovora šefa diplomatije EU Đuzepa Borelja na poslaničko pitanje „šta će uraditi povodom odbijanja Kosova da formira ZSO“

„Osnivanje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom dogovorile su obe strane, Kosovo i Srbija, Briselskim sporazumom iz 2013. godine. Sporazum je ratifikovao kosovski parlament i Kosovo treba da ispuni svoju zakonsku obavezu i sprovede je bez odlaganja. Obe strane trebalo bi da ispune sve svoje međunarodne pravne obaveze i sprovedu nerešene sporazume, kao i da ulože dalje značajne napore kako bi postigli sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, što je ključno za njihov evropski put“, naveo je Borelj u pisanom odgovoru.

Potpredsednik Evropske komisije i šef službe za spoljne poslove EU dodao je da je „ispunjavanje potreba manjinske srpske zajednica na Kosovu od velike važnosti za EU na Kosovu“ i da Brisel pažljivo prati razvoj situacije u tim oblastima.

„Euleks aktivno podržava kosovske institucije koje se bave sprovođenjem zakona u jačanju vladavine prava, uključujući njihove napore da istraže bezbednosne incidente u vezi sa verskim objektima i objektima kulture. EU je kontinuirano podsećala kosovske institucije da brzo i u potpunosti sprovedu presudu Ustavnog suda o vlasništvu nad zemljištem manastira Dečane bez ikakvog daljeg odlaganja“, naveo je Borelj odgovarajući na pitanja o zaštiti srpske kulturne baštine na Kosovu, pre svega manastira SPC i ranijih zahteva vlasti u Prištini upućenih Unesku, da te manastire ukloni sa liste ugroženih objekata svetskog kulturnog nasleđa, ali i da ih upiše kao „kosovske“, a ne „srpske“.

„EU pridaje veliki značaj vladavini prava, zaštiti osnovnih prava i sloboda, uključujući prava i verske slobode manjinskih zajednica i pažljivo prati sva dešavanja u ovim oblastima na Kosovu“, dodao je Borelj.

Iz EU su više puta naveli da nemaju menahizme da „nateraju“ dve strane da poštuju potpisane sporazume, već samo da ih na to podsećaju, ali i da će u skladu sa ispunjavanjem obaveza i Kosovo i Srbija napredovati na putu ka EU.

Postizanje sveobuhvatnog pravnoobavezujućeg sporazuma dve strane ostaje nepromenjen uslov za pristupanje Evropskoj uniji.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

YU Grupa obeležiće 50 godina postojanja 10. septembra koncertom na Tašmajdanu

Povodom proslave jubileja YU grupe, 50 godina duge karijere, koja je zakazana za 10. septembar na stadionu Tašmajdan, nastupiće 12 izvođača, najavili su organizatori. Među...

Abazović: Steže se obruč oko kriminalnih struktura bliskih DPS-u

Crnogorski premijer Dritan Abazović pozivao je Specijalno državno tužilaštvo da ispita sve, kako je ocenio, nebulozne optužbe koje se dovode u vezu sa njegovim...

Donald Tramp se pozvao na Peti amandman, odbio da odgovara

Bivši predsednik SAD Donald Tramp pozvao se danas na Peti amandman Ustava i odbio da odgovara na pitanja tokom svedočenja u građanskoj istrazi u...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare